ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!
Kunstwerk

Inhoud
In deze relatiekomedie gaan vier Nederlanders voor een korte vakantie naar Ibiza. Terwijl zij zich op dit eiland bevinden, vindt in Nederland de moord op Pim Fortuyn plaats. Eva en Ruud waren bijna neergestort met het vliegtuig en hebben elkaar in angst de liefde verklaard. Hun huwelijk stelde niks meer voor en ze hadden beiden een andere partner erbij, maar door deze ervaring zijn ze weer helemaal verliefd. Bij Victor en Betty gaat het steeds slechter. Victor vertelt op hun vakantie dat hij een eind aan zijn leven wil maken. Betty doet er totaal niet moeilijk over en plant al wat ze met zijn erfenis zou gaan doen. Ze wordt gek van haar man omdat hij altijd in de schijnwerpers wil staan.

Personages
Victor (Carol van Herwijnen): acteur, houd niet van repeteren, wil door iedereen aardig gevonden worden, neurotisch, wil graag in het middelpunt staan.
Betty (Bea Meulman): vrouw van Victor, gaat graag op vakantie naar een rustig plekje, wordt gek van haar aandachttrekkende man.
Eva (Irma Hartog): domblondje, kortzichtig.
Ruud (Johnny Kraaijkamp): man van Eva, baksteenverkoper, voetbalfan.

Toneelbeeld
De voorstelling vond plaats in Theater Chasse in Breda. Het decor bestond uit een terras en twee huisjes, die omgetoverd konden worden naar de slaapkamers van de echtparen. Op het terras stond een eettafel met daarop wijn en glazen, stoelen, een kastje en twee ligmatten. In de slaapkamers stond een bed en een kastje. Door middel van het licht werd duidelijk gemaakt of het ochtend, middag of avond was. Allen hadden zij zomerse kleren aan, aangezien ze op Ibiza zaten. Ze waren niet opvallend geschminkt. Er werden maar een aantal attributen gebruikt, flessen wijn, glazen, leesboek, ligmat, kastje, boodschappentas en scooterhelmen (ze konden met de scooter tot 50 meter van het huisje afkomen).

Muziek- en geluidseffecten
Er was sprake van een soort van dagboek. Van tevoren hoorde je een nieuwsbericht over Victor, dat het gecrasht was met een vliegtuigje. Voordat er steeds een dag begon vertelde een Spaanse vrouwenstem dat ze op Ibiza waren, Spanje en de dag en of het ochtend, middag of avond was. Voor de rest werd er geen gebruik gemaakt van muziek of geluid.

Structuur
Steeds als het donker werd, werd er verteld welke datum het was en rond welke tijd van de dag. De dagen werden in chronologische volgorde gepresenteerd, alleen hoorde je voor het stuk een nieuwsbericht van na de vakantie, het stuk begint dus post-rem. Het eindigt dat Victor besluit terug naar Nederland te gaan om te gaan stemmen, want hij wil voorkomen dat Lijst Pim Fortuyn wint, aangezien hun leider dood is. En dan hoort natuurlijk chronologisch gezien het nieuwsbericht te komen.

Kunstenaar
De regisseur van Hemelen is de acteur en tekstschrijver Haye van der Heijden. Hij is geboren in Bilthoven op 20 februari 1957. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de universiteit. Tijdens de studie deed hij aan toneel.
Drie dagen per week werkt hij als hoofd programmaontwikkeling op het kantoor van Endemol in Hilversum. Zijn eerste teksten schreef hij als medeoprichter van de cabaretgroep Purper (1980). In 1989 had hij zijn toneel debuut Jaloezieën. Tegenwoordig heeft van der Heijden een vast clubje acteurs waar hij geregeld een nieuw stuk voor schrijft. In zijn toneelstukken zijn vaak dezelfde thema’s te vinden; liefde, seks en relaties.
Verder spelen er nog vier bekende acteurs in Hemelen; namelijk Johnny Kraaijkamp Jr. onder andere bekend van Het zonnetje in huis. De rol van Eva werd vertolkt door Irma Hartog, die Frédérique Huydts verving die wegens ziekte kortgeleden deze rol af heeft moeten geven. Hartog is onder andere bekend van de televisieserie IC en het toneelstuk Gouwe Handjes. Betty werd gespeeld door Bea Meulman. Zij werd geboren op 1 februari 1949 en haalde in 1972 haar diploma aan de toneelschool van Arnhem. Ze speelde onder andere in Sam Sam en Vrouwenvleugel. Carol van Herwijnens stem is vooral bekend, hij spreekt veel kinderfilms in.

Context
In dit stuk van Haye van der Heijden was het vooral belangrijk dat verschillende meningen naar voren kwamen en dat met een flinke portie humor. Het is niet duidelijk wat zijn eigen mening over deze onderwerpen is. Het speelde ten tijde van de moord op Pim Fortuyn. Er kwamen een aantal zeer actuele onderwerpen (van dat moment) naar voren. Zoals de verkiezingen, de moord op Pim Fortuyn en de UEFA cup. Ze ziet dat in situaties als deze, dat er onverwachts een politicus vermoord wordt, iedereen anders reageert. De reactie is in dit stuk dan ook heel belangrijk. Eva, die eerst zeer tegen Fortuyn was, omdat een homo volgens haar niet kan regeren, reageerde overdreven. Ze was er helemaal door geschokt en vond dat dit niet kon. Ook haar man Ruud is erg geschrokken, maar vindt de UEFA cup toch wel zo belangrijk dat hij alles gauw vergeet. Betty bleef er vrij rustig onder, het tegenovergestelde van de hysterische Eva. Victor bleef, zoals bij al zijn reacties, bot en neurotisch. Hij was dan ook het meest humoristische personage.

Kijker
Ik denk dat de bedoeling van Van der Heijden was, om mensen verschillende meningen met beargumentaties te laten zien op een humoristische manier. De humor kwam vooral van de neuroot Victor en de blonde opmerkingen van Eva. Zelf vond ik Eva heel leuk gespeeld, ze had een domklinkende stem doordat ze steeds een beetje oversloeg en ze maakte de stomste opmerkingen zonder het zelf door te hebben. Ik vond Victor af en toe iets te pessimistisch en dat vond ik flauw worden. Ook vond ik de reactie van Betty op de zelfmoordideeën van Victor in het begin vrij vreemd. Maar later bleek, dat hij zich altijd erg in rollen inleefde en dat hij in dit geval een rol van iemand moest spelen die euthanasie wil plegen. Mij is het niet duidelijk of de crash van Victor nou expres was of niet. Ik denk dat als iemand zelfmoord wil plegen het niet op de manier als Victor mee om zou gaan. Ik denk dat Betty inderdaad gelijk had en hij het allemaal weer om de aandacht deed. Toen Pim Fortuyn bij hun vieren het gespreksonderwerp werd, draaide hij het weer zo dat het op hem terugsloeg; hij wilde niet in een land leven waar zulke dingen gebeurde. Ik vond vooral het decor fascinerend. Het zag er inderdaad uit als een Spaans huisje en het kon zo veranderd worden in de slaapkamers. Ook was de achtergrond leuk, daar hing een doek, met een foto van bergen, een klein dorpje en bomen. ’s Nachts waren er lampjes in het doek die als sterren diende. Er was zelfs zo op details gelet, dat sommige sterren groter waren dan andere en dat er eentje was die knipperde, waarschijnlijk een vliegtuig.
Ik vond alle rollen goed vertolkt en ik vind het heel knap dat je met vier personen en een toneelbeeld zo’n heel stuk kan spelen. Dat vind ik altijd het knappe aan toneel, je bent afhankelijk van één plek. In dit geval was die ene plek goed gebruikt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.