Mid Zomer Nacht Droom

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 609 woorden
  • 13 maart 2002
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
14 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Mid Zomer Nacht Droom
William Shakespeare

staddschouwburg utrecht > door De Paardenkathedraal

Het verhaal is geschreven in 1595 en wordt hier gespeeld door de Paardenkathedraal. Ik ben geweest op 22 november 2001.

Hoofdpersonen: - Hermia - Demetrius - Lisander - Helena

Andere personages: - hertog Thesus - hertogin Hippolyta - de vader van Hermia - de elfenkoningin Titania - de elfenkoning Oberon - De twee Pucks - De toneelspelers van het stuk van Pyramus en Thisbie

Korte samenvatting: Hermia en Lisander zijn twee geliefden, maar Hermia moet van haar vader trouwen met Demetrius, die ook gek op haar is. De vriendin van Hermia, Helena, is op haar beurt weer verliefd op Demetrius, die niks van haar wil weten. Lisander en Hermia willen vertrekken uit hun plaats zodat ze wel samen kunnen zijn. Ze ontmoetten elkaar in het bos om middennacht. Helena wist dat en had dat verteld tegen Demetrius. Daardoor kwamen ze alle vier in het bos terecht. De elfenkoning Oberon gaf zijn knechtjes Puck & Puck de opdracht om Demetrius een liefdesdrankje te geven waardoor hij verliefd wordt op Helena. Maar in plaats van Demetrius krijgt Lisander het drankje en wordt helemaal verliefd op Helena. Oberon besluit het drankje zelf maar aan Demetrius te geven. Nu verklaarden de twee mannen allebei hun liefde aan Helena, die hun allebei niet geloofde en hen verraders vond. Titania kreeg na een ruzie met Oberon ook wat van die drank waardoor ze verliefd werd op een ezel. Uiteindelijk werden ze allemaal wakker uit de droom en kwamen alle geliefden weer bij elkaar. Op hun bruiloft wordt het toneelspel gespeeld van Pyramus en Thibsie en werd een groot succes.

Het toneelbeeld: De voorstelling vond plaats in de Stadsschouwburg in Utrecht in de Douwe Egberts zaal. Het publiek zit redelijk dicht op elkaar in een grote zaal met gewoon een podium waar je recht tegenaan kijkt. Sommige kostuums waren bloot en grappig, zoals de ezel die in z’n onderbroek en op laarsjes stond en de elfenkoning Oberon die in een rode tutu rondrolde. Het decor was redelijk simpel en het lichteffect was mooi gedaan, alles paste bij de sfeer. Het toneelbeeld was zelf niet meebepalend voor de thematiek van de voorstelling zelf, het ging om de mensen en de acties, je kon je zelf wel in beelden waar je was.

Personages: De personages hebben niet echt een karakter waaraan je ze zou kunnen herkennen. Hermia is het ‘mooie’ meisje, Helena is een beetje onzeker, Lisander een echte aanbidder en Demetrius een gewone jonge man. Deze personages zijn nog redelijk geloofwaardig, maar dat geldt natuurlijk niet voor de elfenkoning, koningin en hulpjes, want die bestaan niet. Ik kon mezelf niet goed identificeren met een van de personages.

Thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over? Dat het liefdesdrankje bij de verkeerde terecht kwam en daardoor het hele verhaal in de war kwam. De regisseur heeft zijn eigen visie heel erg goed gebruikt, het verhaal is heel apart, er zit humor in, de manier waarop dingen worden uitgebeeld zijn heel fantasierijk, heel erg leuk! Voor mijzelf heeft het geen echte betekenis maar het was ontzettend grappig en leuk om gezien te hebben.

Recensie: In het begin was het nogal wennen, maar hoe meer je erin zit, hoe leuker het verhaal. De spelers waren heel goed, de pucks waren erg grappig en Oberon had ook hele geinige en originele acties bijvoorbeeld als hij weg‘liep’ koprolde hij en hij had een dierachtig geluidje dat steeds terugkwam. Wat een geweldig einde was was de muur met de spleet, de maan en de leeuw uit het stuk van Phyramus en Thispie. Het is een leuk en origineel toneelstuk dat zeker aangeraden kan worden!

REACTIES

(.

(.

Cool man

10 jaar geleden

I.

I.

dit is een super stoer verslag,

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.