Feet of flames

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1465 woorden
  • 24 mei 2001
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Algemene gegevens: - Titel van de voorstelling en de naam van de auteur: “Feet of Flames” en Michael Flatley. - Naam van het gezelschap of de artiest:Micheal Flatley en zijn dansgroep. - Naam van de regisseur: Micheal Flatley. - Namen van de hoofdrolspelers: Micheal Flatley, zijn dansgroep en zijn band. - Plaats en datum van de voorstelling: Donderdag
18-05-2000 20.00 in de Ahoy’ Rotterdam. 2. Plot: Het stuk speelt zich af in de tijd van de Grieken. Het stuk gaat over twee mannen die vechten om een vrouw. Al dansend en vechtend proberen de mannen de vrouw voor zich te winnen. De ene man is een zachte aardige jongen en de andere een echte vechtersbaas. Op het einde is het zo dat de aardige jongen het conflict wint en dat hij de vrouw krijgt. Bij dit spektakel wordt veel gebruik gemaakt van onder andere vuurwerk en lichteffecten. - Is er sprake van een of meer conflicten? Ja, er is sprake van een conflict. Twee mannen die vechten om een bepaalde vrouw.
3. Het toneelbeeld: - In welke ruimte vond de voorstelling plaats? Waar zit het
publiek? Heeft dat nog een bepaald effect?
De voorstelling vond plaats in de Ahoy’. Het ene deel van het publiek zat beneden (=arena) maar en de overige mensen zaten boven in de 1e of 2e ring. Dit had niet een bepaald effect tot gevolg. Wel was het zo dat als je in de arena zat, je er met je neus op zat. Van bovenaf kon je alles wel goed overzien. - Beschrijf het toneelbeeld: decor, licht, attributen en kostuums. Hebben ze ook een symbolische betekenis? In hoeverre is het toneelbeeld medebepalend voor de thematiek van de voorstelling? Het decor had iets weg van een soort Grieks/ Romeinse poort met tuin. Alle hoeken werden juist belicht, zodat alles goed te zien was. Er waren niet veel attributen. Wel kwamen er dansers met een soort stokken, waarmee zij het tempo bepaalden door op de grond te tikken. De kostuums waren verschillend. Maar wel was het zo dat het gemakkelijk moest zitten, omdat er alsmaar in gedanst werd. De kleding verschilde van felgekleurd tot zwart. Het toneelbeeld is erg belangrijk geweest voor de thematiek van de voorstelling. Als er geen of weinig gebruik was gemaakt van bijvoorbeeld attributen, dan was de show nooit zo compleet geweest. 4. Muziek en geluidseffecten. - Werd er gebruik gemaakt van muziek of geluidseffecten? Ondersteunen ze de handeling? Dienen ze alleen maar als overgang naar een volgende scène of spelen ze een overheersende rol? Muziek speelt in dit stuk een erg grote rol. Alle muziek is live; violen, drums, keyboard en gitaar. Dit versterkt het effect dat alles echt lijkt. De muziek is zeker niet overheersend, er is precies voor de juiste muziek voor op het juiste moment gekozen. Ook was er een scène waarin alle leden van het orkest (5) naar voren kwamen en daar verder speelden op hun instrument. 5. Personages: - Wie waren de belangrijkste personages? De belangrijkste personages waren, de twee mannen die met elkaar vechten om een vrouw, de vrouw zelf, een zangeres die af en toe een stukje zingt, en een jong meisje.
- Probeer ze te karakteriseren. Ga ook na hoe goed je ze kent, of ze geloofwaardig zijn, of hun daden overtuigend gemotiveerd zijn. De ene man was een aardige een meelevende meneer, en de andere man was een meneer die vooral heel erg agressief was. Hij wilde steeds het gevecht aan, terwijl de aardige man het op een normale wijze probeerde op te lossen. De zangeres was een rustige vrouw, zij zong vooral emotiele liedjes. Zij kwam erg rustig over. De vrouw was verleidelijk en lief. En het jonge meisje was iemand die heel erg nieuwsgierig was en alles probeerde om ergens dichtbij te komen. Ik denk dat ik de karakters best goed kende, maar de personen waren niet geloofwaardig. Wel vond ik hun daden overtuigd. - Hoe zijn hun onderlinge relaties? De agressieve man kan de aardige man niet uitstaan. De vrouw vindt de aardige man erg leuk en het jonge meisje is het vriendje van de aardige man. - Hoe kom je aan die gegevens met betrekking tot de personages? Ik kom aan die gegevens via de dingen die in het stuk gebeuren. Ook kun je gewoon zien of iemand aardig is. Je kunt dus ook de gegevens uit iemand zijn uitstraling halen. - Met wie heb je het meest meegeleefd (kon je je het best identificeren)? Hoe komt dat? Ik heb het meest meegeleefd met de vrouw. De vrouw stond tussen twee vuren; beide mannen wilden iets met haar. Ik weet niet hoe het komt dat ik het meest met haar heb meegeleefd, zij was gewoon een persoon die me wel boeide. - Zijn het gewone mensen of zijn het vooral vertegenwoordigers van een bepaald standpunt? Het zijn vooral vertegenwoordigers van een bepaald standpunt, de één is goed van karakter en de ander is slecht. 6. Thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over? - Hoe interpreteer je deze voorstelling, met andere woorden, wat zijn voor jou de belangrijkste thema’s? De belangrijkste thema’s zijn het gevecht of de strijd tussen de twee mannen en de scènes waarin de aardige man tegen de vrouw danst.
- Welke dingen die je gezien en gehoord hebt, hebben je interpretatie bepaald? Welke theatrale middelen hebben hierbij een rol gespeeld? Alle dingen die ik heb gezien hebben mijn interpretatie gehad. Ik vond alle stukken even goed, elk stuk had wel iets interessants. Vooral de lichteffecten en het vuurwerk hebben hierbij een rol gespeeld. - Denk je dat de regisseur een geheel eigen visie op het stuk is gerealiseerd en is hij daarin geslaagd? Ja ik denk zeker wel dat de regisseur een geheel eigen visie op het stuk heeft gerealiseerd. De regisseur moet ook weten waar hij het over heeft als hij met zo’n stuk begint. In dit geval is de regisseur ook één van de hoofdpersonen, dus hij weet waar hij het over heeft. - Heeft het thema ook betekenis voor jou of staat het ver van je af? Het thema heeft niet echt een betekenis voor mij. Het is gewoon een leuke afwisselende show en dat was het. 7. Boeiende werking: - Wat boeide je in deze voorstelling? Mij boeide vooral het verschil van scènes. De ene keer word er uitbundig getapdanst en de andere keer wordt er gezongen. Vooral de afwisseling boeide mij dus. - Welke middelen heeft de regisseur volgens jou daarvoor gebruikt en welke daarvan waren het meest effectief? Wat vond je niet boeiend? De regisseur gebruikte vooral veel special effects om de hele voorstelling boeiend en interessant te houden. Zo kwam het vaak voor dat je door een enorme knal van vuurwerk ineens weer rechtop in je stoel zat. Veel mensen schrokken ook echt van dat vuurwerk. Ook werd er veel gebruik gemaakt van lichteffecten. Zoals stroboscoop effect, dit is een flits effect zeg maar. 8. Structuur: - Hoe werden de gebeurtenissen gepresenteerd? Hoe is de opbouw van het stuk? Zijn er veel wisselingen van tijd en plaats en hoe werden die gerealiseerd? De gebeurtenissen werden groots gepresenteerd. Vaak gebeurde dit met vuurwerk of met speciale licht effecten. Er waren niet zo veel wisselingen, maar als er een wisseling was kon je dit goed zien. De tijd van het stuk liep gewoon achter elkaar door. Voor dit stuk hoefde er niet van achtergrond of decor gewisseld te worden, dus alles speelde in dezelfde ruimte af. Bij een wisseling was het zo dat er na bijvoorbeeld dans, zang kwam. Dit zorgde voor een duidelijk geheel.
9. Recensie: - Wat vond je van de voorstelling als geheel? Wat vond je van de spelers? Welke hebben de meeste indruk op je gemaakt en waarom? Wat vond je van het gebruik van de theatrale middelen? Als je een recensie in de krant gelezen hebt, in hoeverre was je het daarmee eens? Welke argumenten zou je gebruiken als je een ander de voorstelling zou willen aanraden of afraden? De voorstelling als geheel vond ik heel erg goed. De voorstelling was erg afwisselend, zo werd er eerst gedanst en daarna kwam er weer een stukje muziek. Ook door de vele special-effects als het “knallende” vuurwerk werd je keer op keer weer geboeid. De spelers waren ook erg goed. Dit was een show waar heel veel dansers aan mee deden en die leverden echt een topprestatie. Na het zien van deze voorstelling kun je zeggen dat dansen een echte topsport is. Echt alles ging gelijk en ik heb niemand uit de maat zien dansen. Ik zou echt iedereen deze voorstelling aanraden. Omdat het gewoon een toffe en afwisselende show was. De show is ook voor iedereen, jong en oud. Wel was het toegangskaartje aardig prijzig maar achteraf was het de prijs zeker waard.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.