Falco Meets Amadeus

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 637 woorden
  • 22 januari 2002
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Theaterverslag van Falco Meets Amadeus Falco Meets Amadeus is een musical die draait om het leven van ‘Falco’. Hij was een Duitse zanger die leefde van 1957 tot 1998. Ten ere van hem is deze musical uitgebracht en is hij als het ware weer tot leven gewekt. Alle liedjes uit de musical zijn ooit eens door hem gezongen.

Hans Hölzel (Falco) is geboren op 19 februari 1957 in Wenen. Op zijn 16e levensjaar verliet hij de school en deed hij allemaal baantjes om te kunnen overleven. Later meldde hij zich vrijwillig voor de militairendienst. In de vrije tijd die hij had toen hij in het leger zat leerde hij erg goed basgitaar spelen. Hij speelde in verschillende bands. Zijn artiestennaam was ‘Falco’.

Falco’s eerste single was gelijk een topper. ‘DerKommissar’ stond meteen in de top van de Oostenrijkste hitlijsten en later werd dit hit ook in andere delen van Europa bekend. Er werden van ‘Der Kommissar’ maarliefst 7 miljoen singles verkocht en dat was ongelofelijk voor een Duits liedje. Falco was een wereldster !

In 1985 werkte Falco samen met twee Hollandse producenten aan zijn derde Album. ‘Falco 3’. De eerste single van dat album was ‘Rock me Amadeus’. Dat nummer sloeg op misschien wel de grootste componist alle tijden: Wolfgang AMADEUS Mozart. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kwam de single gelijk in de top tien. In 1986 sloeg de single ook in Amerika door. Het was de eerste keer dat een single van een Duitssprekende zanger in de top van de Amerikaanse hitlijsten terecht kwam.

Natuurlijk had Falco ook wel tegenslagen in zijn leven. Zijn tweede album werd een grote flop. In 1988 scheidde Falco van zijn vrouw en in 1989 werd er ook nog bewezen dat Katharina-Bianca niet zijn echte dochter is. Na die tegenslagen volgden er alcoholproblemen voor Falco.

Gelukkig kwam Falco van de drank af en werd alles weer wat rechtgezet. Hij ging joggen en ook regelmatig trainen bij een fitnesshal. Toen bereikte hij in 1992 met zijn album ‘Nachtflug’ wéér de eerste plaats in de Oostenrijkse hitlijsten.

In 1996 woonde Falco in de Dominicaanse Republiek en was hij bezig om in rust zijn ‘comeback’ voor te bereiden. Die comeback kwam helaas niet. In 1998 stierf Falco door een verkeersongeval. Falco werd op 14 februari 1998 in Wenen begraven.

De musical is dus gebaseerd op het leven van de wereldster ‘Falco’. Omdat Falco de componist Mozart zo bewonderde is de musical ‘Falco Meets Amadeus’ genoemd.

Ook al kon ik niet echt veel verstaan van het Duits, toch vond ik het theaterbezoek aan het ‘Theater des Westens’ een erg leuke ervaring. De liedjes waren allemaal leuk en het decor en het licht vond ik ook erg goed. Het was niet eens nodig om iets van het Duits te begrijpen ! Thuis heb ik nog geprobeerd wat liedjes van Falco te downloaden. Ik kreeg het voor mekaar de twee hits ‘Der Kommissar’ en ‘Rock me Amadeus’ te downloaden.

Voordat we naar het theater gingen had ik nog geen verwachtingen over de show. Ik had wel het idee dat het een best goede musical moest zijn, omdat er overal reclame voor werd gemaakt. In Berlijn hingen er op sommige plaatsen grote tv-schermen met reclamespotjes van ‘Falco meets Amadeus’ en er hing een gigantische advertentie voor de show op de zijkant van een gebouw. Na de musical was ik helemaal vrolijk en actief, terwijl ik voor het theaterbezoek best moe was. Dat is een goed teken.

Het verschil van het bezoeken van een Nederlands theaterstuk en deze musical is dat deze musical in het Duits was. Van de gesprekken kon je maar weinig volgen. Verder was het vergelijkbaar met een goede Nederlandse musical. Alleen vond ik dat ze het licht en decor wel heel goed hadden verzorgd. Ik weet niet of in Nederland daar zoveel aandacht aan wordt besteedt. In Nederland wordt er waarschijnlijk meer aan de kleding en grime gedaan.

REACTIES

G.

G.

Hee Sido,

Leuk verslag man

Anoniem

21 jaar geleden

M.

M.

je hebt er niks over jeanny 1/2 in staan en daar heeft hij met jeanny(1) 2 week op 1 gestaan

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.