1. Algemene gegevens
- Titel van de voorstelling en naam van de auteur. Loverboy Construction door Jong Arto 3 en Annelies Verseveld. - Naam van gezelschap of artiest. Jong Arto 3. - Naam van de regisseur. Annelies Verseveld. - Naam van de hoofdrolspelers. Fanny de Groot en Jan van Vliet.
2. Plot
- Geef een korte samenvatting van het stuk.
Het toneelstuk gaat over het fenomeen Loverboys. Dat zijn jongens die onzekere/ afhankelijke meisjes door middel van: aandacht, cadeautjes, stoer uiterlijk, hun vrijheid etc, verliefd op hen laten worden. Als die meisjes dan helemaal verliefd en afhankelijk van die jongens zijn, dan dwingen ze haar de prostitutie in te gaan. Omdat loverboys in deze regio ook erg actief zijn word laten zien hoe zo’n stoere jongen een kwetsbaar meisje inpalmt, je ziet dat hele proces en zo krijg je een realistisch beeld van de werkwijze van zo’n loverboy. In het toneelstuk heet het meisje Amber en de loverboy Alex. Je ziet eerst hoe Alex (zijn prooi) Amber ontmoet in een discotheek en hoe hij haar de komende tijd verwent met allerlei dure cadeaus. Amber is hevig verliefd en vind Alex fantastisch. Op school laat iedereen haar links liggen en thuis heeft ze ook veel ruzie, dat zorgt ervoor dat ze zich een beetje alleen voelt en steeds meer naar Alex toe trekt. Langzamerhand wordt ze helemaal afhankelijk van Alex en dan laat hij haar kennis maken met vriendinnen van hem; prostituees. Omdat Alex in geldnood zit vraagt hij of Amber dat misschien ook een keer voor hem wil doen want dan is hij in 1 klap van zijn schulden af. Na die ene keer volgen er meerdere en Alex doet steeds meer of Amber zijn bezit is. Het is voor Amber onmogelijk om te stoppen (nu ze eenmaal in dat circuit zit) maar ze houdt van Alex en blijft daarom hoop voor de toekomst houden. Je ziet dus dat zo’n meisje later helemaal geen keus meer heeft en helemaal afhankelijk van die loverboy is. Ook is het dan onmogelijk om te stoppen want de enige die ze nog heeft is de loverboy en die weet haar altijd weer te vinden.
- Is er sprake van een of meerder conflicten? Ja er is uiteraard sprake van conflicten, zeker als Alex doet of Amber zijn bezit is. Ook zijn er conflicten bij Amber thuis en tussen Amber en haar vrienden.
3. Het toneelbeeld
- In welke ruimte vond de voorstelling plaats? Waar zit het publiek? Heeft dat nog een bepaald effect?
Omdat ik zelf heb meegespeeld weet ik niet precies hoe het publiek tegen de voorstelling aan keek en welk effect zij dat vonden hebben. Maar onze laatste voorstelling vond plaats in de aula van het Schoonhovens college. Daar was geen podium maar gewoon een vlakke spelvloer. Het publiek zat in een halve cirkel rondom de spelvloer op tribunes Dat heeft tot gevolg dat je als je op de spelvloer staat, niet recht vooruit kunt spelen, maar dat een beetje in de rondte moet doen omdat anders de mensen aan de zijkanten het niet kunnen zien. Als je daar in die aula staat voel je je heel klein en kwetsbaar omdat je toch lager staat dan het publiek en je staat ook nog’s in een aula waar je speelt voor jongeren en dat is toch wel een extra moeilijke doelgroep.
- Beschrijf het toneelbeeld: decor, licht, attributen en kostuums. Hebben ze ook een symbolische betekenis? In hoeverre is het toneelbeeld medebepalend voor de thematiek van de voorstelling?
Tijdens de voorstelling werd weinig gebruik gemaakt van attributen. Daardoor hadden de attributen die wel gebruikt werden een hele duidelijke functie. Als decor stond er een metalen bouwstelling, daar danste de hoertjes op. Er stond aan elke kant een raam, daar danste bij binnenkomst hoertjes achter. Ook stond er een bankje en een kastje die werden in elke scène weer voor iets anders gebruikt. Er werd veel gewerkt met licht, dat schetste ook een beetje de omgeving. Zo was er fel rood licht bij de hoertjes zodat je duidelijk kon zien dat deze scène zich dus in het hoerenhuis afspeelde. Bij de laatste scène, de monoloog van Amber, werd gebruik gemaakt van 1 spot zodat de rest van de omgeving wegviel. Aan de kleding kon je ook goed zien om wat voor scène het ging. Korte rokjes en blote shirtjes stonden voor de “hoeren” scènes Aan een gewone lange broek, trui/ jas en rugzak kon je zien dat het zich op school afspeelde. Het toneelbeeld is heel erg bepalend voor de thematiek van het toneelstuk want al deze elementen vormen samen het beeld wat je van de scène krijgt.
4. Muziek en geluidseffecten
- Werd er gebruikgemaakt van muziek of geluidseffecten? Ondersteunen ze de handeling? Dienen ze alleen maar als overgang naar een volgende scène of spelen ze een overheersende rol. Er werd erg veel gebruik gemaakt van muziek. Meteen in het begin knalde het liedje “Smack my bitch up” van The Prodigy al door de zaal. Dat gaf meteen een eigentijds beeld van het toneelstuk. Omdat de muziek erg hard was werd de aandacht meteen gevestigd op de dansende hoertjes. Bij elke scène overgang werd ook gebruik gemaakt van muziek. De muziek was heel zorgvuldig uitgekozen want het nummer wat tussen de scènes door klonk heette “Rescue me”, ook heel toepasselijk dus. Het toneelstuk eindigde weer met het nummer “Smack my bitch up”. De muziek diende voor het grootse gedeelte als overgang van scènes maar bij een scène die afspeelde in een discotheek was het natuurlijk erg ondersteunend. 5. Personages
- Wie waren de belangrijkste personages? In eerste instantie was elke personage belangrijk omdat ze allemaal meewerken om 1 beeld te scheppen. Maar de loverboy Alex en zijn “prooi” Amber zijn toch wel de belangrijkste personages in het toneelstuk geweest.
- Probeer ze te karakteriseren, ga na hoe goed je ze kent en of hun daden geloofwaardig en overtuigend zijn. Alex is een jongen die alles doet met maar 1 doel voor ogen, elke actie van hem heeft nog een achterliggende bedoeling. Hij is een “foute” jongen want hij zit in het criminele circuit. Amber is een heel naïef en onschuldig meisje, ze gelooft niet dat Alex slecht is en zelfs nadat ze een hoertje voor hem is geworden gelooft ze nog dat het ooit op zal houden. Ik denk dat ik de personages net zo goed ken als de acteurs die ze speelden ze kennen omdat ik natuurlijk zelf ook meespeelde. Ik vond hun acties geloofwaardig, er was geen handeling die ik niet bij de personages vond passen.
Het theaterverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
C.
C.
he crool!
heb jij dees opgestuurd?
ik had em ook gemaakt!
hihi
doei
21 jaar geleden
Antwoorden