Stemrecht of stemplicht

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • Klas onbekend | 377 woorden
  • 27 mei 2003
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
73 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Stemrecht of stemplicht?

In België is er al stemplicht van het jaar 1893, waarom zouden we ineens moeten overgaan naar stemrecht als het al zolang bestaat en er nooit problemen over zijn geweest?

Tegenwoordig zijn er heel wat mensen die niet weten op welke partij zij moeten stemmen, daarom kruisen ze zomaar een partij aan in het stemhokje. Ze zeggen dat als er stemrecht komt dat dit niet meer het geval zou zijn want dan zijn er vele mensen, diegene die zich niet voor de politiek interesseren, dan niet gaan stemmen. Maar… als er dan een partij is die aan de macht komt die dingen doet waar ze niet mee akkoord gaan, gaan ze ertegen protesteren enzo, maar dan hadden ze moeten stemmen… Daarom vind ik al dat stemplicht moet blijven, om de kans op conflicten te verminderen.

Er zijn tegenwoordig ook veel middelen om zich te kunnen informeren over de bepaalde partijen, denk maar aan het internet, je typt de website in van een partij en het hele programma wordt je voorgeschoteld! Ook in het nieuws worden de verschillende partijen besproken (zeker rond de kiesperiode), dus als je een klein beetje moeite doet ben je direct geïnformeerd. Er bestaan zelfs al testen op het internet om te zien voor welke partij je bent. Het zijn misschien wel maar testen maar het kan misschien wel helpen bij je keuze.

Als men stemrecht gaat invoeren, dan gaat er nog minder interesse zijn voor de politiek, dan is het toch zinloos om de stemplicht af te schaffen! België is trouwens samen met Luxemburg en Griekenland het enige land dat nog stemplicht heeft, en ik vind dat we dit zo moeten houden. In andere landen denken ze er zelfs al aan om de stemplicht terug in te voeren. Dus waarom zouden wij het dan juist moeten afschaffen als blijkt dat in andere landen die methode niet werkt?

En is het zoveel moeite gevraagd om 's morgens uit u bed te komen om te gaan stemmen, je kan nu zelfs al tot in de namiddag gaan stemmen!

Wij leven hier in een democratisch land, d.w.z. dat de mensen beslissen, dus ik vind dat we met een hele groep moeten stemmen en niet gewoon met een deel van de bevolking.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.