Verstandelijk gehandicapten mogen geen kinderen krijgen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 5e klas havo | 1325 woorden
  • 7 februari 2009
  • 507 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
507 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Stelling: ‘Verstandelijk gehandicapten mogen geen kinderen krijgen’

Inleiding
Ik heb het hier zuiver over de verstandelijk gehandicapten die zonder begeleiding niet voor zichzelf kunnen zorgen, niet over lichamelijk gehandicapten!

Het ouderschap komt vrijwel uitsluitend voor bij mensen met een lichte of matige verstandelijke handicap. In opdracht van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid is er onderzoek gedaan naar de verstandelijk gehandicapte ouders en hun gezin. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Na hun onderzoek is het aantal gezinnen met verstandelijk gehandicapte ouders vastgesteld op 1549. In 789 gezinnen is de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld of zijn de kinderen uit huis geplaatst, in nog eens 253 gezinnen is er sprake van ‘problematisch ouderschap’. In 507 gezinnen is het ouderschap ‘goed genoeg’. Deze ouders krijgen professionele hulp en steun van familie en eventueel vrienden.

Na het lezen van een aantal artikelen heb ik mijn mening gevormd. Ik ben het helemaal met de stelling eens, verstandelijk gehandicapten mogen geen kinderen krijgen.

Argument 1
Ouderschap door verstandelijk gehandicapten verloopt in de regel problematisch. Dit komt ten eerste doordat ze meestal geen realistisch beeld van wat het inhoudt om kinderen op te voeden. Ze willen iets voor zichzelf om te verzorgen, hun eigen gemaakte pop. Ze beseffen niet wat een kind in kan houden. Bijvoorbeeld dat je kind je nachten wakker kan houden, altijd als eerste mag eten en aandacht vraagt als je ergens anders mee bezig bent.
Verstandelijk gehandicapten kunnen ook oprecht boos worden als hun kind een stukje lego van hun ‘afpakt’. Als een kind begint te huilen hebben ze ook vaak het idee dat het dat doet om hen te pesten. Vaak weten ze dan niet wat ze daarmee aan moeten.
Een voorbeeld van hoe het slecht af kan lopen, is baby Naomi. Naomi bleef maar huilen en haar ouders wisten niet wat ze ermee aan moesten en probeerden haar door schudden stil te krijgen. Ze werd maar niet stil en uiteindelijk hebben ze haar dood geschud. Niet opzettelijk maar omdat ze het gewoonweg niet begrepen. De ouders zijn ook oprecht heel erg verdrietig over de dood van hun kind.
Als een kind uit huis geplaatst word omdat de ouders er niet voor kunnen zorgen, is dit voor de ouders ook een heel traumatische ervaring. Ze begrijpen niet waarom het kind, hún kind weg moet en zijn daar heel verdrietig over. Dus voor de gemoedstoestand is het alles behalve bevorderend.

Argument 2
Laat ik voorop stellen dat ik vind dat iedereen recht heeft op een kind maar ik vind óók dat ieder kind recht heeft op een normale, veilige jeugd. Zoals ik in de inleiding al vertelde word een groot deel van de kinderen uit huis geplaatst of moet de kinderbescherming in actie komen omdat de kinderen, geestelijk en/of lichamelijk mishandeld worden.
Als het wel ‘goed’ gaat doordat de ouders professionele hulp krijgen, is er een grote kans dat er een heel ingewikkelde kind - ouderrelatie tot stand komt. Het komt namelijk geregeld voor dat de kinderen niet verstandelijk gehandicapt zijn en dus qua intelligentie al snel boven hun ouders uit groeien. Als gevolg daarvan zie je dat een kind dan zijn best gaat doen om de ouder tegemoet te komen waardoor de rollen omgedraaid worden. Kind wordt ouder en ouder word kind. Dit is een ongezonde situatie voor een kind om in op te groeien, het heeft dan namelijk geen normale jeugd en kan geen kind zijn.
Een uit huis plaatsing is voor de kinderen een heel traumatische ervaring, maar misschien zijn de voorafgegane gebeurtenissen nog wel traumatischer. Doordat de ouders niet goed voor zichzelf kunnen zorgen is de omgeving vaak vervuild, ze kunnen niet koken of vergeten dat gewoon en daardoor kan een kind ondervoed raken. Maar het belangrijkste is nog dat het kind lichamelijk mishandeld kan worden. De ouders weten niet wat ze met hun boosheid moeten en rammen er daardoor op los, iets wat kleine kinderen ook kunnen doen als ze hun zin niet krijgen, alleen is er dan meestal een ouder die hun terugfluit, alleen is in dit geval het kind de ouder.

Argument 3
Zoals ook uit het onderzoek blijkt zijn verstandelijk gehandicapten alleen met professionele hulp in staat een kind op te voeden. Dit houdt in dat er voortdurend iemand moet zijn die de situatie in de gaten houdt. Dus eigenlijk zadel je dan andere mensen op met de verantwoording van een kind dat niet van hen is. De zorg voor een verstandelijk gehandicapte is zwaar omdat je voor alles met zorgen en overal aan moet denken, dit word nog zwaarder als er een kind bij komt. Voor deze mensen is het vaak ook heel moeilijk om te zien hoe een opvoeding misloopt. Dus niet alleen voor de ouders en het kind zelf is bijvoorbeeld een uit huis plaatsing traumatisch maar kan voor een verzorger / familielid ook heel emotioneel zijn doordat ze door het intensief verzorgen van het kind ook om het kind zijn gaan geven.

Tegenargument
Alsnog zijn mensen het oneens met deze stelling, Volgens hun heeft iedereen recht op kinderen. En als je verstandelijk gehandicapten verplicht aan de anticonceptie zet is de stap tot het verplicht stellen van anticonceptie voor tienermoeders klein.

Natuurlijk heeft iedereen recht op kinderen maar ik zei het al eerder, het kind heeft recht op een goede, normale opvoeding en die kunnen verstandelijk gehandicapten niet bieden.
Een optie om zwangerschap bij verstandelijk gehandicapten te voorkomen is het ontmoedigingsbeleid. Ze krijgen een goede voorlichting over wat een kind precies inhoud. Veel verstandelijk gehandicapten zien dan al in dat een kind opvoeden niks voor hun is. Bij mensen die dan alsnog een kinderwens hebben mag wat mij betreft wat druk uitgevoerd worden, bijvoorbeeld dat ze verplicht de prikpil krijgen.
Ik denk niet dat je tienermoeders verplicht kunt stellen aan anticonceptie. Tieners zijn namelijk niet verstandelijk gehandicapt en zien heel goed in wat een kind opvoeden inhoud. Veel tieners kopen zelf al condooms en meiden gaan vaak aan de pil om zwangerschap te voorkomen. Worden ze toch zwanger dan kan een kind nog wel in een normale situatie opgroeien omdat een normaal mens wel in staat is hun kind normen en waarden mee te geven. Ook zijn er tieners die al vroeg kiezen voor een kind, maar dat is nadat zij dit goed overwogen hebben, nogmaals dan weten ze wat voor concequenties een kind opvoeden heeft.

Samenvatting
Tot slot zal ik al mijn argumenten nog even op een rijtje zetten.

1. Verstandelijk gehandicapten zien het kind als een pop, je hoeft er verder geen verantwoording voor te dragen. Al snel na de bevalling komen zij erachter dat een kind ook nadelen heeft en bijvoorbeeld niet zomaar stopt met huilen als je daarom vraagt. Dit kan voor hun heel verwarrend zijn, als reactie daarop kunnen ze een kind verwaarlozen waarop de kans groot is dat het kind uit huis word gehaald. Dit is een traumatische ervaring voor de ouders, omdat ze niet snappen wat er aan de hand is.

2. Doordat de ouders zelf geestelijk op het niveau van een kind zitten, hebben zij begeleiding nodig. Iemand die niet goed voor zichzelf kan zorgen is al helemaal niet instaat voor een kind te zorgen. Hoe je het went of keert, een kind is dan altijd de dupe van de ouders. Het kan zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld worden waardoor het geen fijne onbezorgde jeugd heeft. Als de mishandelingen dusdanig erg zijn wordt het kind uit huis geplaatst wat inhoud dat een kind in een heel nieuwe omgeving komt en het moeilijk vind met deze omschakeling om te gaan. Al met al een heel traumatische ervaring voor het kind.

3. Niet alleen voor de ouders is het kind een hele opgave, ook voor de verzorgers. Voor hun komt er nog een persoon bij dat ze moeten verzorgen en dit maakt het werk voor hun veel zwaarder.

Afsluiting
Ik hoop jullie hiermee overtuigd te hebben dat verstandelijk gehandicapten geen kinderen mogen krijgen omdat dit namelijk nadelig is voor de kinderen die niet normaal op kunnen groeien.

REACTIES

K.

K.

Kun je mij vertellen aan de hand van welke artikelen je dit geschreven hebt?
Ik hou met Nederlands hierover mijn discussie en ben ook voor. Nu moet ik wel argumentatie hebben en ik ben benieuwd met welke artikelen jij tot dit bent gekomen!

12 jaar geleden

K.

K.

Welke artikelen heb jij gebruikt? IK WIL BRONNEN!!!!!

8 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het goede argumenten hebben alleen de eindconclusie is niet goed samengevat naar mijn mening.

12 jaar geleden

S.

S.

hallo! erg goed betoog, welke artikelen/websites heb je gebruikt? ps. wat voor punt heb je gekregen?

12 jaar geleden

B.

B.

hee lizzle hier bram, wil jij mij helpen mijn debat gaat hier ook over en ik heb geen idee wat ik moet doen. xx

11 jaar geleden

K.

K.

ik ben het hier mee eens ze kunnen het gewoon niet aan

11 jaar geleden

L.

L.

Hoi, ik ben erg benieuwd wat jouw bronnen zijn, waaruit je bepaalde feiten hebt gehaald

11 jaar geleden

P.

P.

Ik ben geen scholier, maar een moeder, een woedende moeder weleenswaar, zit in een strijd verwikkeld.
Ik ben het helemaal eens met de stelling, waarom?
Omdat mijn dochtertje van 9 misbruikt is door haar geestelijk gehandicapte neef van 14 jaar.
Deze neef heeft een moeder met een verstandelijke beperking, en het gezin telt 3 kinderen, waarvan 2 verstandelijk beperkt.
Ik vind dat nederland hierin niet zo vrij moet zijn en er maar gezegd moet worden iedereen mag kinderen krijgen, nee, dat vind ik niet.
De kans dat het gen word doorgegeven is veels te groot, verplichte geboortebeperking is mijn optie.
Had nederland dat maar veel eerder gedaan, dan hadden wij nu niet in de problemen gezeten, ik kan die jongen wel ik weet niet wat doen, gehandicapt of niet.

11 jaar geleden

N.

N.

Hmmm ik ben het niet helemaal eens met deze stelling. En dat komt door mijn jaren ervaring binnen de zorgsector en bijna afgestudeerd als SPH aan de Hogeschool Zuyd.
Toevallig ben ik nu met een scriptie bezig over het laten partciperen in de samenleving van mensen met een licht verstandelijke beperking.
Deze wonen dan zelfstandig maar met 24 uurs begeleiding.
Ik ben van mening dat er wel degelijk mensen met een licht verstandelijk (Met nadruk op licht) onder goede begeleiding in staat zouden kunnen zijn om een kind te verzorgen en op te voeden.
Hierbij zou ik dan wel vinden dat de ouders met een verstandelijke beperking eerst getest worden of ze competent genoeg zijn. Een cursus ouderschap is dus verplicht en een gedegen test moet onafhankelijk worden afgenomen om te laten blijken dat het verantwoord is.
Mocht dit niet het geval zijn en zijn de cliënten toch van plan het te proberen vind ik een verplichte prikpil niet meer dan terecht om preventief dit probleem voor te zijn.

9 jaar geleden

L.

L.

Even voor de duidelijkheid, mensen die denken deskundig te zijn elke IQ verschild van een lage IQ. Vergeet dat niet de ene lult je om en de ander die doet met moeite voor een kind
zorgen zonder om te kijken.
Oordelen, over iets waar je totaal geen verstand bij hebt. Oordeel niet over bepaalde beperkingen niemand is PERFECT, laat dat duidelijk zijn!!!

8 jaar geleden

S.

S.

Ik vind dit echt nergens op slaan, als je dus een beperking hebt zou je je jezelf dus niet mogen voortplanten? Misschien is het wel een fout van de natuur maar wij kunnen van de meesten beperkingen zelfs nog leren! Ik ben het dus oneens met deze stelling

8 jaar geleden

E.

E.ik ben het er niet mee eens omdat je het toch kan proberen omdat als ze niet weten hoe het is weet je ook niet of het goed of fout gaat. En de gehandicapten hebben ook ouders als het dan toch niet goed gaat kunnen de ouder het kind misschien opvoeden.

8 jaar geleden

Z.

Z.

Zou je mij svp bronnen/artikelen/websites die je hebt gebruikt kunnen doormailen?

6 jaar geleden

E.

E.

Hey zou jij mij de bronnen kunnen doorsturen?

6 jaar geleden

M.

M.

daar ben ik het niet mee eens ik heb ook een beberking en ik heb een dochter van 2 ik geen hulp van niemand en me vriend en ik doen het supper samen me dochter kon al lopen toen ze 8 maande was en se praat al heel goed dus wat hier staat is niet altijd waar mense met een beberking kune het wel je moet mense zo als wij ook wat gunne sommige kune het wel of niet gr mij

6 jaar geleden

W.

W.

wat zijn de bronnen?

super net gedaan!
ben het er zelf ook mee eens, ik hoor vaak verhalen over verstandelijk beperkte mensen die dieren/andere kinderen/mensen lastig vallen of mishandelen. ook een vriendin van mij heeft een zusje met een zware beperking, zij gooit zelfs de huisdieren. wanneer ik daar op bezoek ben en de katten bij me had, en zij stapt binnen de kamer, rennen de katten meteen weg

5 jaar geleden

N.

N.

dus nu heb ik een academisch diploma den komt er een vrouw waar ik kinderen me kan krijgen als ik daar voor dood ga is het jullie schuld

4 jaar geleden

N.

N.

Ik geef een hele late reactie maar ik schrik een beetje van dit artikel dus vandaar deze late reactie. Ik word ook gezien als iemand met een lvb. Thuis heb ik 3 jongere broertjes van 4, 6 en 9 en een jonger zusje van 5. Ik heb 3 van deze broertjes en mijn zusje vanaf baby meegemaakt. Ik deed ze vanaf dat ze baby waren een schone luier, ik gaf ze de fles/eten, ik bracht ze naar bed, zong liedjes en las heel veel boekjes, ook ging ik er vaak 's nachts uit voor ze. Toen ik 12 was had ik een paar oppasbaantjes ( kinderen van 4 t/m 8), dit ging prima. Toen ik wat ouder was werkte ik ook met baby's. Nu zit ik op school, ik doe niveau TL. Ik zit deels op een Renn4 school en deels op een "normale school". Lvb betekent niet meteen dat je niet voor een kind kan zorgen, een licht verstandelijke beperking is een heel groot begrip. Ik heb ook een lvb maar ik word niet boos als mijn kleine zusje of broertje een legoblokje afpakt, ik vraag ze ook niet om te stoppen met huilen omdat ik zelf ook wel begrijp dat ze dat niet snappen.

Ik als "lvb'er" voel me zwaar beledigd naar dit artikel.

Dit wou ik even kwijt en ik hoop dat je een onvoldoende hierop hebt..

mvg
Norah

4 jaar geleden

marco

marco

beste.

Ik kan, alleen maar toevoegen.
dat vele ouders, zonder beperkingen
het niet veel beter doen.

Ik vind kinderen krijgen, zowieso geen privéles omdat, we mensen zijn.. te veel, kinderen zoals, ikzelf hadden nooit geboren morgen worden had veel leed bespaard.. majz, waar lig je de grens..
Als, mensen, goed door bv, een test, zouden komen en, wel kindernm mogen.. kunnen ze nog, steeds slechte miss wel de slechtse ouder zijn,...

vrouwen hebben vooral die valse illusie van, kinderen huisje boompje beessie..

meeste ouders, eggen later als ik, het over kom, doen had ik, ze nooit, genomen dus, ja..

Ik ben het, NIET, EENS MET DE STELLING,

4 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.