Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Argumenten voor afschaffen studiefinanciering

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 6e klas vwo | 788 woorden
  • 18 december 2012
  • 242 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
242 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Dit zijn argumenten voor het afschaffen van de stufi en dus vóór het sociale leenstelsel. Ik kon eerst weinig argumenten vinden, dus leek het me zo sociaal om dit te delen. 

Het is een lijst met argumenten voor een debat, dus geschreven in spreektaal. Erger je hier niet te veel aan, zou ik zeggen!

In plaats van de studiefinanciering komt nu het sociale leenstelsel. Je kunt verschillende argumenten aanvoeren voor het invoeren van het leenstelsel. Ten eerste bespaart het de overheid 800 miljoen euro. Dit geld zullen ze direct laten terugvloeien in het hoger onderwijs. Gezien de huidige economische situatie kan dit geld niet zomaar op een andere manier worden vrijgemaakt.

Er zit nog een veel groter stuk economie in. Het leenstelsel zorgt voor een stukje marktwerking. Niet alleen het geld van de overheid gaat zorgen voor een betere kwaliteit van het studeren. Maar ook studenten zullen voor hun geld dat van hunzelf is betere kwaliteit gaan eisen.

Een ander heel belangrijk psychisch effect van het betalen voor je eigen studie, is dat je vanzelfsprekend je studie serieuzer neemt. Er zijn nu veel studenten die er vele jaren over doen om hun studie af te ronden. Dit kost de overheid klauwen met geld en bovendien verdienen de studenten ook nog eens een jaartje minder voor de overheid. Dit is natuurlijk een zeer liberale denkwijze maar in tijden van deze economische situatie kunnen we haast niet anders. Het systeem waarbij je zelf betaald voor je studie zorgt voor een beter studie keuze en een sneller afstudeer proces.

Het aantal studenten zal afnemen: Dit effect zal er inderdaad zijn maar dit zal wel meevallen. We hebben het natuurlijk wel over hoog opgeleiden die moeten toch zelf ook kunnen inzien dat je het makkelijk red als je eenmaal een baan hebt gevonden. Ook mag je toch aannemen dat hoogopgeleiden hun studie in een keer kunnen afronden en er niet meerdere jaren over doen omdat het toch niet heel duur is. Het sociaal leenstelsel is gewoon een goede stok achter de deur en zorgt ervoor dat niet zomaar iedereen een diploma kan krijgen maar alleen nog maar de mensen die het ook echt verdienen.

Toegankelijkheid: Omdat een student met een diploma op zak nog altijd een prima baan kan vinden zal hij de lening daarna makkelijk kunnen terugbetalen. Ook wordt er vaak gezegd dat er bij het afschaffen van de stufi veel studenten geen HBO of WO meer zullen doen. Nederlands hoger onderwijs is niet prijsgevoelig gebleken. Deze mensen er geen probleem mee om in hun toekomst te investeren. Wat je ervoor terugkrijgt heeft mooi gezegd geen prijs. Persoonlijke vorming, kennis en baanperspectief. Daarnaast wordt de langstudeerboete afgeschaft dus je kunt gewoon naast je studie werken en er even wat langer over doen.

Als student kun je tegen zachte voorwaarden geld kunnen lenen voor je studie.

Stel je komt niet goed terecht na je studie. Dan heb je nog 20 jaar om je schuld terug te betalen. Mocht je het nou helemaal niet kunnen opbrengen ook niet in 20 jaar wordt de schuld alsnog vrij gescholden. Ook is het niet zo dat als je later minder goed verdiend dat je een relatief groter deel kwijt bent van je inkomen. Het is helemaal naar draagvermogen. De kosten van het terugbetalen zullen nooit hoger zijn dan je salaris.

Nu is het zo dat studenten alleen maar profiteren. Er mag wel iets meer van de studenten worden gevraagd. Iedereen moet tegenwoordig wat inleveren. Zeker geld voor de overheid dat je geld maar een keer kan uitgeven en het is dus belangrijk dat deze euro’s zo goed mogelijk worden besteedt. En als we eerlijk zijn, zijn er genoeg mensen die ontzettend profiteren van de studiefinanciering. Een voorbeeld daarvan is studenten uit het buitenland. Deze mogen volgens de richtlijnen in de Europese unie niet meer collegegeld betalen dan de Nederlandse studenten zelf. Zij kunnen dus erg profiteren van onze studiefinanciering omdat het studeren in het eigen land veel duurder is. Als we een leenstelsel invoeren zullen ze desondanks ze, waarschijnlijk, in het buitenland gaan werken ook nog geld aan de Nederlandse overheid moeten betalen.

Het is niet eerlijk: het is wel eerlijk, nu krijgt iedereen de mogelijkheid om evenveel geld te lenen. Als je nu niet genoeg hebt aan je stufi krijg je niet zomaar een aanvullende beurs. Dit is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Niet alle ouders zullen dit missende bedrag zomaar aanvullen.

Ook als belastingbetaler ben je beter af met het nieuwe leenstelsel. Het geld wordt efficiënter besteed hierdoor zullen de kosten dalen. Met efficiënter bedoel ik dat het niet langer naar de student toegaat die het vervolgens omzet in bier. 

REACTIES

J.

J.

thanks, hier had ik iets aan!

10 jaar geleden

E.

E.

Inderdaad. Hier heb ik iets aan, bedankt!

10 jaar geleden

U.

U.

hey thanks man echt bedankt heb hier heel veel aan.
RESPECT

10 jaar geleden

M.

M.

eey stoere boy. respectt man

10 jaar geleden

I.

I.

Bedankt voor het delen. Het is heel erg handig man!!!

10 jaar geleden

I.

I.

dankjewel! hier heb ik iets aan! Ik heb echter wel een vraagje: heb je de bronnen waar je deze informatie hebt gevonden? Zoja, zou je ze dan kunnen sturen?

9 jaar geleden

L.

L.

Goed stuk, dit gaat me een 10 behalen voor mn referaat

8 jaar geleden

D.

D.

HIER HEB IK ECHT GEEN BAL AAN

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.