Othello

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1898 woorden
  • 10 december 2002
  • 18 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Methode
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Het theater verslag van Othello
1.
 De titel= Othello
 De auteur= Shakespeare
 De naam van het gezelschap= Noord Nederlands Toneel (NNT)
 De regisseur= Koos Terpstra
 De hoofdrol spelers zijn;
Othello door Eric van Sauers
Jago door Ludo Hoogmartens
Cassio door Loek Peters
Desdemona door Ricky Koole
Brabantio door Nico van der Knaap

De voorstelling vond plaats in de Voorvechter in Hardenberg op 22 november om 20:15 uur tot ongeveer 23:15 uur.

2. Het stuk ging over een Moorse edelman (die ook generaal van de republiek Venetië was). Othello was zijn naam, hij was heel gelukkig met zijn vrouw Desdemona. Maar Jago, een vaandrig van Othello, was op van alles en nog wat jaloers. Maar vooral op Cassio. Cassio was ook een vaandrig van Othello, alleen was Cassio beter dan Jago. Jago bedacht een plan om Cassio in de ogen van Othello slecht te laten doen. Hij wou Cassio dronken voeren. Maar dat wou in het begin helemaal niet lukken. Maar na een heleboel pogingen (de eerste rij was ook al bijna dronken) is het toch gelukt om hem dronken te krijgen. Vervolgens gaf Jago aan Rodrigo het beval om Cassio boos te maken. Rodrigo plaste zo over Cassio heen. Toen werd Cassio natuurlijk heel boos. Hij heeft toen volgens mij Rodrigo aangevallen, maar dat weet ik niet meer zeker. Er lag in ieder geval wel iemand met een bloedend been op het toneel. Toen Othello dat zag was Cassio al zijn functie stickers kwijt. Maar Jago vond dit nog niet voldoende. Hij is Cassio namelijk nog niet helemaal kwijt en dat heeft alles te maken met Desdemona. Desdemona heeft namelijk best een goede band met Cassio. Ze vindt dat Othello, Cassio gewoon nog een kans moet geven. Dat is een reden voor Jago om over te gaan naar een volgend plan. Desdemona heeft een dienstmeisje, Emilia. Emilia is ook de vrouw van Jago. Jago heeft altijd aan Emilia gevraagd of ze een speciaal zakdoekje (het zakdoekje is het eerste cadeautje van Othello aan Desdemona en is heel waardevol voor hun) wou stelen. Op een dag verliest Desdemona haar zakdoekje. Emilia gaat naar Jago toe en geeft het zakdoekje aan Jago. Jago zorgt ervoor dat het zakdoekje bij Cassio komt. Daarna verteld Jago aan Othello dat volgens hem Desdemona wat met Cassio heeft gedaan. Othello wil het niet geloven, maar het zakdoekje bewijst heel wat. Othello is zo boos dat hij Desdemona gaat vermoorden. Maar Desdemona blijft het ontkennen. Als Othello en Desdemona op een avond alleen zijn, knuffelt Othello haar zo hard dat ze haar rug breekt. Op dat moment komt Emilia binnen, ze wordt boos en legt alle (met veel geschreeuw) uit. Dan komt ook Jago binnen en als Emilia van het zakdoekje verteld schiet Jago, Emilia dood. Nu Othello weet dat hij Desdemona onterecht heeft gedood pleeg hij (super debiel) zelfmoord.


Conflicten

Er zijn meerdere conflicten, O.A:

Er is een conflict tussen Jago en Cassio van Jago’s kant. Niemand heeft eigenlijk door dat Jago een hele slechterik is. Pas op het eind als Desdemona al dood is wordt dat bekent.

Er is een conflict tussen Othello en Cassio. Dat komt van Othello’s kant, omdat Cassio dronken was geworden en toen Rodrigo had aangevallen.

Er is een conflict tussen Emilia en Jago. Emilia wordt geslagen door haar man. En Jago wil maar niet vertellen waarom hij het zakdoekje nodig heeft. Vooral op het eind krijgen zij ruzie. En uiteindelijk wint Jago door Emilia dood te schieten.

Er is ook nog een conflict tussen Othello en Desdemona. Othello maakt steeds ruzie omdat Desdemona niet wil toegeven dat ze met Cassio heeft gerommeld. Wat ze ook echt niet heeft gedaan. Maar dat wordt op het eind pas duidelijk als het al te laat is.

3. Het was een normaal podium en de zaal liep breed naar achter omhoog. Ik vond het decor en de attributen heel leuk. Ze hadden een paarskleed op de grond en een roze wand met daarin drie deurgaten.

Ongeveer zo:

De kostuums waren heel mooi ik beschrijf ze van alle personages;

Othello; had een pinguïn broek aan. Het was een zwarte (nep) bond broek die heel wijd was en boven aan de broek zat een oranje strak stukje broek. Erboven had hij een witte bloes met gouden knopen en oranje randjes.

Jago; had een groen uniform met een aantal (functie) speldjes, aan de zijkant had hij allemaal oranje (ene kant) en groene (andere kant) driehoekjes.

Cassio; had een wit pak met natuurlijk op zijn mouwen een heleboel functie speldjes, plaatjes.

Desdemona; had een glitter truitje aan. En een kussen onder haar half rok. De rok was van leger stof met donker en licht groene vlekken. Daaronder zat een zwarte broek met streepjes en aan 1 schouder een boogje (wit met glitters).

Voor de rest waren het fleurige jurken met allerlei dingen over elkaar. Ik vond het echt super leuk. Op een schip droegen ze vooral gele regen pakken met gele regen mutsjes.

Er werd veel met attributen gewerkt vb; postduiven, confetti, bier enz. Ze maakte er wel een rommeltje van.

4. Er werd niet zo heel veel met muziek gewerkt. Eigenlijk alleen maar bij playback stukjes en de bier scène. Toen Cassio dronken moest worden en Jago hem de hele tijd bier aanbood, werden er allerlei bier reclames nagedaan. Ze draaien toen de muziek van vb: Grolsch, Vos en andere merken. En die gingen ze dan na doen. De muziek speelde absoluut geen overheersende rol. Het wisselen van scènes ging soms wel soms niet met muziek.

5. De belangrijkste personages waren;
Othello; hij was een Moorse edelman en ook generaal van de republiek Venetië. Othello was erg jaloers. Ik had niet het idee dat hij ook maar één moment in de voorstelling geluk was. Hij voelde zich altijd een beetje bedreigt door concurrentie.

Jago; hij was alleen maar op promotie uit en hield totaal geen rekening met het leven van een ander. Hij kwam over als een jaloerse man, die geen gevoelens had. Vooral omdat hij zijn vrouw sloeg. In het begin vond ik hem echt heel aardig omdat ik hem niet helemaal door had. Maar schijn bedriegt!

Desdemona; zij was de vrouw van Othello en ze kwam over als een heel lief, braaf meisje. Ze was heel lief maar bleef bij haar standpunt dat ze niets met Cassio had. Dat vond ik heel goed. Alleen was het jammer dat het op het laatst toch niet goed kwam tussen Othello en Desdemona.

Cassio; hij speelde zeer zeker ook een belangrijke rol. Hij was ook Vaandrig alleen een tikkeltje beter dan Jago. En dat heeft er voor gezorgd dat hij de pisang werd. Cassio kwam een beetje over alsof hij alleen maar zijn werk deed en een beetje misbruikt werd door Jago.

Ik heb het meest meegeleefd met Desdemona. Ze kon in de ogen van Othello maar niet de waarheid vertellen. Het was zo vervelend wat Jago had uitgehaald. En ze raakte steeds dieper in de problemen vooral omdat ze het voor Cassio op nam. Toen werd Othello wantrouwend. Het ergste vond ik dat het op het eind niet meer goed kwam, heel zielig hoor!

6. Ik vind het heel moeilijk om een eigen interpretatie te geven op het stuk. Het komt misschien omdat Shakespeare het stuk niet zo heeft bedoeld. Ik denk dat het stuk in het echt serieuzer moest zijn. En dat de regisseur van het stuk meer zoiets had van, we maken er een leuk stuk van. Ik vond het niet echt serieus over komen. Enkele stukken wel maar het grootste deel was toch vooral lachwekkend. Vooral de bier scène en alle postduiven die naar beneden vielen hebben mijn interpretatie gevormd. Volgens mij moest de zelfmoord scène van Othello wel serieus zijn maar ook die was wel een heel klein beetje lachwekkend omdat het heel nep was. De regisseur heeft duidelijk een eigen visie op het stuk gerealiseerd want zoals ik al zei heeft Shakespeare het wel anders bedoeld. Hij is er duidelijk in geslaagd want er werd deze avond veel gelachen. Het thema staat gelukkig ver van mij af.

7. Ik vond het stuk heel boeiend. Ik denk dat het kwam omdat ik er stukjes uit herkende van deze tijd, terwijl ik bij Shakespeare meer dacht aan een super serieus zaai stuk van ik weet niet hoe lang. Maar dat viel dus gelukkig heel erg meer. De moderne stukjes waren bijvoorbeeld dat er van allerlei bier reclames werden na gedaan. En ook van “Je bent de zwakste schakel”. Maar ook door dat het decor heel fleurig was en er postduiven werden gegooid. Er werd ook echt gespuugd dat maakte ook wel indruk op me. Verder werd er ook echt water gebruikt, iets wat ik altijd heel leuk vindt op toneel. Ik denk dat deze moderne stukjes en grappige middelen mede hebben bepaald dat het stuk super leuk was.

Wat ik niet boeiend vond waren de stukken waarin heel moeilijk taal gebruik voor kwam. Die stukken kon ik niet volgen. Maar voor de rest was alles WEL boeiend.

8. De gebeurtenissen werden vrij vlot achter elkaar gepresenteerd. Ze werden op grappige, maar soms ook op serieuze wijze gepresenteerd.

Het stuk begon met een ruzie tussen Jago en Rodrigo, dus je startte eigenlijk gelijk midden in het verhaal. Hoe verder ze waren, hoe duidelijker het werd. Want in het begin had ik helemaal niet door dat Jago een slechte man was, maar daar kwam ik pas achter toen hij aan ons (het publiek) vroeg wat hoe moest doen om Cassio dronken te krijgen, enz.

Er waren weinig wisselingen van tijd. Maar wel een aantal van plaats. Als er gewisseld werd van plaats bleef het decor gewoon het zelfde. Aan de linker zijkant van het podium was een trap. De spelers liepen door één van de drie deurgaten en kwamen via de trap weer op het toneel. Er werd dan verteld waar ze dan waren. Of ze vertelde van te voren waar ze heen gingen.

9. Ik vond het stuk echt heel gaaf. Ik had helemaal niet verwacht dat het stuk zo grappig zou zijn ik had juist een heel serieus en saai stuk verwacht. De spelers vond ik allemaal wel goed spelen. Vooral omdat sommige zelfs een dubbele rol hadden. Ik vond het decor en de kostuums er ook super gaaf uitzien. Als ze weer een keer komen ga ik er zo nog een keer met mijn ouders heen, want dan snap ik misschien meer van het verhaal. En dan weet ik gelijk dat Jago alleen maar op promotie uit is. Ik hoop dat iedereen het leuk heeft gevonden maar dat zal wel. De eerste helft heb ik wat minder van begrepen omdat 2 meisjes achter mij een hele tijd zaten te kletsen, dat was wel super irritant. Ik heb er een keer wat van gezegd en na de pauze ben ik gewoon aan de andere kant van de zaal gaan zitten. Verder vond ik het een geslaagde avond.

Kranten artikel:

Van Sauers is duidelijk op zijn gemak als relaxte neger met het rappe Amsterdamse accent. Hij vormt een goed koppel met Ludo Hoogmartens, die als de slinkse Jago niet alleen Othello manipuleert, maar tevens als een echte volksmenner het publiek bespeelt. 'Nog suggesties?', vraagt hij, de onschuld zelve.
Floris Langen / Nieuwsblad vh Noorden, 29 oktober 2001

Hier ben ik het echt mee eens. Want hieruit blijkt dat ik niet de enige ben die denkt dat Jago een aardig persoon is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.