Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Leeftijdsgrens alcohol naar 18

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 6e klas vwo | 1981 woorden
  • 26 januari 2012
  • 201 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
201 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stelling: De leeftijdsgrens van alcohol moet verschoven worden naar 18 jaar (tegen).

Eerste beurt (3 minuten):
Stel, je ging altijd elke zaterdagavond met een paar vrienden uit, maar dat kan nu niet meer. De leeftijdsgrens voor alcohol is namelijk verplaatst naar 18 en jij bent nog maar 16. De horeca mag geen 16-jarigen meer toelaten, omdat ze geen alcohol aan hen mogen schenken. Je gaat dus maar met je vrienden de straat op om daar een beetje lol te maken.

Als de leeftijdgrens van alcohol verschoven wordt naar 18 jaar, zullen er dus veel meer hangjongeren komen. Alle jongeren die normaal in een café zouden zijn, kunnen dan nergens naar toe, dus gaan ze de straat op. Op de straat zorgen ze voor veel overlast. En als ze niet in het café drinken, doen ze dat wel op straat, want aan alcohol kun je overal komen.

Het toezicht op alcoholgebruik neemt dan ook af. Dus eigenlijk lost het verbod nog niks op, als je als vijftien/zestien jarige wil drinken, lukt je dat toch wel.

Er komt dus ook meer criminaliteit. Er zijn veel jongeren op straat die lol gaan trappen en zich vervelen, ze zullen daardoor ruzie gaan zoeken en anderen in elkaar slaan, waardoor de criminaliteit alleen maar toeneemt.

Pedagogisch gezien zou het goed zijn als jongeren tijd krijgen om dingen uit te proberen. Juist op de leeftijd 16 tot 18 is het belangrijk om vrijheid te krijgen en dingen uit te proberen, ook al is het met mate. Als je de leeftijdsgrens naar 18 verlegt, worden jongeren onder de 18 alleen maar nieuwsgieriger naar het gebruik van alcohol, omdat ze eigenlijk niet mogen drinken, maar het toch stiekem willen proberen.

Tweede beurt (3 minuten):
Als jongeren pas vanaf hun achttiende mogen drinken, leren ze ook pas later met alcohol om te gaan. Ze weten nog niet hoe ermee om te gaan, en stappen bijvoorbeeld dronken de auto in, met als resultaat: meer verkeersdoden. Als jongeren al op hun zestiende alcohol mogen drinken, leren ze er eerder mee om te gaan, en als ze dronken zijn gaan ze fietsen of op de brommer, in plaats van met de auto. Het is dus eigenlijk 'veiliger' om de alcoholgrens bij de zestien te leggen.

Er is nog een probleem, want sowieso niet alle gemeenten willen meedoen aan dit verbod. Als de ene gemeente wel meedoet en de andere niet, verschuif je het probleem. Dan gaan er dus jongeren het verkeer in met alcohol op en daar zit niemand op te wachten. Je krijgt dan alcoholtoerisme, omdat je in de ene gemeente wel alcohol mag drinken en in de andere gemeente niet. Het biertje voor onderweg wordt dan alleen maar populairder en dat is wat er juist niet mag gebeuren.

Als je de leeftijdsgrens van alcohol verlegt, verschuif je eigenlijk ook alleen maar het probleem. Mensen die nu 16 worden willen meestal erg graag alcohol drinken en drinken dus erg veel. Als mensen moeten wachten totdat ze 18 zijn, zal dit alleen maar erger worden. Jongeren moeten dan langer wachten, waardoor ze alcohol nog liever willen proberen.

Weerleggingen
-    Het consumeren van alcohol is slecht voor de ontwikkeling van de hersenen en de rest van het lichaam. Hoe jonger je begint met drinken, hoe groter in impact die het heeft op de ontwikkeling van je lichaam.
Op latere leeftijd is het consumeren van alcohol nog steeds slecht voor je lichaam. Maar het ligt er ook vooral aan hoeveel je drinkt; als je bijvoorbeeld ieder weekend één glas alcohol drinkt, is dit nog niet perse slecht voor je lichaam. Bovendien zijn veel jongeren op hun 16e wel groot en sterk genoeg dat hun lichaam tegen een beetje alcohol kan, het is natuurlijk nooit goed om te veel te drinken, of je nu 16 of 40 bent.

-    Hoe ouder je bent, hoe groter je verantwoordelijkheidsgevoel. Als je jonger bent zul je sneller grote hoeveelheden alcohol drinken zonder dat je echt beseft wat voor een impact dit heeft op je lichaam.

Als er veel voorlichting gegeven wordt op scholen zullen jongeren wel beseffen wat de invloed van alcohol op je lichaam is. Veel jongeren denken nu dat het wel meevalt en drinken dus veel. Natuurlijk heeft je leeftijd wel invloed op je verantwoordelijkheidsgevoel, maar ik weet zeker dat als je 16 bent en een goede voorlichting hebt gehad over alcohol, dat je heus wel weet wat de gevolgen zijn.

-    Er zijn ook andere dingen die de overheid voor je beslist als je nog geen 18 bent, dus waarom zouden ze dat ook niet voor de alcoholverkoop doen?
Maar dan kun je ook zeggen: Er zijn ook veel dingen die de overheid niet voor je beslist als je nog geen 18 bent, dus waarom zou de overheid bij alcoholgebruik wel voor jou beslissen?

-    Op dit moment worden er 2 leeftijdsgrenzen gehanteerd: 16 jaar voor zwakalcoholhoudende dranken en 18 jaar voor sterke dranken. Het handhaven van de leeftijdsgrens wordt gemakkelijker als de leeftijd voor alle alcoholgebruik op 18 jaar komt, er zijn duidelijker regels.
De regel dat je vanaf je 16e zwakalcoholhoudende dranken mag drinken is al jaren bekend en dit levert tot nu toe geen problemen, dus waarom zou je dat veranderen? Bovendien kun je iemand vragen zijn ID-kaart te laten zien als je er niet zeker van bent of diegene 18 is.

-    Alcohol is een erg verslavend middel. Hoe jonger men is als men begint met het drinken van alcohol, hoe groter de kans dat men verslaafd raakt. Dit komt doordat jongeren de gevaren van alcohol vaak nog niet inzien en er daardoor veel te gemakkelijk mee omgaan.
Als je 16 bent weet je ook heus wel wat de gevaren van alcohol zijn. Het ligt vooral aan je opvoeding of je wel of niet verslaafd raakt aan alcohol. Bovendien zul je echt niet verslaafd raken aan alcohol als je er zelf goed oplet hoe je ermee omgaat.

-    Uit onderzoek van de NIPO is gebleken dan 76% van de Nederlandse bevolking een landelijke leeftijdsverhoging van 16 naar 18 jaar steunt. Ook 71% van de jongeren waren het hiermee eens.
De bevolking van Nederland kan het wel eens zijn met deze leeftijdsverhoging, maar dat betekent niet dat er alleen maar voordelen van deze verhoging zijn. De regering heeft namelijk besloten om de leeftijdsgrens bij 16 te laten, omdat verschuiving van de leeftijdsgrens wel degelijk gevolgen heeft.
Heel Nederland kan bijvoorbeeld wel vinden dat ongezond voedsel lekker is en dat er dus geen gezond voedsel meer verkocht hoeft te worden. In dit geval moet je dan niet altijd op de mening van mensen afgaan. Dit is natuurlijk wel een extreem voorbeeld, maar het wil dus niet zeggen dat verhoging van de leeftijdsgrens van alcohol perse goed is.


-    In landen als Amerika en Engeland is de leeftijdsgrens van de alcoholverkoop ook hoger. Nadat dit werd ingevoerd daalde het aantal jongeren dat regelmatig grote hoeveelheden drank dronk.
Dat wil niet zeggen dat het in Nederland ook werkt. Nederland staat er sowieso om bekend dat er veel alcohol gedronken wordt. Dit zal heus niet zomaar veranderen, want Nederland heeft ook een heel andere cultuur.

-    Agressie in het uitgaansleven zou kunnen afnemen.
De agressie neemt waarschijnlijk niet af, want er zijn nog steeds veel jongeren van 18 jaar en ouder die wel alcohol mogen drinken en dus agressie kunnen veroorzaken. Bovendien kun je zonder dat je alcohol op hebt, ook erg agressief worden.

-    Zinloos geweld vindt zijn oorsprong in het drankmisbruik, vaak ook in combinatie met drugs, met name bij jongeren die te veel drinken en daardoor zichzelf niet meer in de hand kunnen houden en agressief worden.
Drank is echt niet de enige factor voor zinloos geweld. Mensen proberen altijd andere oorzaken de schuld te geven. De game industrie en de filmindustrie krijgen ook vaak de schuld van zinloos geweld. Zinloos geweld kun je vaak moeilijk verklaren en het is dus makkelijk om te zeggen dat de schuld bij drank ligt.

-    Op maandag komen leerlingen met een kater op school of spijbelen zelfs.
Dat is dan hun eigen verantwoordelijkheid, want zaterdagavond is de uitgaansavond voor jongeren. Ze kunnen dus gewoon uitslapen op zondag en dan hebben ze maandag nergens meer last van.

-    Ook kunnen ze na het invoeren van deze wet, de volle verantwoordelijkheid leggen bij de ouders van minderjarigen bij het gebruik van alcohol.
Scholieren moeten juist leren dat ze hun eigen verantwoordelijkheden moeten nemen. Bovendien moeten de ouders hun kinderen voortdurend controleren op het gebruik van alcohol. Je bent op je 16e toch ook wel verantwoordelijk genoeg om zelf te bepalen of je wel of geen alcohol wilt drinken! Je ouders zouden daar eigenlijk niet meer verantwoordelijk voor moeten zijn.

-    Er zijn maar 5 van de 27 landen van de Europese Unie die ook een combinatie van 16 en 18 jaar hanteert. Een leeftijdsgrens van 18 jaar sluit dus veel beter aan bij Europees en internationaal beleid.

Nederland behoort tot een minderheid van de landen waar bijvoorbeeld bier op jonge leeftijd mag worden verkregen. In een recent rapport van de WHO (de wereld gezondheids organisatie) staat een belangrijk actiepunt, namelijk dat de minimum leeftijdsgrens van 18 jaar voor de aankoop van alle alcoholhoudende dranken wereldwijd gehandhaafd moet worden.
Andere landen hebben wel weer veel andere regels, in Engeland moet je bijvoorbeeld links op de weg rijden. Je hoeft toch niet alle regels hetzelfde te maken? Nederland heeft een heel andere cultuur dan bijvoorbeeld Turkije en misschien past de leeftijdsgrens van alcohol in andere landen dus wel beter bij hun cultuur.
Ook staat er misschien wel in het rapport van de WHO dat je vanaf je 18e alcohol mag kopen, maar dit betekent niet dat je op je 16e geen alcohol mag drinken.

-    Door de leeftijdsgrens te verhogen, wordt de kans dat er alcohol wordt verkocht aan te jonge jongeren kleiner, iemand van 14 lijkt namelijk veel minder op iemand van 18 dan op iemand van 16.
Als je 14 bent kun je net zo goed aan alcohol komen. Je kunt het namelijk aan je ouders vragen, als je ouders daar gek genoeg voor zijn, of je vraagt het aan oudere vrienden. Als je dus perse aan alcohol wilt komen, zal dat niet al te moeilijk zijn.

-    In discoteken kunnen er bij de ingang bandjes worden uitgereikt waarop te zien is of iemand wel of geen drank mag nuttigen, zo worden jongeren niet belemmerd om uit te gaan.
Een bandje kun je zo afknippen of doormidden breken en dan wordt het dus alweer lastig om te controleren of iemand wel of geen alcohol mag.

-    Verkeersongelukken nemen af (niet perse auto-ongelukken)
Als jongeren pas vanaf hun achttiende mogen drinken, leren ze ook pas later met alcohol om te gaan. Ze weten nog niet hoe ermee om te gaan, en stappen bijvoorbeeld dronken de auto in, met als resultaat: meer verkeersdoden. Als jongeren al op hun zestiende alcohol mogen drinken, leren ze er eerder mee om te gaan, en als ze dronken zijn gaan ze fietsen of op de brommer, in plaats van met de auto. Het is dus eigenlijk 'veiliger' om de alcoholgrens bij de zestien te leggen.

Derde beurt (1 minuut):
Ik vind het echt onzin dat men de drankgrens wil verhogen tot boven de 18 jaar. Ik begrijp best dat de regering het alcohol gebruik wil verminderen, maar ik denk dat ze het op de foute manier doen.

Om jongeren minder te laten drinken zou de overheid beter andere maatregelen kunnen nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld ouders en jongeren inlichten over de gevolgen van alcoholgebruik, of de accijns op alcohol verhogen, zodat er minder mensen en jongeren alcohol kopen.
Het is gewoon een feit dat alcohol slecht voor je is, maar door de leeftijdsgrens van 16 naar 18 te verplaatsen los je dit probleem niet zomaar op. Jongeren onder de 18 zullen altijd alcohol blijven drinken, ook wel als de leeftijdsgrens naar 18 verplaatst wordt.
Veel jongeren vinden alcoholische drankjes nu eenmaal lekker en op een gezellig feest hoort ook wat alcohol. Bovendien kunnen jongeren op hun 16e best alcohol drinken, daar is niks mis mee, als het maar met mate gebeurt.

REACTIES

F.

F.

Ik vind de alcohol wet naar 18 echt nergens op slaan. mensen komen toch wel aan drank en dan gaan mensen niet meer in kroegen drinken maar in parkjes. ik denk ook dat er dan alleen maar meer coma-zuipers komen omdat er in kroegen toezicht is en de drank geld kost. Je gaat niet zoveel drinken in een kroeg omdat het geld kost en er meerdere mensen zijn waar je mee bent. Ik denk ook dat mensen zich gaan vervelen en echt alleen maar meer kattekwaad gaan uithalen. ik word nu bijna zestien en ik ben niet persé blij dat ik nu legaal mag drinken maar ik ben blij dat ik uit mag gaan! En ik vind dat bij uitgaan wel een drankje hoort.

10 jaar geleden

B.

B.

Tja daar heb je wel een punt ik ben inmiddles 18 geen probleem voor mij meer maar tja 16jarige kunnen zo maar dat hun oudere vriend/vriendin het gewoon koopt de makkelijkste manier.

6 jaar geleden

R.

R.

ik vind dit een goed stukje over alcohol gebruik bij jongeren. ik ben het alleen niet eens met punt in de tweede beurt waar het gaat over dat jongeren dan niet dronken in de auto stappen maar dronken op de fiets of brommer stappen. Je mag als je dronken bent ook niet fietsen en brommer rijden en deze mensen zijn na wetenschappelijk onderzoek net zo gevaarlijk als jongeren die dronken in de auto stappen.

10 jaar geleden

P.

P.

Het is natuurlijk niet onlogisch dat ze de leeftijd omhoog hebben gehaald, aangezien er echt veel gedronken werd en nog steeds wordt door te jonge kinderen. Wat Frederique zegt is zeker waar, dat het nu in parkjes zal worden gedronken. Daarom vind ik het ook best een onzinnige regel. Ook dat 16-18 nu toch maar weer wel de kroeg in mag, maar geen alcohol mag drinken. Dat is ook niet handig, ze komen er via via toch wel aan en bovendien zijn ze contant in het bijzijn van bezopen mensen.

10 jaar geleden

M.

M.

Dank jullie wel, ik heb donderdag een toets voor debatteren waarin precies dit onderwerp werd uitgekozen. Nu kan ik het een en het ander overnemen. Erg handig. Bedankt :) ;)

8 jaar geleden

W.

W.

bedankt ik heb een debat en ik heb er veel van geleerd :)

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.