ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

I VoorafTitel: Prachtige paprika’s

Tekst en spel: Youp van ’t Hek

Licht: Roan Lo-A-Njoe

Geluid: Anne Kwast

Toneel: Simon van Willigen, Gino Krishnadath

Decorontwerper: Herman van Elteren

Muziek: Ton Scherpenzeel

Muziekanten: Ton Scherpenzeel, Ton Snijders, Rens van der Zalm.Datum en plaats van de voorstelling:

2december 2004

Plaats:

Nieuwe Luxor Theater Rotterdam.Youp van ’t Hek wordt op 28 februari 1954 in Naarden geboren als Joep (Joseph Jacobus Maria) van ’t Hek. Hij is het zevende, op één na jongste kind van Amsterdamse ouders.Verantwoording:

Naar deze voorstelling ben ik geweest omdat mijn ouders Youp van ’t Hek een leuke cabaretier vinden. Ik was nog nooit naar zo’n soort voorstelling geweest, ik had Youp wel al op tv gezien. Nu mocht ik dus mee.

Recensie:

Auteur: Liv Laveyne

Bron: De Morgen (België)

In zijn nieuwste show Prachtige paprika's houdt cabaretier Youp van 't Hek zijn leeftijdgenoten een spiegel voor en geeft hij de consumptiemaatschappij een trap onder de kont. Youp is 50 geworden en dan verlang je naar de tijd toen de sjoelbak hipper was dan computerspelletjes. Bij zijn loge hebben de rijen blozende jonkvrouwen plaatsgemaakt voor permanenten met steunkousen. Hun echtgenoten zijn die avond vast naar de kookclub. 'Ik ben een midlifekomiek.'

De midlifekomiek in Youp van ’t HekBron: www.youp.nl

Verwachting:

Voordat ik naar de voorstelling van Youp van ’t Hek ging had ik thuis de dvd’s al gezien van zijn vorige shows. Ik verwachte dat het leuk zou worden maar hij gebruikt meestal wel veel scheldwoorden.II Tijdens1. Wat zie je: Hoe begint het?

- Het doek gaat op.

Je hoort het publiek klappen en Youp van ’t Hek komt het toneel op.2. Decor, kostuums, rekwisieten

- Realistisch of museaal.Op het toneel is niet echt heel veel aanwezig. Op de achtergrond zie je een kas met paprika planten. Dat kun je duidelijk herkennen.3. Belichting

-Het licht speelt een belangrijke rol bij deze voorstelling. Als de muzikanten spelen, gaat het licht naar de muzikanten. Als de cabaretier zingt of spreekt is het licht op hem gericht.4. Rol personage

-“Gewone” mensen

De cabaretier speelt als een echt mens met gewone menselijke eigenschappen, relaties en problemen. Ook de kleding was normaal, zo zal hij zich in het dagelijkse leven ook kleden.5. Waar wordt gespeeld?

-Podium

Youp van ’t hek speelde op een podium. Het publiek zat iets lager. (de eerste rijen). Het effect was dat iedereen hem goed kon zien en horen.6. Werkwijze: Speelstijl

-De werkwijze was naturalistisch, dramatisch en karikaturaal.

De ene keer schreeuwde hij door de hele zaal, de andere keer praatte hij op een spottende toon enz. De werkwijze was naturalistisch omdat er gebruik gemaakt was van moderne geluidstechniek. Ook maakt hij veel gebruik van grote gebaren en stemwisseling, dramatisch dus. En bij een bepaald onderwerp deed hij iemand na, was hij dus een typetje. Bijvoorbeeld als hij het over de golfclub heeft en hij doet de vrouw van een golfer na.7. Gericht tot het publiek?

-Altijd.

Youp van ’t Hek praatte heel de tijd naar het publiek. Dit is om het publiek erbij te betrekken. Ook stelt hij vragen aan mensen in het publiek of maakt hij ze belachelijk met het gevolg dat de hele zaal gaat lachen of klappen.8. Inhoud: Bestaande tekst verandert?

-Hier en daar aangepaste versie.

De eerste keren dat de voorstelling opgevoerd werd ging het voornamelijk over paprika’s. Deze voorstelling wordt al anderhalf aar opgevoerd, en is flink veranderd. Het blijft een beetje actueel. Toen ik bij de voorstelling was ging het bijvoorbeeld over de dood van Prins Bernard, die net die week overleden was. Over paprika’s ging het eigenlijk niet zo erg meer.9. Genre.

-Komedie, cabaret

De voorstelling was bedoeld om te lachen. Er werden veel grappen verteld en hij ging niet echt diep op de onderwerpen in.10. Betekenis: Bedoeling.

- Bedoeld als vermaak, amusement

- Bedoeld als provocatie, daagt publiek uit

De voorstelling was bedoeld om het publiek te vermaken, dat merk je door de grappen die hij verteld. Soms wordt het publiek uitgedaagd. Een leuk voorbeeld; Hij vroeg aan het publiek, ‘Ik heb alles al, noem iets of ik heb het’, (hij daagt hier het publiek want je weet van te voren, als je iets roept ben je de rest van de avond de pineut), op deze vraag riep iemand in het publiek dus “haar”! en dat had ze beter niet kunnen zeggen, want de rest van de voorstelling werd zij voor schut gezet.III. Na afloopKorte samenvatting

Het is gelukt. De eenzame paprikakweker heeft jarenlang zijn uiterste best gedaan om de mooiste paprika's van de wereld te telen. Ze zijn inderdaad prachtig en glimmen de supermarkt uit. Oorkondes, diploma's en blinkende bekers vullen zijn prijzenkast. Maar is hij gelukkig? Voor de prachtige paprika's moest alles wijken. Zijn vrienden ziet hij niet meer, zijn personeel heeft leuker werk gezocht en dat zijn vrouw en kinderen hem verlaten hebben, heeft hij amper gemerkt. Televisie- en krantloos staat hij in het leven. Vanuit zijn failliete kas vertelt hij zijn zonderlinge verhaal. Waarom de kas failliet is? De paprika's smaakten overal naar, behalve naar paprika.De voorstelling in zijn totaliteit vond ik erg leuk. Het taalgebruik was normaal en de grappen waren echt heel leuk. Het verhaal was om de mensen te vermaken, dat is het doel. Het is niet echt het doel om mensen een boodschap mee te geven of echt iets duidelijk te maken.

Tussen het verhaal van de paprika’s door zijn er andere onderwerpen. Hierin komt de visie soms in terug. Hij is bijvoorbeeld 50 geworden en dan verteld hij daar over. Over hoe hij denkt over het leven op 50-jarige leeftijd.

Gevoelens die bij mij opkwamen zijn bijvoorbeeld blijde gevoelens. Dat komt omdat door de grappen en dat de hele zaal lacht. Mijn verwachtingen zijn wel uitgekomen, hoewel ik het taalgebruik erger verwacht had.

Tijdens de voorstelling werd gebruik gemaakt van licht, muziek/geluid. Vooral de muziek sprak mij erg aan. De liedjes die hij zong, met de instrumentale begeleiding waren erg goed.

Door zijn bewegen en zijn praten sleept hij je helemaal mee. Ook door het zingen gaat het wat ‘sneller’ en vindt je het na een tijdje niet saai worden. Het wordt niet langdradig zegmaar. De opvallendste persoon is dus de cabaretier zelf, omdat het eigenlijk om het draait. De muzikanten zijn de achtergrond figuren.Recensie:

Van 't Hek speelt geen typetje op het podium, maar evenmin staat hij er als zichzelf. Hij kijkt goed rond als hij wandelt in de stad en slorpt de verhalen van pratende mensen op. De vrouw die vrijelijk over haar ontrouw sprak? Hij heeft haar echt ontmoet, alleen was het niet in een trein maar in een vliegtuig. En de sjoelbak? Die gaat al jaren overal mee op tournee. Dat van die steunkousen is eigenlijk gelogen die avond. Een meisje wacht hem op aan zijn loge en drukt hem de hand, zich uitputtend in bedankjes. Hij kwam haar vandaag toevallig tegen op straat. Zij met tranen in de ogen, want ze was een grote fan en had kaartjes gekocht. Bleek dat ze tickets had voor de avond voordien. Glad vergeten. "Als het al een smoes was", lacht Van 't Hek, "dan was het een verdomd goeie." Hij regelde diezelfde dag nog een plaatsje voor haar, hoewel het optreden al maanden op voorhand uitverkocht was.Met deze recensie ben ik het wel eens, vooral hij inderdaad geen type op het podium is maar ook niet helemaal zichzelf. Hij zegt bijvoorbeeld dat hij met de limousine of taxi opgehaald wordt, maar hij gaat dus gewoon met de trein.Ik zou een ander de voorstelling aanraden als hij/zij van cabaret houd. En je moet vooral van lachen houden. Verder maakt hij vooral grappen over actuele dingen, dus je moet wel een beetje op de hoogte zijn van wat er in Nederland afspeelt.Kunstuiting in een ander kunstdiscipline.Marco Borsato

IK LEEF NIET MEER VOOR JOUIk heb deze songtekst gekozen omdat het gaat over iets waar iemand jarenlang voor geleefd heeft, in dit geval een persoon. Het verhaal van prachtige paprika’s ging over de kas waar de kweker jarenlang voor geleefd heeft


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.