Marcel Verreck (cabaret)

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 454 woorden
  • 19 juni 2003
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

CULTURELE ACTIVITEIT 23 - 01 - 2002

Cabaret: Marcel Verreck - Van Mars 1. Wat heb ik gezien/gehoord/gelezen? (kijkwijzer Theater) De voorstelling begint met het licht dat aangaat, er is geen doek dat opgaat. Marcel Verreck (de speler) komt op. Het decor is slechts twee halve stenen muurtjes en er ligt een gitaar op. De speler heeft een een korte broek aan met een strakke trui erop en wandelschoenen met geitenwollensokken eronder. De belichting speelt geen belangrijke rol. Het licht voegt weinig toe aan de betekenis. Het dient alleen maar als praktisch licht, niet als verfraaiing. Het is in zoverre vlakke vloer theater dat het publiek verder naar achter steeds hoger zit, maar de achterliggende gedachte is wel het idee van de speler en het publiek op gelijke hoogte. Zit zorgt voor een veel kleinere scheiding tussen spel en publiek. Het is een soort van dramatisch, naturalistisch typetje. Het dramatische van de speelstijl is vooral de verhalen van de speler, die dramatisch overkomen maar tegelijkertijd ook naturalistisch. Door deze verhaal/speelstijlen wordt een soort van typetjes gecreëerd. De speler richt zich altijd tot het publiek. Het spel wordt hierdoor niet doorbroken. De speler heeft zelf de tekst van het stuk geschreven. De voorstelling valt natuurlijk onder het genre komedie. De betekenis van de voorstelling is duidelijk vermaak. Actuele onderwerpen als politiek, de maatschappij en het leven van de speler zijn bedoeld als amusement. 2. Door wie is het gemaakt/uitgevoerd/geschreven? Het stuk is niet alleen uitgevoerd door Marcel Verreck, maar ook door hem zelf geschreven. Verreck werd geboren in 1960 in Den Haag. Na zijn VWO studeerde hij af als Neerlandicus. In mei 1987 won hij samen met Paul Pleijsier het Leids Cabaretfestival. Samen maakten dit duo vele succesvolle programma’s. Na het uiteenvallen oogstte Marcel Verreck ook succes met zijn soloprogramma’s. Tegenwoordig is hij is o.a. ook bekend als radio-cabaretier van VARA’s Spijkers Met Koppen en als columnist voor Metro. 3. In welke tijd speelt ‘t of in welke tijd is ‘t gemaakt? Het verhaal speelt zich af in het verleden en heden, het verleden is vooral zijn jeugd, het heden zijn leven nu en belangrijke en actuele nieuwsonderwerpen
Hij vertelt korte verhalen/situaties over zijn vader en opvoeding en tegenwoordige, dagelijkse gebeurtenissen, gelinkt aan zeer actuele onderwerpen. 4. Wat vind je zelf van het/de kunstwerk/uitvoering? Het bezoek aan de voorstelling Van Mars van Marcel Verreck zorgde zeker voor een geslaagde avond. Een show vol met verhalen, sketches, zang en typetjes. Op subtiele wijze komen alle nieuwsonderwerpen aan bod, en dan niet alleen van de laatste maanden maar ook van dezelfde of de vorige dag! Af en toe leidt dat tot een overschot aan NS grappen, maar de kwaliteit lijdt er niet onder.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.