Romeo + Juliet (1995)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1736 woorden
  • 1 april 2004
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
16 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Romeo en Julia

Zaterdag 06-03-2004

Verantwoording keuze en verwachtingen
Waarom ik deze activiteit wilde zien is vrij duidelijk. Mijn danslerares showdance speelt erin mee. Zij speelt de voedster. Zij heeft ons één dezer lessen verteld hoe het eraan toe gaat en hoe het is en dat was echt heel veelbelovend. Ik wilde al een tijd lang weer naar een musical, of iets in die richting, omdat we al heel lang niks meer hadden bezocht. Nu sprak het voor zich dat ik deze wilde zien. Het is niet echt een musical. Het wordt meer als muziekspektakel gezien. En dat is het ook. Er gebeurt heel veel onder het zingen. Zes verschillende groepen met eigen choreografie op één zangnummer is veel voor één paar ogen.
Mijn verwachtingen waren dus vrij hoog. Omdat mijn danslerares –Pauline Du Bois, vertelde hoe de trainingen eraan toe gingen, schrok ik zelfs. Die waren behoorlijk heftig.
Maar, mijn verwachtingen zijn ook zeker uitgekomen, dus die heftige trainingen hebben hun doel bereikt. En dat is natuurlijk het belangrijkst.
Ik ben het daarom totaal niet eens met veel recensies. Het stuk werd als slecht afgeschilderd. Waarschijnlijk gewoon omdat zij een musical verwachtte, terwijl het overal duidelijk werd gepresenteerd als een muziekspektakel.

Beoordeling
Ik kon mij goed inleven in het stuk. Ik heb zelfs een paar keer een traan weggepinkt. Het enige wat me heel erg opviel, was dat Julia niet dood kon neervallen. Zingen en toneel spelen deed zij verder uitstekend, maar dood neervallen was lachwekkend. Pauline (De voedster) vond ik werkelijk geweldig. Wat een stem! Ik ben –ze is toch mijn lerares, trots op haar.
Ik vond het heel spectaculair, en de titel muziekspektakel verdient het dan ook zeker. Er gebeurt heel veel tegelijk op het podium, wat soms een beetje jammer is, omdat je dan ineens ergens anders ‘de clue’ ziet gebeuren en dan kan het zijn dat je wat gemist hebt, omdat jij ergens anders keek.
Ik heb me wel vreselijk geërgerd aan het publiek voor ons. De crue van Mamma Mia zat daar en vond hun eigen stuk kennelijk zo slecht, dat ze deze moesten afkraken om hun eigenwaarde op te krikken. Maar na een paar flauwe opmerkingen terug te kaatsen en tegen de stoelen te schoppen hielden ze hun kop wel.

Beschrijving

Inhoud
Het verhaal dat zich afspeelt gaat over het oude en bekende verhaal van William Shakespeare. Romeo en Julia komen beide uit verschillende clans van Verona, te Italië. De Capulettis en de Montecchi’s strijden al tijdenlang. Wanneer zij verliefd raken op elkaar, kost dat een paar levens, waarvan die van de broer van Romeo. Uiteindelijk word Romeo uit Verona verbannen. Julia gaat hieraan kapot, zij krijgt een vergif waardoor het lijkt alsof ze dood zal gaan. Alleen dan mag Romeo nog terugkomen. Als haar ‘dood’ aantreft, verscheurd zijn hart van verdriet en sterft ook hij. Frustrerend genoeg word Julia dan wakker. Als Romeo dan echt dood is, steekt zij een mes in haar hart van verdriet. Zo eindigt het verhaal.
Dit verhaal wordt in het spektakel met veel zang en dans verteld. Dat trok me heel erg aan. De dansen waren heel heftig, van breakdancers tot stijldansers. Ook de zang was geweldig.
Het was heel druk, overal op het podium waren verschillende stukken te zien, dat was soms wat verwarrend, maar zeker niet storend. Daarom zou je dit muziekspektakel zeker meerdere keren kunnen zien. Eigenlijk kom je oren en ogen tekort.

Vorm
- Genre is vooral Drama. Liefdesverhaal van William Shakespeare.
- De namen van een paar belangrijke mensen:
Regie en choreografie Redha
Assistent – regisseur Pierre Boisserie
Assistent – choreografe Christine Hassid
Assistent – choreograaf Cyril Journet
Resident director Dirk Van De Merlen
Muzikaal leider Jaap Dieleman
Romeo Davy Gilles ? Wij hadden deze Romeo
Romeo (alternate) Rob Pelzer
Julia Jennifer van Brenk
Julia (alternate) Sasha Rosen ? Wij hadden deze Julia
Vrouwe Capuletti Tanja de Nijs
Graaf Capuletti Paul Vaes
Tybalt Chris van Tongelen
De voedster Pauline Du Bois
Paris Filip D’Haeze
Vrouwe Montecchi Goele de Raedt
Mercutio Dieter Verhaegen
Benvolio Mark Tijsmans
De Prins Jeroen Maes
Broeder Lorenzo Ben Cramer
Dansers Daniele Cohen, Merlijn De Vries, Florian Boutonnier, Kylian Campbell, Leo Van Emden, Kai Guzowski, Nicolas Fishleigh, Thomas Puskailer, Clifford Stein, Martin Zanotti, Saskia Duerinck, Sophy Ribrault, Noi Pakon Schuiffel, Kim Arts, Alison Jaques, Natasha Henry, Marcella Morelli, Marcella Dijjers, York-Ting Chen, Isabelle Masse, Elisabeth Lambeck.
- Bron is het verhaal van William Shakespeare. Hij schreef een boek. Dat boek is inmiddels verfilmd, musicals van geschreven en parodieën van gemaakt.

- Personages: Romeo, een verliefde jongeman. Hij is knap en een dromer.
Julia, een naïef meisje. Ook zij is knap en droomt te trouwen met Romeo.
Vrouwe Capuletti, is de moeder van Julia. Wil graag dat zij met Paris trouwt. Niet met Romeo.
Graaf Capuletti, is de vader van Julia. Hij wil ook dat Julia met Paris trouwt en heeft het daarnaast ook nog erg moeilijk met de liefde van zijn dochter voor Romeo.
De Voedster, zij heeft Julia opgevoed. Zij steunt haar in haar liefde voor Romeo. Ze is een lieve vrouw in het verhaal, die ook graag ziet dat de strijd tussen de twee clans opgelost wordt.
Tybalt, is de neef en een vriend van Julia. Hij is verliefd op haar. Hij is van de groep Capuletti en kan het daarom niet uitstaan dat één Romeo haar liefde krijgt en twee dat hij van de Montecchi’s is. Die haat jaagt hem uiteindelijk de dood in.
Paris, vraagt om de hand van Julia aan haar ouders. Zij wordt aan hem beloofd, maar Julia zegt haar leven te ontnemen als zij met hem moet trouwen.
De vorst, wil ook dat de clans in Verona weer één worden. Hij is grimmig over de toestand in Verona.
Vrouwe Montecchi, is de moeder van Romeo. Zij wil niks liever dan dat de ruzie tussen de clans over is, zodat haar zoon en Julia kunnen trouwen.
Mercutio, is een vriend van Romeo. Hij verliest zijn leven als hij in een gevecht het opneemt voor Romeo.
Benvolio, is de beste vriend van Romeo. Bij hem word altijd om Romeo gevraagd, waar hij is of hij hem al heeft gezien etc. Hij snapt dat niet, maar zoekt en vind hem elke keer weer. Tevens moet hij Romeo hettreurige nieuws brengen over zijn geliefde die ‘dood’ is, door het vergif. Zo is hij ook –ongewild, de oorzaak van de zelfmoord van Romeo.
Broeder Lorenzo, is de vertrouwingspersoon van Romeo. Hij kan met al zijn problemen bij hem terecht. Ook Julia haalt bij hem het gif dat ze in moet nemen als zij ten einde raad is.
- Ruimte: Op het podia zijn drie stukken muur. Die stukken verschuiven ze zelf constant, onder de dansen en soms erna. Ook zijn er aan de buitenkanten twee torens, waar trappen in zitten die lijden tot de kamer van Julia. Die kamer wordt soms getransformeerd in gewoon het dak van een gebouw daar de clans dan weer vechten.
- Locatie was de Heineken Music Hall. Ik vond het niet slecht, maar ook geen superlocatie. Als je nagaat dat wij 1e-rangs plaatsen hadden, viel dat behoorlijk tegen. We zaten op balkon, behoorlijk ver weg en houten stoeltjes. Wat na een tijdje ook best ongemakkelijk zit.
- Structuur: Alleen in het begin werd er een klein inleidend verhaal verteld van Verona, de stad. Daarbij zag je dan een soort dia die met gelijke snelheid langskwam. Op die dia stond iets wat leek alsof je op de maan liep, met wolken. Ik kon het niet precies plaatsen. Het verhaaltje werd ingesproken door een mannenstem. Echt zo’n verhalenverteller, waardoor je wel al meteen vol spanning zit.
- Thema was drama. Drama om verdriet, liefde, strijd.
- Motieven waren verdriet, dood, pijn, liefde en ook blijdschap. Ook strijd kwam veel voor.
- Relatie tot de werkelijkheid had het wel. Het had kunnen gebeuren in de geschiedenis. Als je de dans en geïmproviseerde zang dan wegliet.
- Speelstijl was goed. De spelers konden zich goed inleven in hun rol. Het was behoorlijk grappig dat Romeo 1 en Julia 2 een relatie hadden en Romeo 2 en Julia 1 ook.
- Belichting was soms wat vreemd. Er liep in het verhaal constant een wit figuur waarvan ik, die het boekje niet kon kopen omdat het 10€ was, geen flauw idee had wie of wat het was. Het bleek achteraf de dood te zijn. Zij was constant op het toneel. Ik vond het irritant. Zij werd niet altijd belicht en dan juist weer heel erg. Ik snapte haar rol totaal niet.
- Muziek was vooral de liederen die ze zelf zongen. Bijna constant werd er gezongen. Gelukkig konden alle zangers goed zingen. (alle zangeressen ook)
Functie
Er is niet een bepaalde belangrijke functie voor deze uitvoering.
Ik denk dat de voornaamste functie is om het publiek gewoon goed te amuseren en dat is dan ook zeker weten gelukt, als je het mij vraagt.

Verwerkingsopdracht (recensie schrijven)

Lovende recensie

Wie een echt prachtige en romantische musical (nu ja, muziekspektakel) wil zien moet echt naar Romeo & Julia. Het verhaal is het meer dan bekende, super romantische, verhaal van Shakespeare.
De cast staat garant voor mooie lijven en geoefende stemmen. Daarbij zijn die mooie lijven gestoken in prachtige, kleurige kostuums. De muziek ligt gemakkelijk in het gehoor. De wisselingen van het decor zijn vlot, en worden bewerkstelligd door slechts een aantal onderdelen van het huis/kasteel te verschuiven, verder wordt er ook veel bereikt door met de verlichting te spelen.
Het dansen staat centraal in deze musical. Er worden verschillende stijlen gebruikt. Het is een lust om naar te kijken. De choreografie zit ontzettend goed in elkaar en de timing van de dansers is perfect. Dat, in combinatie met de moderne bombastische muziek, maakt deze musical extra toegankelijk voor jongeren
Het affiche belooft een muziekspektakel en dat is deze voorstelling dan ook. De voorstelling swingt en flitst, heerlijk om te zien, hier is sprake van groots theater en je zit twee uur lang likkebaardend in de zaal en komt ogen en oren tekort.
Ik heb bij een musical nog nooit echt een traan gelaten, maar bij deze musical heb ik toch echt een paar traantjes gelaten en heeft echt mijn hart gestolen. Wat een subliem decor, wat een fantastische acrobaten, wat een fantastische zangers en zangeressen. Voor mij was dit een feest van liefde, haat, verdriet, emotie, feest en alles wat je in een mensen leven maar tegen komt.
Deze versie van Romeo & Julia is vakwerk en moet je als je de kans hebt zeker gaan zien.

Negatieve recensie

Zie http://www.8weekly.nl/artikel/723/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Romeo + Juliet (1995)"