Trackstop

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 922 woorden
  • 9 december 2001
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Theaterverslag: Truckstop
1.Algemene gegevens
· Titel: Truckstop · Naam auteur: Lot Vekemans · Naam van de regisseur: Allan Zipson · Namen van de spelers: Karin Meerman, Olaf Pieters en Karina Smulders · Plaats en datum van de voorstelling: Nijmegen steigertheater, 7 december 2001

2. Plot Truckstop speelt zich af in een wegrestaurant voor truckers in de Brabantse Peel, dat wordt gerund door Moeder en haar 18-jarige Katalijne, die aan een vorm van Minimal Brain Dysfunction lijdt. De jonge vrachtwagenchauffeur Remco komt bijna dagelijks bij hen langs voor een kop koffie. Je ziet deze mensen de werkelijkheid ontlopen en dromen van succes, geld en liefde. Zo droomt Remco over van Japanse truckers met hun versierde wagens en droomt hij van een bestaan als eigen rijder met een eigen truck. Hij vertelt zijn dromen aan Katalijne die het allemaal geweldig vind. Ze is verliefd op Remco. En iet in staat om echt van droom te onderscheiden, gelooft ze onvoorwaardelijk in zijn toekomstplannen en heeft ze zijn droom inmiddels ook tot die van haar gemaakt. Moeder probeert tussen de verliefdheid van Katalijne te komen. In haar ogen is Remco een geboren loser, die ze ver van haar dochter wil houden. Daarnaast gaat het slecht met de truckstop en wil ze het geld wat ze voor Katalijne heeft gespaard gebruiken op de truckstop de verbouwen. Als Katalijne er achter komt dat ze zoveel geld heeft wil ze het gebruiken om een vrachtwagen te kopen voor Remco. Ze kiest er voor Remco te ondersteunen en dus niet haar moeder. Deze keuze heeft als gevolgen een nachtelijke confrontatie; moeder wordt doodgestoken door Katalijne, die vervolgens samen met Remco vlucht. Ze rijden zomaar ergens heen en ze nemen de verkeerde snelwegoprit zo botsen ze frontaal op een vrachtwagen. Dit heeft voor beiden een fatale afloop.

3. Het toneelbeeld · Het was een zaal zonder podium. Ze speelde op de grond en het publiek liep schuin om hoog. Het publiek zat er in een halve ronde om heen. · Het decor was een rood kleed met daarop zwart zand. Het licht werd niet veranderd. Er stond nooit iemand in de spotlights. Ze hadden simpele kleren aan en de hele voorstelling het zelfde. Remco had een overal aan daaraan kon je zien dat hij uit een boeren familie kwam. De moeder van Katalijne had een schort voor en echte kleren voor iemand die zo’n café had. Katalijne had hele simpele kleren aan.

4. Muziek en geluidseffecten Er werd gebruik gemaakt van geluidseffecten. Er was niet geluid bij elke scène, maar als er gebruik van werd gemaakt ondersteunde ze de handelingen.

5. Personages · De belangrijkste personages waren Remco, Katalijne en de moeder van Katalijne. · Remco is een jongen die zijn droom niet zomaar weg gooit, maar als het echt niet lukt toch wel. Hij is ook een beetje een mislukking. Katalijne heeft een ziekte en geloofd veel wat haar wordt gaegt in het begin. Ze heeft niet echt haar eigen mening, maar wel op het eind als ze dus kiest voor Remco en niet voor har moeder. De moeder is een vrouw die veel geeft om haar dochter en haar truchstop dat is alles voor haar en heeft er veel voor over. Alle drie hebben zijn ze mensen die dromen over dingen die ze willen. · Tussen Remco en de moeder van Katalijne is de verhouding niet goed. Tussen Remco en Katalijne natuurlijk wel. En bij de moeder van Katalijne en zij zelf is in het begin de verhouding veel beter dan aan het eind. · Door de gebeurtenissen kom je er achter hou hun karakter is en de verhoudingen zijn. · Ik leefde niet echt met iemand mee. Ze waren niet echt mensen die lijken op mij of op personen zie ik ken. · Het waren gewone mensen en ze lied niet een standpunt of mening zien.

6. Thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over? · Het belangrijkste thema van het stuk was de liefde tussen Remco en Katalijne waarop de moeder van Katalijne tegen was. · De liefde kon je merken doordat ze steeds meer met elkaar op trokken en ze samen weg wouden met de vrachtwagen. · Hij gebruikt zijn eigen visie door dat hij. De mensen niet op en af laat lopen van het toneel. Daardoor zijn ze alle drie bij elke scène betrokken ook al doen ze niet me in de scène. ·Het thema staat ver af van mij. Bij mij zou mij moeder mij niet snel van een jongen van dan houden en leefomstandigheden zijn ook heel anders.

7. Boeiende werking · Het gene wat mij boeide was dat ze vertelde hoe ze om het leven waren gekomen al in het begin. Ik wou toen weten wat er van te voren was gebeurd. Ook was het boeiend dat jij de spelers goed zag en zei jou zo werd je extra betrokken. En de mensen stonden altijd in beeld nooit achter de collies.

8. Structuur · In het begin is eigenlijk het eind van het verhaal. Ze vertellen namelijk in het begin waaraan ze dood zijn gegaan. Daarna is het opeens een paar weken voor ze dood zijn en eindigt het verhaal op het moment dat ze allebei dood zijn.

9. Recensie Ik vond de spelers goed kunnen acteren en dat ze goed lieten zien in welke omgeving ze waren zonder dat je dat zag. Ook omdat er zo weinig spelers waren vond ik het knap dat het hele varhaal gewoon klopte. Ik vond de voorstelling goed in elkaar zitten het was een origineel verhaal door de plaats waar het was. Ik vind het aan te raden, omdat het erg leuk is om te zien. Het is boeiend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.