Boyband

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1895 woorden
  • 26 mei 2001
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
14 keer beoordeeld


Na een succesvolle tournee door Engeland en een West End run gaat de popmusical-sensatie BOYBAND Nederland veroveren.

In Engeland was deze musical spraakmakend, omdat zij gebaseerd is op de ware verhalen achter de successtories van The Backstreet Boys en Boyzone. De soundtrack van deze musical werd geschreven door de songwriters van Take That, de Spice Girls en Culture Club en stond een aantal weken in de Britse Charts.

The Story

In de Musical BOYBAND wordt het verhaal verteld van een jongensgroep.

De voorstelling begint tijdens het grote Wembley concert van de immens populaire jongensgroep. Tijdens dit concert worden alle speculaties van de sensatiepers door de jongens de kop ingedrukt. Om dit te bereiken wordt het publiek mee teruggenomen in de tijd, naar het prille begin van een nieuw te starten jongensgroep. Na een aantal auditieronden worden vijf jongens bij elkaar gezet om als een nieuwe jongensgroep hun manager uit het slop te halen. Ze tekenen het (wurg)contract en zien een zonnige toekomst in het vooruitzicht. Wayland, de manager, ziet dit anders. Hij ziet de vijf jongens als een product dat hij heeft samengesteld en waar hij dus alle zeggenschap over heeft. Hij is van mening dat hij in ruil voor de dromen die hij voor de jongens verwezenlijkt het recht heeft hen voor te schrijven wat ze zowel professioneel als privé moeten doen en moeten laten. De band wordt een succes en de fans zijn niet meer bij de jongens weg te slaan. Na de tweede CD wordt er een groot concert in het Wembley stadion georganiseerd en daarna zullen de jongens ook daadwerkelijk iets gaan verdienen aan hun werk. De manager is echter een andere mening toegedaan. Intussen lopen de spanningen tussen de jongen onderling hoog op. Iedereen heeft namelijk zo zijn eigen problemen terwijl ze ook nog eens worden geleefd door hun manager. De vraag is of het concert nog wel zal doorgaan en de groep zal blijven bestaan. Door toedoen van de assistenten van de manager neemt het verhaal echter een wending en kiezen de jongens voor zichzelf.

BOYBAND gaat over vijf individuen met ieder hun eigen verhaal en hun eigen achtergrond. Zij worden bij elkaar gezet om een droom die zij gezamenlijk delen te verwezenlijken. Dit gaat, zoals te verwachten valt, niet alleen gepaard met vriendschap en plezier, maar ook met de nodige problemen. De grote vraag in deze voorstelling is dan ook gericht op de vraag hoe ver mensen bereid zijn te gaan in het streven naar de vervulling van hun dromen. Wat is men bereid op te geven en hoelang duurt het voor men inziet dat het verwezenlijken van een droom niet hetzelfde is als het hebben van een droom?

Het Toneelbeeld

Op het toneel was een stellage gebouwd, wat de indruk gaf dat ’t een concertpodium was. De ‘artiesten’ konden de stellage beklimmen en d’r konden gedeeltes van de stellage bewegen, waardoor er een soort kantoortje of een hotelkamer gecreëerd werd. Ondanks dat er niet veel gebruik werd gemaakt van vele attributen, kon je toch goed begrijpen in welke ruimte de ‘artiesten’ zich bevonden.

Het licht speelde een enorme grote rol bij deze voorstelling. Het moest bij het publiek overkomen alsof ze een concert waren aan het verzorgen. Doordat er veel special effects waren met het licht, kreeg je dat idee ook heel sterk.

Muziek, Geluidseffecten & Dans

'BoyBand' is een musical waarbij de songs worden gepresenteerd als een soort live-concert dat wordt opgevoerd voor een publiek. Daar tussendoor zitten de gespeelde dialoogscènes. De nummers voor deze musical zijn geschreven door de songwriters van o.a. Take That, Spice Girls en Culture Club.

De choreografie is in handen van Stanley Burleson (winnaar Johnny Kraaykamp Musical Award 2000).

Doordat de liedjes echt enorm goed waren, kreeg de hele zaal ook de kriebels want iedereen wilde meedoen!! Op het laatste was dat ook het geval. Want bij de toegift
ging iedereen staan en meeswingen! Dit was echt het gevoel dat je bij een concert ook hebt!

The Cast

'Wayland' de Manager - Johnny Kraaijkamp jr.
Een rol die hem op het lijf is geschreven. Johnny speelt 'Wayland' de manager die zijn hele toekomst op het spel zet om met 'zijn' boyband de wereld te veroveren. Hij gaat door roeien en ruiten en ontziet niemand.

Johnny speelde de afgelopen jaren in vele toneelstukken waaronder 'Jan Rap en zijn Maat', 'One For the Road' en 'The Sunshine Boys'. In 'De Jantjes' vertolkte hij de rol van 'Mooie Leendert'. Het publiek kent hem vooral uit de populaire comedy serie 'Het Zonnetje in Huis' en de actie serie 'Blauw Blauw'.

‘Mandy’ Choreografe – Femke Lakerveld

Femke neemt vanaf 3 februari 2001 de rol van Mandy over van Tanja Jess. Femke speelt choreografe 'Mandy' die de jongens zo nu en dan moet beschermen tegen Wayland, maar ook een relatie heeft met de manager.
Femke speelde onder andere een gastrol in de comedyserie Sam Sam en was te zien in verschillende videoclips en TV Commercials. Verder vertolkte zij hoofdrollen in de films Rent-a-Friend, Babylon en De Boekverfilming. Allen onder regie van Eddy Terstall.

'Sean'- Charly Luske (22)

Charly speelt de leadzanger van de band 'Sean' die confrontaties met niemand uit de weg gaat en zeker niet met songwriter 'Danny'.
Hij was de leadzanger van de populaire Nederlandse BoyBand 'Velvet' waar ook TMF presentator Jeroen Post deel van uit maakte. Zij scoorden een megahit met 'Weg Van Jou'. Nadat deze jongensgroep uit elkaar viel werd Charles meteen gevraagd om de leadzanger te worden van een andere populaire groep; 'X marks the Spot'. Charly speelde gastrollen in 'In Onderweg naar Morgen', 'Goede Tijden Slechte Tijden' en 'Westenwind'. 'BoyBand' wordt zijn theaterdebuut.

'Adam'- Richard Rodermond (25)

Richard speelt 'Adam' die de psychische druk met pillen bestrijdt..
Hij volgde de HBO musicalopleiding aan de Amsterdamse Ballet Academie en studeerde af op het vakgebied theater en als dansdocent. Hij werkte mee aan zo'n honderdtal televisieshows, zoals de 'Soundmix- en Sterrenplaybackshows', 'A Star is Born', 'Now or Never' en 'Wedden Dat' en werkte zo met diverse grote artiesten als TLC en Gloria Estafan. Richard vertolkte rollen in de musicals 'West Side Story', 'Fame' en 'Singin' in The Rain' en maakte deel uit van de zang-en dansformatie 'The Music Venture' en de populaire theatergroep 'Jeans' (unbeatable). Ook verzorgde hij choreografieen voor videoclips, The Fantasy World Dinnershow, de musical Fame waar hij als assistent choreograaf functioneerde en het World Press Photo Gala. Het afgelopen jaar was hij te zien op het Eurovisie Songfestival waar hij met Linda Wagenmakers als Nederlandse inzending fungeerde.

'Danny' - Duncan Anepool (29)

Duncan speelt de songwriter van de band 'Danny' die het absoluut niet kan vinden met 'Sean'.

Hij is al vele jaren in even zovele musicals te zien geweest. Hij vervulde rollen in 'Sweet Charity', 'Funny Girl', 'The King and I', 'Grease' (Duitsland & Oostenrijk), 'West Side Story' en 'Jekyll & Hyde'. Duncan koos uit een aantal aanbiedingen voor 'Boyband'.

‘Matt’ – Ivo Chundro (24)

Ivo speelt de rol van ‘Matt’ die probeert zijn homo sexualiteit verborgen te houden voor de buitenwereld.
Na zijn HAVO en VWO examen te hebben gedaan op Curaçao is Ivo in 1997 begonnen met zijn studie aan de Amsterdamse Balletacademie van Lucia Marthas. Tijdens zijn studie is hij te zien geweest op televisie, maar ook als model en danser, bij programma’s zoals de Soundmix Show en Now or Never. Ook is hij een van de vaste dansers bij Linda Wagenmakers en heeft hij gedanst bij CB Milton, Enrique Igelesias en René Froger.

‘Jay’ – Axel de Graaf (27)

Axel speelt ‘Jay’ die om het imago van de groep niet aan te tasten zijn kind stiekem moet onderhouden.
Wederom een jongen wie zijn leven in het teken staat van dansen, zingen en acteren. Axel is bij de audities van de Hitkrant als winnaar uit de bus gekomen. En dit niet zomaar… Na in een aantal kleine musicals te hebben gespeeld en ervaringen heeft opgedaan als danser en zanger in shows met onder andere ‘Nance’, ‘René Froger’, ‘Laura Vlasblom’ en ‘Hans Klok’ werd hij uit het niets aangesproken door CB Milton om in zijn shows te komen dansen. Met deze spetterende dansshow heeft hij, naast Nederland, opgetreden in België, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Rusland en Portugal.

'Robert' PR-manager - Paul Groot

Hij is de PR-manager van BoyBand & is het op een gegeven moment helemaal niet meer eens met de manager. Hij zet hem voor het blok en krijgt uiteindelijk toch zijn ‘zin’.
Paul de Groot is vooral bekend als 'Stan' uit 'GTST'. Hij presenteerde na zijn vertrek uit 'GTST' het televisie programma 'Mentor Magazine Extra' en was te zien als één van de hoofdfiguren in de televisieserie 'Combat'. Paul vervult regelmatig gastrollen in series als 'Baantjer'. Hij maakt met 'BoyBand' zijn musicaldebuut.

Het ensemble
Dit bestaat uit 4 performers:

Simone van Gog, Marijn Brouwers (Rich), Renske Hoeksema en Annemarie Libbers.
Zij spelen alle kleine rolletjes en hebben understudy functies. De totale cast bestaat uit 12 mensen.

Thematiek en interpretatie

Een van de belangrijkste thema’s van deze voorstelling is toch wel de muziek. Deze staat centraal. Maar dit thema kan niet losstaan van andere thema’s want het zit er als het ware aan vast. Want door de muziek ontstaat er ook ruzie tussen de bandleden. Dus ruzie is hier ook een belangrijk thema.
Ik denk niet dat de regisseur een eigen visie op het stuk heeft toegepast. Althans niet in de grote lijnen. Hij heeft de liedjes in het Engels gelaten en ik denk dat dat een verstandige keuze is geweest, want zo komen de liedjes stukken meer tot hun recht. Maar hij heeft wel de gesproken teksten, die van de monologen enz, in het Nederlands gedaan. Want ik denk dat als deze ook in het Engels waren, dat dat dan niet goed was overgekomen. Zo kon iedereen, van jong tot oud, goed volgen waarover het ging.
Ik hou heel erg van muziek dus dit thema spreekt me heel erg aan.

Boeiende werking

De voorstelling was enorm boeiend. Dit kwam vooral door de liedjes. Ze waren zo enorm spetterend dat je benieuwd was, wat voor een geweldig liedje nu weer kwam! Ook wilde je heel graag weten hoe het verloop van de vorming van de band verder verliep.

Structuur

De voorstelling begint op het moment dat BoyBand hun eerste optreden geeft. Het eerste liedje wordt gezongen en daarna nemen de bandleden je mee terug naar het begin. Het hele verhaal van de vorming van de band, de onenigheid enz. wordt uitgebeeld.
Ik vind de opbouw zeer goed gekozen. Want nu wordt heel goed duidelijk dat alles niet rozengeur en maneschijn is….


Recensie

Ik vond dit een enorme goede voorstelling! Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van jongensgroepjes, maar dit vond ik geweldig. De liedjes, de show, het spel, de dans, de hele entourage!
Het verschil tussen hoe de bandleden op de planken waren en hoe ze backstage waren was heel goed te zien. Het gaf echt heel goed weer dat er ook wel eens onenigheid, concurrentie, problemen of iets anders in een band is. Ook lieten ze zien dat beginnende groepjes in het begin geen cent verdienen en dat ze heel veel moeten inleveren qua privé-leven, sociaal leven, geestelijk en lichamelijk. Want iedereen denkt maar dat het artiesten zo maar voor de wind gaat en dat het geld binnenstroomt maar dat is dus echt niet het geval. Ze moeten er zeker voor werken.
Dit alles is in dit stuk goed naar voren gekomen en dat maakte het stuk af.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.