INLEIDING:
Op 14 januari 2001 ben ik naar de KUNSTHAL in Rotterdam geweest. Ik heb daar een fototentoonstelling van Tina Modotti bekeken. De titel van deze tentoonstelling luidt: “Foto’s en dokumenten”. Er waren meerdere fototentoonstellingen, maar die van Tina Modotti sprak mij het meeste aan.
Over Tina Modotti:
Tina Modotti werd op 17 augustus 1896geboren in Udine, een plaats in Italië. Haar volledige naam is: Assunta Adelaide Luigia Modotti Mondini.
In 1911 vertrekken Tina’s zus en haar vader naar Amerika. Op 8 juli 1913, komt ook Tina aan in Amerika. Ze werk eerst samen met haar zus (Mercedes) in het naai-atelier van MAGNIN’S, waar Tina ook als model werkt.
In 1917 begint Tina met zingen en wordt daarmee al snel bekend. In oktober 1918 trouwt ze met Robo en gaat naar Los Angeles, waar ze in Hollywood kleine filmrolletjes speelt.
In 1919 leren tina en Robo Edward Weston kennen. Tina wordt het model van Edward en ze worden uiteindelijk verliefd.
In 1922 komt Robo in Mexico City te overlijden. Gedurende Tina’s verblijf in Mexico ontmoet ze de schilder Diego Rivera. Als de vader van Tina op 14 maart 1922 te overlijden komt, keren Tina en Edward terug naar San Francisco. Daar krijgt ze interesse in fotografie. In november dat jaar, vindt er een Mexicaanse volkskunsttentoonstelling plaats. Tina werkt ook mee aan het project.
In januari 1923 reizen Tina, Edward en Edward’s zoon Chandler naar Mexico. Ze huren daar een huis in de buurt van het centrum Mexico City. Het huis van Weston en Modotti wordt een trefpunt van kunstenaars, intellectuelen en politici. Zo komen ze met iedereen in kontakt en Frances Toors wordt belangrijk in Tina’s leven. Ze begint met het maken van foto’s voor het magazine “Mexican Folkways” van Frances Toors. Dit vormde het begin van haar fotorijke carière. Op 5 januari 1942 komt Tina Modotti te overlijden.
De tentoonstelling:
De tentoonstelling van Tina Modotti bestond eigenlijk uit twee delen. Er was een deel met foto’s waar ze zelf op afgebeeld stond, en er was een deel met foto’s die ze zelf gemaakt had. Uit de tentoonstelling blijkt dat Tina het helemaal voor de arme mensen opnam. Ze laat met haar foto’s duidelijk zien hoe groot de verschillen soms zijn tussen armen en rijken. Ook laat ze zien hoe slecht de armen behandeld werden door de rijken.
Bespreekschema fotografie:
Alle foto’s die in de Kunsthal tentoongesteld waren betroffen met name de armoede en soms ook rijkdom in Mexico. De mooiste foto van haar tentoonstelling vind ik het Mexicaanse jongetje, getiteld: Een trotse kleine zoon van een landarbeider. Het is gemaakt in 1928 in Mexico. Toen ik het zag wilde ik het eigenlijk meteen hebben. Het is een mooie foto omdat je hier ziet dat ondanks de armoede, mensen toch gelukkig kunnen zijn.
De meeste foto’s die tina gemaakt heeft zijn zwart/wit, dat geldt ook voor Een trotse kleine zoon van een landarbeider.
De foto gaat over een boeren jongetje, dat in armoede leeft en toch erg gelukkig is. Dit zie je aan de manier waarop het jongetje kijkt.
Conlusie/eigen mening:
De tentoonstelling was echt de moeite waard. Ik vond de andere tentoonstellingen niet echt leuk, maar die van Tina Modotti wel. Ze laat duidelijk zien dat ze voor de armen op komt en hoe groot de verschillen zijn tussen de armen en de rijken. Als je de tentoonstelling gezien hebt dan zie je hoe erg armoede is.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden