Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Legally Blonde Musical

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3196 woorden
  • 23 maart 2011
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Theaterverslag Legally Blonde

1. Algemene gegevens:
Titel van de voorstelling: Legally Blonde
Auteur: Heather Hach
Naam van het gezelschap of de artiest: Heeft geen specifieke naam
Naam van de regisseur: Albert Verlinde en Roel Vente
Namen van de hoofdrolspelers:

ROL                                       CAST
Elle Woods                           Kim-Lian van der Meij
Alternate Elle                        Madelon van der Poel

Emmett Forrest                    Joey Schalker
Paulette Bonafonté             Laura Vlasblom
Professor Callahan            Raymond Kurvers
Warner Huntington III         Roy van Iersel
Vivienne Kensington          Barbara Hol
Brooke Wyndham               Cindy Bell
Serena                                  Nicky van der Kuyp
Margot                                   Madelon van der Poel
Pilar                                       Dapheny Oosterwolde
Enid Hoopes                       Britt Lenting
Dewey/Kyle                          Richard Rodermond
Kate/Chutney                       Barbera van der Kaaij

Plaats en datum van de voorstelling: Schouwburg de Kring 24 februari 2011



2. Plot:
Geef een korte samenvatting van het stuk:
Elle Woods, een blond meisje dat alles heeft. Ze is de voorzitster van de studievereniging Delta Nu, is een paar keer miss juni geweest, heeft de knapste hunk van de campus aan de haak geslagen en wil ook niets liever dan trouwen met Warner Huntington III. Dit gaat echter nooit gebeuren, Warner dumpt haar omdat hij vind dat Elle iets wat tè blond is voor hem. Elle huilt dagen erna en haat vriendinnen van Delta Nu kunnen het niet langer aanzien. Ze gaan Elle troosten en hebben daarvoor chocola meegenomen en de nieuwste Elle Magazine. Elle waardeert dit echt maar is er nog steeds niet bovenop. Totdat ze in de Elle magazine de oudere broer van Warner ziet staan met zijn vrouw. Een vrouw dat is afgestudeerd als advocaat en serieus is. Elle krijg een briljant idee. Warner wilt dat soort vrouw. Een serieuze, slimme, en niet blonde vrouw. Elle heeft haar besluit al snel genomen. Als Warner zo’n soort vrouw wilt, dan kan hij die krijgen! Elle besluit om aan Harvard te gaan studeren. Haar hele vakantie is ze bezig met studeren om maar toegelaten te worden. Uiteindelijk na een mooie presentatie op Harvard wordt ze aangenomen. Daar komt ze Warner weer tegen. Elle is helemaal in de wolken. Helaas gaat dit weer snel voorbij. Warner heeft namelijk een andere vriendin. Waar hij later in de musical ook aan aanzoek aan doet. Elle kan het niet geloven. Alles was voor niks geweest. Gelukkig kan een oudere student (Emmet) Elle helpen om niet zomaar op te geven en door te gaan met waar ze gebleven was. Emmet helpt haar met leren en laat haar zien wat ze wel niet kan bereiken als ze doorgaat. Elle pikt de draad snel weer op en krijg toch wat gevoelens voor Emmet. Andersom gebeurt dit ook.

Is er sprake van een of meer conflicten?:
Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Als je naar ruzies kijkt in de musical dan vind je er geen 1. Misschien kon niet iedereen het evengoed met elkaar vinden, maar ruzies kwamen er niet. Dus daarvan geen conflicten. Wat misschien een conflict zou kunnen zijn is al meteen in het begin van de musical. Het stuk dat Warner eerst heel aardig doet tegen Elle en het daarna uitmaakt alsof er niets aan de hand is. Elle is daar wel boos op en laat dit ook wel weten maar niet in een ruzie. Dat maakt het wat moeilijk om een goed conflict te vinden.


3. Het toneelbeeld:
In welke ruimte vond de voorstelling plaats? Waar zit het publiek? Heeft dat nog een bepaald effect?:
De voorstelling vond plaats in schouwburg de Kring in Roosendaal. Het publiek is verdeeld over de gehele zaal. Ikzelf zat op het balkon halverwege de zaal. Vanaf daar was alles erg goed te zien. Dat kwam ook omdat er geen mensen voor je kunnen zitten want je zaten aan de balustrade. Waar je ook zat, overal kon je de gehele voorstelling goed volgen. Het heeft denk ik niet voor en bepaald effect gezorgd. De voorstelling heeft niet gebruik gemaakt van het hele podium. Dat kwam omdat een deel open was gemaakt voor het orkest. Wel werd er af en toe gebruikt gemaakt van lichteffecten in de hele zaal. Dat lag er net aan hoe de scene eruit zag. Met het lichteffect bedoel ik de trappen en de balustrade. Die kleurde soms van kleur. Heel vaak werd het roze. Dat was natuurlijk erg logisch. Bij Elle draait alles om de kleur roze. Het is een soort thema van de musical.

Beschrijf het toneelbeeld: decor, licht, attributen en kostuums. Hebben ze ook een symbolische betekenis? In hoeverre is het toneelbeeld medebepalend voor de thematiek van de voorstelling?:
Het decor vond ik erg grappig. Normaal heb je voor elke scene een ander decor. Bij Legally Blond was dit echter niet zo. Het decorstuk dat vaak terug kwam waren 4 ‘torens’ die je 2 kanten op kon draaien. Er was in de musical een stuk dat er iets plaatsvond op Harvard. Dan kwamen de 4 torens met de bruine en houten kant. Iets later gebeurd er iets in het park van Harvard. De torens kwamen dan weer maar werden dit keer omgedraaid. Je zag toen klimplaten, fonteintjes, beelden, bankjes, etc. Naast de torens werden er natuurlijk ook andere decorstukken het podium opgereden. Het licht werd ook erg goed verzorgd. Het paste zich erg goed aan op de manier hoe de scène gespeeld werd. Bijvoorbeeld weer bij Harvard: Het is een scene binnen in een gebouw, dan werden de licht heel donker. Het leek dan net alsof je echt daar binnen zat. Bij de scene in het park was er daarin tegen geen donker licht. Het was juist erg licht en luchtig. Net alsof je buiten in een park zit! De kostuums die gebruikt werden waren grotendeels erg fel en opvallend. Behalve de kostuums die gebruikt werden op Harvard. Daar hadden de acteurs meer bruine en ‘nerdie’ kleding aan. Sommige ook een brilletje erbij. Elle Woods daarin tegen liep altijd rond in roze kleding. Die viel daardoor altijd wel op. De kostuums van Harvard symboliseerde denk ik de kledingstijl van vroeger. Vroeger was dat denk ik in de mode. Alleen oude scholen gebruikte er misschien nog gebruikt van omdat je er dan slimmer uitziet. Dat was de clou denk ik. De verdere kostuums symboliseerde niet echt iets. Het waren gewoon kleren van deze tijd. Je zou ze misschien wel tegen komen in een kleding winkel!



4. Muziek en geluidseffecten:
Werd er gebruikt gemaakt van muziek of geluidseffecten? Ondersteunen ze de handeling? Dienen de alleen maar als overgang naar een volgende scene of spelen ze een overheersende rol?:
Er werd zowel gebruik gemaakt van muziek als geluidseffecten. Het podium hadden ze wat kleiner gemaakt zodat er een orkest zat. Die begeleide de acteurs en deed af en toe ook wat geluidseffecten. Bij geluidseffecten in deze musical moet je vooral denken aan een deur die open en dicht gaat, een auto die remt aan waar dan een deur dichtgeklapt wordt en nog en paar dingen. Verder was er bijna altijd muziek. Het aparte was dat als ze begonnen met zingen, ze eigenlijk het verhaal van de musical aan het vertellen waren. Ze zongen Nederlands maar vertelde wat ze wilden zeggen of wat ze voelen. Dat was erg grappig en erg leuk om naar te luisteren. Legally blonde de musical heeft eigen muziek gemaakt. Het begon in Amerika. Daar kwam als eerste de musical van Legally Blonde uit. De Nederlandse musical maakte hier natuurlijk ook gebruikt van. Ze moesten het natuurlijk wel even omzetten in Nederlands. Dat is ze goed gelukt moet ik zeggen. Sommige stukken muziek werden gebruikt voor een overgang naar een volgende scene. Er werd soms ook gezongen maar meestal was het gewoon een melodie. In een overgang werden ook vaak de decors verwisseld. Er was nooit echt een stille pauze, dat was wel fijner dan en doodse stilte waar je niets zag.


5. Personages:
Wie waren de belangrijkste personages?:
Elle Woods
Warner Huntington III
Emmet Forest

Probeer ze te karakteriseren. Ga ook na hoe goed je ze kent, of ze geloofwaardig zijn of hun daden overtuigend gemotiveerd zijn:
Elle Woods: Zij is de belangrijkste speelster in de hele musical. Elle is een meid die gewoon alles heeft: Blond, ziet er leuk uit, is miss juni geweest. Ze is een aardige meid, mag iedereen en hoopt dat iedereen haar ook mag, heeft superveel vriendinnen die gewoon bijna hetzelfde zijn als haar.

Warner Huntington III: is ook een belangrijke speler, door hem ging Elle naar Harvard. Warner is een stuk minder aardig dan Elle, hij denkt alleen aan zichzelf en het maakt hem niets uit als iemand om hem treurt ofzo, hij is niet zo'n jongen die met mensen mee leeft. Maar hij is wel erg populair, heel veel meiden willen wat met hem afspreken. (alleen om zijn uiterlijk dan.)


Je krijgt veel te weten over de spelers door te zien hoe anderen op ze reageren. En hoe zij op anderen reageren. Bijvoorbeeld bij Elle zie je meteen al dat ze 'anders' is dan iemand anders. Je kan door haar kleding ook heel erg goed zien dat ze een 'kakker' is, en door die kleding gingen haar medestudenten anders op haar reageren dan haar vriendinnen. En vooral ook omdat ze BLOND is,kijken ze anders tegen haar aan.

Bij Warner is dat ook zo, alleen gaat het bij hem niet om zijn kleding maar bij hem gaat het om zijn uiterlijk. Vooral ook omdat hij erg geliefd is bij de meisjes. Door zijn uiterlijk gaan de meisjes veel met hem om, en vinden ze hem ook helemaal super. Door hoe hij Elle behandelde zag je erg goed hoe hij was, dat hij helemaal niet zo lief en aardig is als hij lijkt.

Ze spelen in een tijd die zich nu afspeelt, en alles is in de musical zo ongeveer hetzelfde als nu. De tijd is dus hetzelfde, de omgeving niet. Daar speelt het op Harvard af, en dat heb je hier dus niet.

Emmet Forrest: Emmet is ook een student aan Harvard. Hij zit wat jaren hoger dan Elle en is daarom al wat vaardiger in het vak. Hij komt in het begin natuurlijk nog niet voor. Pas als Elle op Harvard komt leren ze elkaar kennen. Emmet helpt Elle met studeren want Elle heeft er soms nog wat moeite mee. Hij helpt haar ook met opvrolijken als Warner zijn nieuwe vriendin (Vivienne) ten huwelijk vraagt en zij antwoord met ja. Emmet krijgt steeds meer gevoelens voor Elle en zegt dit ook als Elle besluit weg te gaan van Harvard. Uiteindelijk komt ze terug naar Harvard, leid en wint de rechtszaak, studeert af aan Harvard en vraagt Emmet ten huwelijk. Hij zegt natuurlijk ja want hij is stapelverliefd op haar. Warner blijft uiteindelijk met lege handen achter. Vivienne heeft het te doen met Elle en maakt het uit met Warner.

Hoe zijn hun onderlinge relaties?:
Elle en Warner: Zij waren eerst vriend en vriendin. Elle was helemaal stapel op Warner. Jammer genoeg Warner niet en maakte het uit.

Elle en Emmet: Zijn eerst goede vrienden van elkaar. Meer studiegenoten eigenlijk. Later doen ze samen dingen/ uitstapjes. Zoals het warenhuis om en nieuwe outfit te vinden voor Emmet. Als Elle op het punt staat Harvard te verlaten, verteld Emmet dat hij wil dat ze blijft voor hem. Ze komt terug naar Harvard, word de vriendin van Emmet en trouwt met hem net nadat ze zijn afgestudeerd aan Harvard.

Warner en Emmet: Kennen elkaar totaal niet. Je ziet ze ook nooit praten met elkaar in de musical. Emmet heeft 1 keer iets aan Warner gevraagd: ,,Ken jij haar?’’. Warner: ,,Ja, ze is mijn ex’’. Een verdere relatie komt niet ten sprake.

Hoe kom je aan die gegevens met betrekking tot de personages?:
Als je dat wilt weten raad ik je echt aan de musical te gaan bekijken. Stel je zou halverwege in het verhaal komen, dan is waarschijnlijk minder leuk om te volgen. Je zit dan niet in het verhaal. Kijk je vanaf het begin, dan weet je wie wie is, wat hun relatie zijn met elkaar en de complete verhaallijn begrijp je veel beter.

Wil je de Amerikaanse musical kijken dan heb ik hier 2 links:

Deel 1: http://video.google.com/videoplay?docid=-2753620015369118209#docid=-6993804597533189639
Deel 2: http://video.google.com/videoplay?docid=-2753620015369118209#docid=7160060273351844092

Met wie heb je het meest meegeleefd (kon je je het best identificeren)? Hoe komt dat?:
Dat is nu wel duidelijk denk ik. Elle Woods natuurlijk. Dat zij zoveel moeite doet om Warner terug te winnen is ongelofelijk. Ze houd zo veel van hem maar dat ziet hij helemaal niet. Het is net of zijn neus bloed. Dat zegt hij alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat hij een nieuwe vriendin heeft. Dat hij haat een aanzoek doet recht voor de ogen van Elle. Dan moet je echt wel leeg en hartstikke verdrietig zijn lijkt me. De kracht van Elle is dat ze het niet zomaar opgeeft. Ze is een echt vechter en doorzetter. Warner krijgt de verdiende loon: Hij slaagt op Harvard maar heeft geen vrouw, moet beginnen met modellenwerk en heeft geen vrienden zoals Elle. Bij Elle pakt alles juist goed uit. Zij is de enige die het verdiend!

Zijn het gewone mensen of zijn het vooral vertegenwoordigers van een bepaald standpunt?:
De acteurs die de personages speelde, speelde voor mij gewone mensen. Je krijg een kijkje in iemand leven. Iemand die denkt haar hart te volgen en uiteindelijk een heel ander en veel beter hart aan overhoud.


6. Thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over?:
Hoe interpreteer je deze voorstelling, met andere woorden, wat zijn voor jou de belangrijkste thema’s?:
Ik denk dat iedereen wel het zelfde antwoord geeft op deze vraag. Legally Blonde draait nou eenmaal om romantiek, liefde, etc. Het is een standaard kenmerk van de musical. Iemand die van romantiek en grappen houd moet hier heen. Let op: Het is wel een voorspelbare musical. Op een gegeven moment had ik echt zoiets van: ,,Oh Warner maat het uit, ze ontmoet Emmet, die krijgen vast iets met elkaar’’. En het gebeurde nog ook!

Welke dingen die je gezien en gehoord hebt, hebben je interpretatie bepaald? Welke theatrale middelen hebben hierbij een rol gespeeld?:
Nou wat denk je van al dat roze dat voorkomt in de musical! Roze staat nu eenmaal als liefde/ romantiek. Dat kopt dus wel. Je ziet het overigens ook wel ik de musical. Je voelt de romantiek in de lucht hangen. Dat hebben ze erg goed geacteerd. ‘Echte’ middelen hebben ze niet echt gebruikt in de musical. Met praten kun je ook al erg ver komen.


Denk je dat de regisseur een geheel eigen visie op het stuk heet gerealiseerd en is hij daarin geslaagd?:
Ja en nee, daar kan ik geen vast antwoord op geven. Ja, omdat hij een eigen draai heeft gegeven aan het verhaal en nee, omdat hij zich vast moest houden aan de film Legally Blonde en aan de Amerikaanse musical Legally Blonde. Het moest met elkaar overeenkomen. De decors zijn natuurlijk wel verschillend. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel geld je wilt uitgeven aan decors en acteurs. De musical is totaal anders dan de film. De verhaallijn daarin tegen is wel hetzelfde. Amerika heeft de musical opgebouwd, andere landen kopiëren het als het ware. Daarmee bedoel ik de melodieën en de muziek.

Heeft het thema ook betekenis voor jou of staat het ver van je af?:
Nee het thema heeft een betekenis voor me.


7. Boeiende werking:
Wat boeide je in deze voorstelling?:

Wat mij echt boeide? Een echt voorbeeld heb ik niet. Het was zo’n goede, geweldige, fantastische, boeiende, leuke, (en nog veel meer) musical!. Ik heb van alles er met plezier naar gekeken. Alles boeide me gewoon. Alles klopte in mijn ogen.

Welke middelen heeft de regisseur volgens jou daarvoor gebruikt en welke daarvan waren het meest effectief? Wat vond je niet boeiend?:
Gewoon hele goede acteurs geregeld. Kim- Lian was gewoon geknipt voor de rol van Elle Woods. Ze deed het vol humor en overtuiging. Je ging haar gewoon geloven van wat ze allemaal wel niet zei. Wat me echt niet boeide? Helemaal niets dus. Ze hebben niets teveel gedaan en ook niets te weinig. Een top musical!


8. Structuur:
Hoe werden de gebeurtenissen gepresenteerd? Hoe is de opbouw van het stuk? Zijn er veel wisselingen van tijd en plaats en hoe werden die gerealiseerd?:

De gebeurtenissen werden chronologisch gepresenteerd. Af en toe werd er een tijdsprong gemaakt. Een voorbeeld uit de musical: Elle zit op haar kamer te studeren, het is dan oktober. Dan uit het niets klapt er en bord naar beneden dat het november is. Een klein koortje komt op, zingt een liedje, de decors worden wat verschoven, etc. Dan december, Komt het koortje weer, zingen gloria en gaan weer. Heel dit proces duurt ongeveer 10 minuutjes. Terwijl de rest van de tijd veel minder snel gaat. Op het einde zijn ze ook ineens afgestudeerd terwijl daar net 3 minuten daarvoor ze nog in hun 1e jaar zaten. Dat mochten ze wel wat beter uitleggen/ of laten zien met bijv. een bord. Grotendeels speelde de musical zich af in en rondom Harvard. Soms kwam een kapsalon. Die kwam wel minder dan Harvard maar was net zo belangrijk.



9. Recensie:

Ik vond deze musical heel erg grappig, en dus ook een aanrader. Zaten echt stukken in waar ik helemaal dubbel lag, net zoals de rest van de theaterzaal ongeveer. De regisseur is echt wel geslaagd in de uitwerking van het thema, je kon gewoon zien dat blondjes ook wel slim kunnen zijn, en dat er dus niets van waar is dat je altijd dom moet zijn. De musical was ook wel geloofwaardig, zoiets kon dan ook echt gebeurd zijn. Je kon je ook heel erg goed inleven in deze musical. Ik vond de hele musical goed, er zaten geen zwakke punten in. Maar als je een musical erg grappig vind dan let je ook niet op de minder leuke dingen, ik zag er tenminste geen zwakkere punten in. De rol van de spelers paste ook goed bij de persoon zelf, als je bijvoorbeeld naar Elle kijkt, dan kijk je gewoon tegen een blond kakkertje aan, en ik vond dan ook dat ze haar rol erg goed speelde, net als de rest van de spelers. De kleding paste dan ook erg goed bij deze personen, vooral die van Elle, want dat was dan ook eigenlijk het eerste waar je naar keek. Elke scene vroeg je je weer af wat voor een kleren ze nu weer eens aan had. En elke keer was het weer een verrassing wat ze aan had, was echt heel erg leuk om naar te kijken! Het gebruik van de speciale effecten en muziek vond ik goed, ik vind het niet echt belangrijk als er veel muziek in zit, of speciale lichtvallen. Dat is wel mooi bij musicals die daar echt geschikt voor zijn, maar deze musical was zo goed zoals hij was. Niet veel speciale effecten enzo dus, maar dat was dan ook niet belangrijk bij deze musical. Mijn eindoordeel is dat ik deze musical heel erg mooi vond, lag vaak dubbel om verschillende scènes. Kleding paste ook precies bij deze musical, was ook de bedoeling om van Elle zo'n kakkertje te maken, dus ik vond het een erg mooie musical. Zaten echt totaal geen saaie stukken in deze musical, je werd gewoon steeds weer geboeid door een grappige opmerking of actie wat iemand meemaakte.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.