Het VerhaalRadames, de Egyptische generaal, keert terug van zijn expeditie uit het vijandige buurland Nubië. Zijn soldaten hebben een groep Nubische vrouwen gevangen genomen. Radames raakt verliefd op het felle trotse karakter van Aïda, een van de Nubische gevangen.

Aïda word door Radames behoed voor een zekere dood in de kopermijnen en stuurt haar als bediende naar prinses Amneris, zijn verloofde.

Radames’ vader, Zoser, vertelt hem het nieuws dat de farao stervende is en dat Radames zich klaar moet maken om de volgende heerser van Egypte te worden.De bediende van Radames, Mereb, herkent als Aïda als dochter van de Nubische koning. Maar Aïda wil niet dat hij bekent maakt wie ze is omdat de Egyptenaren haar anders zullen vermoorden. Wanneer Aïda aan haar nieuwe meesteres, Amneris, word voorgesteld, merkt Aïda dat de belangstelling van de prinses in mode alleen maar een masker is voor haar onzekere persoonlijkheid. Op een diner van de farao wordt aangekondigd dat Amneris en Radames over 7 dagen gaan trouwen. Maar Radames wil eigenlijk niet trouwen omdat zijn vrijheid hem dan word afgenomen. En deelt zijn verdriet met Aïda.

Later die nacht wordt Amneris bezorgd over de ziekte van haar vader en vindt in Aïda iemand die haar begrijpt. Radames valt de kamer van zijn verloofde binnen en zorgt ervoor da hij een moment alleen is met Aïda, zodat hij haar kan vertellen dat hij zich steeds sterker tot haar aangetrokken voelt.

Aïda word door Mereb naar het Nubische kamp gebracht en ziet daar hoe haar mensen leiden. De mensen in het kamp smeken Aïda hun leider te worden.

Wanneer Aïda Radames smeekt de Nubiërs te helpen geeft hij hen zijn bezittingen. Ook zegt hij tegen Aïda dat hij van haar houd, Aïda is niet langer in staat haar gevoelens te onderdrukken en valt Radames in zijn armen.

Hun geluk wordt verstoord door de boodschap dat de koning van de Nubiërs, (dus Aïda’s vader) Amonasro, gevangen is genomen. Aïda gaat naar het kamp van de Nubiërs en ondersteund haar volk, Nubië zal nooit sterven.

Het lukt Aïda en Mereb om in de gevangeniscel van Amonasro binnen te komen door een bewaker om te kopen. Daar wordt Aïda met haar vader herenigd. Mereb bedenkt een plan om tijdens de toestand rond Amneris’ trouwerij te ontsnappen. Om haar vader en volk te redden moet Aïda de man van wie ze houdt verraden.

Zoser ontdekt de verhouding van zijn zoon en verbied Radames langer om te gaan met Aïda. Hij geeft zijn ministers de opdracht Aïda te doden. Als de Egyptische soldaten in het Nubische kamp voor Aïda komen word Aïda het zwijgen op gelegd en offert Nehebka zich op zodat de prinses kan blijven leven. Aïda is nu vastbeslotener dan ooit om Radames voorgoed te verlaten en gaat afscheid van hem nemen. Radames zegt tegen Aïda dat hij niet meer wil trouwen met Amneris, maar ze weet dat dan kans van haar vaders ontsnapping weg is en zegt hem dat hij door moet zetten met zijn huwelijk. Radames gaat akkoord, op voorwaarde dat zij op een boot van hem zal ontsnappen naar de vrijheid. De verscheurde minnaars gaan uiteen. Amneris heeft hun hele gesprek gehoord en beseft dat haar aanstaande huwelijk misloopt.Het nieuws van de ontsnapping van Amonasro verstoort het huwelijk van Amneris en Radames. In de verwarring dood Zoser Mereb en zorgt Radames ervoor dat Amonasro kan ontsnappen. Daarop worden Aïda en hij gearresteerd wegens verraad.

Tijdens het proces besluit de Farao dat Aïda en Radames levend moeten worden begraven. Amneris ,als de toekomstige Farao, wil haar vader ervan overtuigen dat beide minnaars in de zelfde graftombe moeten worden begraven, als teken van mededogen voor de twee waarvan zij is gaan houden. Hij gaat akkoord.

Met de dood voor ogen delen Aïda en Radames hun krachten en het laatste beetje zuurstof en zweert Radames dat hij wel honderd levens lang zal blijven zoeken om haar terug te vinden.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.