Les caprices de Marianne

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • havo | 1167 woorden
  • 9 december 2002
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. Primaire gegevens

Auteur Alfred Musset
Titel Les caprices de Marianne
Ondertitel nvt
Verschenen in 1833
Uitgeverij nvt Aantal blz. nvt
Gezien in AKD Prinsen van Wijmen zaal, Chasse Theater Breda
Uitgevoerd door Theatergroep ODCP Spectacles/ La compagnie du loup
Speeltijd 2 uur
Gezien op 29 -11-2000

2. Samenvatting van de inhoud

Acte1. (op straat):

Caelio is verliefd op Marianne, maar durft niet zelf iets te ondernemen en heeft Cuita op haar af gestuurd. Maar Marianne wijst het af.

Claudio, de man van Marianne is jaloers en argwanend en heeft het er met Tiba over dat Marianne minnaars zou hebben en dat hij een huurmoordenaar wil gaan inhuren.

Dan komt Caelio Octave tegen. Hij vertelt dat hij verliefd is en vraagt aan Octave of hij niet kan bemiddelen, hij is tenslotte Marianne¹s neef.

(In het huis van Caelio): Hermia maakt zich zorgen over Caelio en vertelt hem over zijn vader. Er was ooit eens een man verliefd geweest op Hermia en de vriend van die man is Caelio¹s vader...

(In de tuin van Claudio) Claudio denkt dat alles toch wel mee valt en vertrouwt Marianne weer.

Acte 2. (op straat) Coelio is wanhopig over zijn liefde en wil het opgeven. Maar Octave heeft hoop voor hem en wil doorzetten. Marianne is niet geinteresseerd in Coelio maar doet alsof ze hem wel leuk vindt. Ze is eigenlijk geinteresseerd in Octave, maar dat laat ze nog niet merken. Als Octave Claudio tegen komt zegt deze dat hij alles weet van de minnaars van Marianne. Octave vertelt dit weer tegen Coelio en zegt dat hij maar een andere vrouw moet zoeken.

Octave zit ergens alleen te eten en toevallig komt Marianne langs.

Cuita vertelt Caelio dat zij Marianne en Octave samen heeft gezien. Dit krijgt Claudio ook te horen. En Coelio denkt aan het verhaal van zijn vader.

(bij Claudio thuis) Claudio verbiedt Marianne Octave te zien. Marianne wordt heel boos en laat een knecht Octave roepen. Marianne vertelt Octave dat ze niet geinteresseerd is in Coelio, maar dat hij een andere minnaar voor haar moet zoeken.

Dan stuurt Octave alsnog Coelio naar Marianne. Ze heeft hem immers nog nooit gezien. Hij vertelt Coelio dat Marianne van hem houdt.

Een knecht van Claudio geeft Octave een brief van Marianne. Er staat in dat hij dat Octave vanavond niet langs moet komen want er zijn overal huurmoordenaars van Claudio om het huis! Octave schrikt want Coelio is al naar Marianne op weg. Hij zal vermoord worden! Als Caelio bij Marianne aan komt, noemt ze hem Octave, omdat ze hem niet goed kan zien. Coelio hoort nu pas van de huurmoordenaars en denkt dat Octave hem expres nu heeft gestuurd. Boven- dien denkt hij dat Octave hem bedrogen heeft, omdat hij denkt dat Octave iets met Marianne heeft! Coelio kiest voor de dood!!! Octave snelt naar Marianne om Caelio tegen te houden maar hij is te laat.

(op het kerkhof) Coelio wordt begraven. En Marianne doet nu eindelijk Octave een liefdesverklaring. Maar Octave zegt dat hij niet van haar houdt, Coelio was degene die van haar hield! 3.De verdieping

3.1.Tijd en ruimte
Het verhaal speelt zich af in Napels. Het is een oud klassiek verhaal, dus het zou zich in alle tijden kunnen afspelen. Hoe lang er precies tussen het begin en einde van het verhaal zit is niet helemaal duidelijk, het zou een week kunnen zijn maar ook veel langer. Er zitten geen flashbacks in het is helemaal gronologisch.

3.2 De wijze van vertellen
Het zijn allemaal en alleen maar dialogen.

3.3 Thema en motieven
Het thema is : de liefde
En motieven zijn: vertrouwen, bedrog, vriendschap.

3.4.Personages
Marianne: Zij is de mooie vrouw van Claudio die verliefd is op Octave. Maar niet Octave maar Coelio is verliefd op haar. Claudio:Is de jaloerse man van Marianne. Coelio: Is de bange minnaar van Marianne. Octave: Is een neef van Claudio en dus ook van Marianne. Hij is een vriend van Coelio. Hij zal Coelio en Marianne gaan proberen te koppelen. Verder zijn er nog : Tuba: De knecht van Claudio
Cuita: Een oude vrouw
Hermia: De moeder van Coelio
Domistique en Malvolio: De huisknechten van Hermia.

3.5.Titel, ondertitel en motto
Titelverklaring: ³Les caprices de Marianne " betekent de capriolen van Marianne. Marianne heeft een man, een minnaar en wordt verliefd op nog weer een ander. Dus zij is eigenlijk de oorzaak van alles wat er gebeurt.

Ondertitel: n.v.t. Motto: n.v.t

5 De persoonlijke beoordeling

Het onderwerp
Het onderwerp over deze ongelukkig liefde vond ik op zich wel mooi. Het is een klassiek verhaal dat altijd heeft plaatsgevonden en dat nog steeds gebeurt. Dat vond ik er erg mooi aan, maar ik vond het wel erg simpel uitgewerkt.

De gebeurtenissen
Er gebeurt eigenlijk een heleboel in dit verhaal maar allemaal heel simpel verteld. Het gaat dan ook volgens mij, voor al om de gevoelens van de personen. Deze kan iedereen zich wel voorstellen denk ik , ook al worden ze niet beschreven of verteld.

De personen
Ik kon me ook goed met personen identificeren, maar ik vond ze wel erg oppervlakkig. Coelio sprak me het meeste aan, omdat hij het eigenlijk allemaal in gang zet en er zelf de dupe van wordt . Ik vond hem dan ook het zieligst.

De opbouw
Het zijn alleen maar dialogen waardoor het een heel ingewikkeld verhaal wordt. Je moet heel goed op letten wie er nou precies aan het woord is tegen wie. En bovendien moet je ook het hele verhaal op kunnen maken uit deze gesprekken.

Het taalgebruik. Daar kan ik weinig over zeggen omdat ik nu eenmaal niet zo goed ben in Frans.

6 Literaire vormen

Het verhaal is eigenlijk een Klassiek verhaal. Wat valt onder dramatiek. Het was namelijk een toneelstuk.

7 Extra verwerkingsopdracht

Het theaterverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

7 Extra verwerkingsopdracht

Opdracht 25 (Zoek een gedicht over het zelvde thema)

Mannen

D¹r zijn zoveel soorten van mannen op aarde, vlugge en bedaarde, magere en vette, met hoeden en met petten, sjieke en sjofele, kwaje en jofele, begroeide en kale, vlotte en stadse en boerse, maar Œt ergste soort dat zijn de jaloerse.

Trouw moouit met een jaloerse vent
omdat je dan niet happy bent . As de bakker komt dan leg die op de loer, hij kijkt met argwaan naar de nieuwe groente boer. As je parfum gebruikt dan zal die klage
dat je de slagersjongen wil behage. O pas toch op, d¹r komme ongelukken van , daarom trou nooi met een jaloerse man. D¹r zijn zoveel soorten van mannen op aarde, jonge en bejaarde, lelijke en mooie, blonde, bruine,roje, rijke en armoeiige, heldere en duffe, piendere en suffe, vlotte en stadse en boerse, maar Œt ergste soort dat zijn de jaloerse.

Trouw moouit met een jaloerse vent
omdat je dan niet happy bent . As je vis gaat kope krijgt ie Œt al benauwd, hij denkt meteen al dat je Œt met de visboer houdt. Hij zal ze hele leve op je lette , hij zou je Œt liefste achter schrikdraad zette. O pas toch op, d¹r komme ongelukken van , daarom trou nooi met een jaloerse man.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.