Saturday Night Fever!

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1002 woorden
  • 3 april 2003
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
HISTORIE! Saturday Night Fever
De Britse journalist Nik Cohn stond aan de wieg van de film Saturday Night Fever. Midden jaren zeventig schreef hij voor New York magazine een artikel over disco getiteld ‘Trival Rites of the New Saturday Night.’
Disco was in die tijd een nieuw en voor veel mensen choquerend fenomeen. Tijdens zijn onderzoek in Brooklyn kwam hij in de wijk Bay Ridge waar hij voor een discotheek een aantal jongeren zag vechten. Een van de jongens die het gevecht vanaf de zijlijn volgde viel hem direct op. Deze jongen gekleed in een oogverblindend wit pak was niet alleen knap, maar ook de kracht en ambitie die hij uitstraalde leken niet op hun plaats in de arme wijk Bay Ridge.

Toen producent Robert Stigwood het artikel van Nik Cohn las, zag hij meteen de potentie ervan voor een fantastische film. Scenarioschrijver Norman Wexler bewerkte het artikel tot het script van de film Saturday Night Fever.

Een aantal maanden daarvoor had Robert Stigwood de jonge onbekende acteur John Travolta een contract aangeboden voor drie films. Hij koos Saturday Night Fever om hem te lanceren. Vanaf dat moment werd er geschiedenis geschreven.
De film werd een wereldwijd succes en maakte van John Travolta een ster.
De soundtrack van de Bee Gees bleek goed voor tien hitsingles en een verkoop van 30 miljoen exemplaren wereldwijd.
Nu, twintig jaar later, worden de song van Saturday Night Fever nog overal gedraaid en regelmatig succesvol gecoverd.

Het duurde twintig jaar voordat filmproducent Robert Stigwood op het idee kwam om van Saturdag Night Fever een musical te maken.
Op 5 mei 1998 beleefde de musical Saturday Night Fever zijn wereldpremière in Londen en opende oktober 1999 op Broadway. Op dit moment is de productie te zien in Sydney en in een Duitse versie in Keulen; na Nederland zijn er nog internationale producties gepland voor Zuid-Amerika.
HET VERHAAL Saturday Night Fever

AKTE 1:
New York, 1977; de jonge aantrekkelijke Tony Manero werkt zes dagen per week in een verfwinkel. Hij komt uit een arm Italiaans immigrantengezin en groeit op in Bay Ridge Brooklyn, New York. Regelmatig ligt hij overhoop met zijn strenge katholieke ouders die hem het liefst in de voetsporen van zijn oudere broer, een priester, zien treden.

Elke zaterdag gaat hij samen met zijn vrienden Bobby C, Joey, Double Jay en Gus is de auto naar de discotheek ‘2001 Odyssey’. The Faces, zoals ze zichzelf noemen, ontvluchten de dagelijkse realiteit in deze populaire discotheek.
De swingende disconummers zwepen, onder leiding van de extravagante discjockey Monty, het publiek op. Op de dansvloer is Tony voor The Faces het ultieme voorbeeld. Vrouwen aanbidden hem, met name zijn danspartner Annette.
Samen willen ze meedoen aan een danswedstrijd in de ‘2001 Odyssey’.
Hij denkt hiermee net genoeg geld te winnen om weg te komen uit het grimmige Bay Ridge.

Dan ontmoet hij de mooie maar arrogante Stephanie.
Deze arrogante vrouw werkt in Manhattan en verkeert in een voor Tony onbereikbare wereld van zakenmensen en beroemdheden. Na veel aandringen weet hij Stephanie ervan te overtuigen samen met hem aan de danswedstrijd deel te nemen. Annette ziet hij nu helemaal niet meer staan.

Het besluit van broer Frank Junior de kerk te verlaten doet de sfeer thuis geen goed. Tony besluit Frank een avond mee uit te nemen naar de ‘2001 Odyssey’. Bobby C gaat bij Frank te rede omdat zijn vriendin zwanger is en zijn katholieke familie dat nooit zal accepteren, maar Frank heeft alleen oog voor Tony.AKTE 2:
Annette blijft achter Tony aanlopen. The Faces zien in haar een makkelijk doelwit voor hun getreiter.

Tijdens de repetities lukt het Tony niet Stephanie om zin vinger te winden. Ze doet precies waar zij zin in heeft.
Ondertussen luistert niemand naar het probleem van Bobby C en het ziet er nar uit dat hij tegen zijn zin in met zijn zwangere vriendin zal moeten trouwen.
Frank Junior besluit Bay Ridge te verlaten en geeft Tony de raad te doen wat hij zelf denkt dat goed voor hem is.

Als Tony geen vrij krijgt om Stephanie te helpen verhuizen, neemt hij ontslag.
Bij het appartement van Stephanie aangekomen ziet hij Jay Langhart, dezelfde man met wie hij Stephanie al eens had gezien in de ‘2001 Odyssey’.
Snel blijkt dat Stephanie het niet zo goed voor elkaar heeft als Tony dacht. Voor het eerst zijn ze open tegen elkaar over hun angsten en dromen.
Ze vertrouwen elkaar en zijn daardoor helemaal klaar voor de danswedstrijd.

Monty opent de danswedstrijd en Tony en Stephanie stappen vol zelfvertrouwen de dansvloer op. Na het zien van de spectaculaire dansen van de andere kandidaten beseft Tony dat ze haast geen kans maken om te winnen.
Zijn verbazing is groot als hij samen met Stephanie toch tot winnaar wordt uitgeroepen. Hij meent dat er discriminatie in het spel is.
Hij kan het niet verkroppen dat ze de prijs niet eerlijk hebben veroverd en staat hem af aan het Puerto Ricaanse danspaar.
Stephanie is het daar niet mee eens en wordt kwaad. Als Tony haar probeert duidelijk te maken dat hij verliefd op haar is, rent ze weg. Op hetzelfde moment stort Annette zich helemaal op Joey. Tony, The Faces en Annette gaan samen naar de Verrazano Bridge om stoom af te blazen.
Vanaf dat moment gaat het mis.
Joey en Double Jay vergrijpen zich aan Annette. Bobby C’s opgekropte frustraties worden hem te veel en hij springt op de railing van de brug.
Tony probeert hem nog op andere gedachten te brengen. Plotseling struikelt Bobby C en valt hij van de brug. Tony grijpt naar zijn arm, maar het is te laat.

Na het afgrijselijke gebeuren neemt Tony de metro naar Manhattan. Alle gebeurtenissen van de laatste dagen zijn Tony bijna te veel geworden.
Als hij aankomt bij het appartement van Stephanie reageert zij geïrriteerd, maar laat hem toch binnen. Hij vertelt over zijn plan om Bay Ridge achter zich te laten en naar Manhattan te verhuizen en vraagt of ze elkaar weer opnieuw zouden kunnen zien. Ze besluiten een nieuwe start te maken als vrienden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.