Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Hippies

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Tentoonstelling door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2270 woorden
  • 5 december 2001
  • 273 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
273 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Flower power
Hippies
De hippies waren mensen waarbij het vooral om liefde draaide. Hippies waren het oneens met een leefstijl met veel materiele waarden. Zij wilden zich afzetten tegen een streng georganiseerde, gemanipuleerde welvaartmaatschappij. De oorsprong voor deze subcultuur licht aan de westkant van de VS. De jongen volwassenen bevonden zich op universiteiten en veel van deze universiteiten waren gevestigd aan de westkant van VS. Zo ook de Berkeley University, aan de baai van San Francisco. Op Berkely University werd regelmatig geprotesteerd tegen de maatschappij. In 1964 kwam er een verbod op het protesteren. Dit leiden alleen maar tot meer ontevredenheid. Veel studenten begonnen zich af te zetten tegen de consumptiemaatschappij. Hieruit is de hippie beweging ontstaan.

Enkele kenmerken van de hippie beweging; - Samenleven in communeverband - Het gebruik van wiet - ‘andere kleding’ niet gericht op de consumptiemaatschappij - lange haardracht

Ik zal dit even kort uitleggen. Communes waren een leefgemeenschap. Al het geld wat binnen komt, is voor iedereen. Men heeft een commune geen eigen bezit. Vaak de leefden communeleden van eigen geteelde groente en zelf gemaakte kleding en meubelen. Het leven in een commune was redelijk vrij. Iedereen hield van elkaar het gebeurde vaak genoeg dat commune leden seks met elkaar hebben en voor de rest alleen vrienden waren. Een vrije relatie op het gebied van seksualiteit. Naar onze mening is een commune niet geheel zo vrij als het lijkt. De mensen horen bij een leef gemeenschap en het lijkt ons moeilijk om met deze leefgemeenschap te breken. De mensen waren dus niet zo vrij.

Hippies worden in verband gebracht met wiet. De hippies geloofden in een betere wereld en waren vaak ook geïnteresseerd in het boven natuurlijk en in godsdiensten als boeddhisme en hindoeïsme. Het spirituele in de mens moet naar boven komen en door middel van wiet werd dit vaak genoeg geprobeerd.

De kleding en haardracht van hippies wordt vaak speciaal gevonden. Hippies staan bekend om hun lange haren en wijde kleren. Door de vormen van uiterlijk verdwijnt het verschil tussen man en vrouw. Dit is een belangrijk iets. Er was geen onderscheid meer tussen seksen. De kleding zag er niet commercieel uit en volgens veel mensen waren het een paar oude vodden. Dit is was de manier van afzetten door de hippies. Ze vonden dat we in een grote consumptiemaatschappij leefden en door te laten zien dat je je haar mag laten groeien en zelf je kleding kon maken, bleek dat geld niet zo erg belangrijk was.

Festivals van de hippies

Hippies zijn ook bekend geworden om hun festivals. Vooral Woodstock 1969 is een als legendarisch de boeken in gegaan. Woodstock was een popconcert dat drie dagen lang in het teken zou staan van Love&Peace. Het begon als een klein popconcert voor enkele tienduizenden, maar de toeloop op het festivalterrein was zo groot dat er uiteindelijk een half miljoen jongeren naar Woodstock gingen. De komst en de aanwezigheid van deze jongeren zorgen nogal voor wat opschudding in het kleine dorpje. De toegangswegen werden geblokkeerd door duizenden mensen die naar het festivalterrein wilden en er ontstond een tekort aan voedsel en water. De bedoeling was dat mensen zouden betalen om het festivalterrein op te gaan, maar al snel liep dat in de soep. De toeloop was te groot en onder het motto Love&Peace, besloot de organisatie iedereen gratis binnen te laten.

Ook de artiesten die er optraden hadden moeite om bij het festival terrein te komen. Met helikopters werden de artiesten van de weg opgehaald en naar het festivalterrein gevlogen. De lijst van artiesten was lang en memorabel. Legendarische artiesten als Jimi Hendrix, met zijn versie van Star Spangled Banner. Dit nummer was een sensatie. Hendrix maakt zijn eigen versie van het Amerikaanse volkslied door met zijn gitaar geluiden aan toe te voegen. Er zijn geluiden te horen van overvliegende vliegtuigen en geweerschoten.

The Who was ook aanwezig. Zij maakten van het slopen van hun spullen een act. Aan het eind van hun optredens vernielden zij de apparatuur met als doel, de zaal op stelten te zetten. Een nummer wat zij ook op Woodstock speelden was My Generation. Dit nummer verwoordt het generatieconflict in de jaren ’60.

Een ander artiest was Country joe Mcdonald & the Fish. Zij speelden het hilarisch nummer Vietnam Song.Het hele festivalterrein zong uit volle borst mee met dit nummer, wat een aanklacht was tegen de situatie in Vietnam op dat moment. Het festival draaide om Love&Peace en het was een vrij festival. Mensen liepen naakt over het terrein heen, rookten wiet en dansten erop los.

Na een enorme regenbui op de laatste dag van het festival veranderde Woodstock in een modderpoel. Dit deerde de mensen niet. Om schoon te worden sprong men gewoon het dichtstbijzijnde meertje in.

Het was een geslaagd festival en met deze muzikale gebeurtenis kwam de jaren ’60 tot zijn einde. Woodstock verwoorde de hele jaren ’60 op het gebied van vrijheid, liefde en vrede. De mensen die Woodstock hebben bezocht kwamen met dezelfde idealen en zo is Woodstock de geschiedenis ingegaan.

Eerste onderzoek vraag
Wat was de rol die film en muziek speelden tijdens de jeugdbeweging in de jaren ’90?

Na de Tweede wereldoorlog ontstond er in Europa een moment van de heropbouw. Amerika hielp hierbij in de vorm van de Marshallhulp. Amerika bouwde een reputaie op van een ‘goed’ land, The American Dream. Dit werd nog eens versterkt met de komst van luxeproducten. De jongen generatie, jongeren in de jaren ’50, begon zich steeds vaker af te vragen of die droom wel de werkelijkheid was. Zij hadden het gevoel dat Amerika haar eigen waarde verloochende met de verschillen tussen blank en zwart. De blanke en zwarte jeugd groeiden steeds meer naar elkaar toe, van wegen de komst van radio en gestegen welvaart van de jongeren. Zij waren hierdoor een eigen radio aan te schaffen en naar hun eigen muziek te luisteren.

De zwarte muziek sprak ontzettend aan vanwege het dansbare ritme en e seksueel getinte teksten. Er kwam een markt van rock&roll. Deze muziekstijl heeft de jongeren in zovere beïnvloedt dat zij nu een eigen muziekstijl hadden. Er was nu een muziekstijl die platmaatschappij, radiostations en televisiemakers zagen hierin een gouden markt. Er werd merchandise verkocht van bands en artiesten als Elvis Presley, rolling Stones en de Beatles. Door muziek, de smaak van jongeren en hun gestegen welvaart, groeide de populariteit van radiostations en televisiezenders.

In het begin van de jaren ’60 groeide onder jongeren het politiek engagement. De jongeren voelden zich steeds meer betrokken bij de politiek en wilden erover meepraten. Op Universiteiten zaten natuurlijk jonge volwassenen en die wilden hun mening ook laten horen. Het gaat hier om jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Ook artiesten uit die tijd voelden zich nauw betrokken bij de politiek en zaten zelf ook in die leeftijdsgroep. Er ontstond een singer-songwriter muzieksoort. Gevoelens en meningen van artiesten als John Lennon werden duidelijk naar voren gebracht in hun teksten. Een artiest had in die tijd, en nu nog steeds, niet alleen een functie als entertainer, maar was ook iemand met veel macht, volgens de jongeren. Een iemand van Joan Baez had veel meer te zeggen dan een John uit een klein dorpje in Texas.De teenagers uit die tijd voelden zich begrepen door veel artiesten en keken tegen hem op. Met teksten als The Unknown soldier (The Doors), Wih god on our side (Bob Dylan) en Uncle Sam Bleus (Jefferson Airplane) verwoorden de artiesten de gevoelens en meningen van de jeugd.

Tweede onderzoek vraag
Welke rol speelde de muziek in de jeugdbeweging?

De meeste artiesten met veel succes ui de jaren ’60, hadden zelf een leeftijd waarbij zo meer maatschappijkritisch gingen nadenken. Vrijheid van meningsuiting was (en is!) ontzettend belangrijk en de singer-songwriters werden geïnspireerd door de gebeurtenissen uit de maatschappij. De jongeren voelden zich hierdoor begrepen en gaf de moed om met het protesteren en afzetten door te gaan.

Door de gestegen welvaart in de jaren na de Tweede Wereldoorlog kregen jongeren steeds meer geld om te besteden. Een waarin ze geld uitgaven was naar de bioscoop gaan. Hierdoor steeg ook het aantal films dat werd geproduceerd. Het gaat vaak over vrijheid, seksualiteit, maar ook angst.

Interview: hippies tijdens een reportage over het thema vakantie... Dit is een interview met twee hippies zo zie je hoe hippies praten
Interviewer: Hallo
Hippie 1: Hallo
Interviewer: Wat mij zo opvalt is dat hier nog... ja hoe moet je dat zeggen... nog heel veel ouderwetse hippies zijn in Karakes... Hippie 1: Jah... hele ritsen joh... Interviewer: Ja. Ik bedoel, jullie zijn toch eigenlijk ook hele ouderwetse hippies... Hippie 1: Ja, maar ja... dat is nog steeds... want wij komen hier nu al van twintig jaar geleden toen... Wij waren eigenlijk de pioniers van het hippiedom, kan je wel stellen... Maar... 't is nog een harde kern overgebleven van die hippies, want die anderen die zijn eigenlijk allemaal weggegaan omdat hier dus totaaaaal geen opvang is... Interviewer: Hoe bedoel je? Hippie 2: Nou, gewoon... dat je hier... gn... je staat hier dus gewoon met lege handen in de kou... als je... als je hier in een crisis terecht komt... of je wil op een gegeven moment dus aan spullen zien te krijgen... je wil iets hebben... vervangingsmiddelen of noem maar op... Om een voorbeeld te noemen... wij zijn met een afkickschema gn... hier naar Guardia Civil... Interviewer: Met een wát? Hippie 2: Met een afkickschema'tje... Hippie 1: Krijg je mee van je Hollandse... Hippie 2: Van de GGD... meegekregen... zijn we hier naar de Guardia Civil uiteindelijk maar gegaan, want het is verder niks was... en die kijken je dan jou dus aan... of jij gek bent... je wordt dus zo de deur uit gekeken... Het is hier... Hippie 1: Belachelijk... Hippie 2: Wat dat betreft is die Spaanse kust... wat dingen betreft als afkicken is het een volkomen achterlijk land hoor... achterlijk... Hippie 1: Nou afkicken tot daar aan toe... maar d'r zijn mensen die... Interviewer: Maar waarom gaan jullie dan niet ergens anders heen dan? Hippie 1: Nou, het gaat niet alleen om mensen die afkicken... ook gewoon mensen die opvang willen genieten is hier uberhaupt niks... Hippie 2: Geen opvang is hier gewoon... Hippie 1: D'r is wel... Interviewer: Hé, waarom gaan jullie dan niet gewoon ergens anders heen? Hippie 1: Omdat dit wel een hele fijne plek is... dacht je dat ik daar in Nederland in de regen op m'n zolderkamer... dat haal je toch niet? Hippie 2: Dan ga je weer gauw gebruiken, he... Hippie 1: Eigenlijk zou het zo moeten zijn, dat als dus wij uh... het gewoon effe niet meer zien zitten... wij willen naar Spanje toe... dat er eigenlijk iemand uit Nederland met ons mee zou moeten gaan om ons te begeleiden en op te vangen... Hippie 2: Dat er iemand mee gaat... Hippie 1: Want het is toch echt... WVC... meneer Brinkman... Hippie 2: Want het is hier toch makkelijker hoor... als ik alleen al die foto in de krant zie voor wat voor zomer tussen aanhalingstekens het dan in Nederland is, dan... gn... dan krijg ik al weer zin om... he... dat heb jij toch ook? Hippie 1: Precies... dan grijp je naar middelen... Hippie 2: Begrijp je? Interviewer: Ik heb uh... een adres van uh... in Barcelona... Hippie 2: Oh... Interviewer: Voor opvang... van een heel goed ANWB kantoor... Hippie 2: Ja... Hippie 1: Oh ja... Hippie 2: Oh ANWB... Nou ja... wij hebben dan van een vriend van ons gehoord dat ze dus daar uh... Interviewer: Daar hebben ze ook artsen bijvoorbeeld... Hippie 1: Is dat zo? Interviewer: Ja
Hippie 1: Maar ook met uh... met vervangende middelen? Hippie 2: Ook vervangende middelen... weet je dat? Hippie 1: Zou jij voor ons willen bellen? Hippie 2: Ja, zou jij voor ons... of heb jij een auto? Zou jij ons misschien gn... naar Barcelona kunnen rijden vanavond? Interviewer: Maar hippies kunnen toch heel goed liften? Hippie 1: Liften? Hippie 2: Ja, dat is nou precies wat ik jou vraag... in plaats van m'n duim op te steken vraag ik jou zo straight op de man af of jij... Hippie 1: Maar jij kan toch van mens tot mens ons helpen? Wij helpen jou toch ook... Interviewer: Met... waarmee? Hippie 1: Wij zijn uh... kosmisch bezig... mensen die... ja, wij hebben die realiteitszin in die zin nooit uh... omdat je bezig bent met je... met je alter ego... dat... eigenlijk zijn wij pioniers van wat jullie burgermensen... ja, hoe zeg je dat... Wij hebben gewoon een sprong gewaagd die de meeste mensen niet doen... Hippie 2: 't Zijn losse schroeven waar anderen vaak tevergeefs naar zoeken... gn... wij hebben spirituele zeebenen opgelopen... toch wel he... in dit leven... Hippie 1: Dus het is misschien niet zo gek als wij gewoon een beroep doen op jou... dat wij... Hippie 2: Als jij nou even vanavond... we hebben nog drie vrienden hier die een beetje met hetzelfde zitten... als jij nou vanavond... als we hier bij dit barretje afspreken... dat we gewoon om een uur of acht... want ik heb toch een paar uur nodig gn om ze bij mekaar te trommelen... gn... als jij dan hier bij het terras staat met je auto... Heb je een beetje een grote auto? Dat we gewoon... Wat voor auto heb je? Interviewer: Een citroen... Hippie 2: Oh, een citroen... prima! Hippie 1: Jos, die zou 'm eventueel ook kunnen rijden... Hippie 2: Ja, dat wij 'm gewoon van jou lenen... dat je niet zelf... hoef je niet zelf mee... want die heeft een rijbewijs... gn... Interviewer: Nou, hartelijk dank voor dit gesprek, zou ik willen zeggen... Hippie 1: Hoezo? Hartelijk bedankt... Ja of nee... of uh... Interviewer: Ja uh... nou... ik denk dat ik maar gewoon weer 's even ergens anders naar toe ga... Hippie 2: Zie je... dat is nou wat wij bedoelen... gn... geen opvang!

REACTIES

M.

M.

wij zitten in 5 VWO en wij moeten een profielwerkstuk maken over de hippiecultuur, wij willen graag weten wat voor cijfer je voor dit verslag had!!!!!!

Groetjes, Maartje en Linda

21 jaar geleden

G.

G.halo heben july informatie

8 jaar geleden

M.

M.

Hallo,
heb jij misschien de namen van de hippies voor mij? ik doe namelijk een werkstuk over hippies, en zou graag ook willen interviewen!
Groetjes marlous

13 jaar geleden

G.

G.

heeee, ik wil graag weten waarom de hippies naar NL zijn gekomen.
want ik moet er een werkstuk over maken, maar ik kan het nergens vinden.

12 jaar geleden

E.

E.

Haai ik moet ook een werkstuk maken over hippies en vroeg me af welke bronnen je hebt gebruikt voor je werkstuk!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.