Is Willem Alexander te rijk?

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1214 woorden
  • 5 juni 2020
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Is Willem Alexander te rijk?

Willem-Alexander Claus George Ferdinand is koning der Nederlanden. Hij heeft het koningschap overgenomen van zijn moeder Beatrix. Hij is een koning die van sport houdt en landen en evenementen bezoekt. Verder is hij bestuurder van Stichting Archief van het oranje huis Nassau, Stichting Kroongoederen en bestuurder van Stichting Koninklijke Geschenken.

Willem-Alexander is onze koning en dat is leuk, maar waarom verdient hij zo veel geld?

ik ben van mening dat koning Willem Alexander te veel verdient

Er zijn zoveel mensen die misschien net zoveel betekenen voor de maatschappij maar niet eens een tiende van zijn salaris verdienen.kijk naar Het salaris van de minister-president Mark Rutte € 157.287 inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. De minister-president ontvangt per maand een bruto maandsalaris van € 11.270,20.in vergelijking met de loon van koning willem alexander is het ongeveer 16.6% van zijn loon. terwijl de president wel belasting en zijn huis,materiële en personele kosten moet betalen net als elk ander inwoner. ik denk niet dat koning willem alexander keer meer zo werk doet dan de president.Als die mensen de goede achternaam hadden getroffen hadden ze nu ook bakken met geld verdiend. Het is ook niet zo dat Willem-Alexander niks doet (hij heeft veel verantwoordelijkheden), maar hij verricht niet zoveel werk als dat hij verdient in verhouding met de rest van werkend Nederland. Hij verdient bijna 1 miljoen euro per jaar zonder dat hij belasting hoeft te betalen, sterker nog een deel van het belastinggeld gaat naar het koningshuis.

Behalve dat hij bijna een miljoen euro verdient. heeft hij helemaal niks aan dit geld want bijna alles wordt ook nog eens voor hem betaald. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het koningshuis kost ons jaarlijks 41 miljoen euro. Dat is zo'n 2,40 euro per inwoner. Maar waar gaat dat geld heen? Een overzicht van het huishoudboekje van ons koningshuis.

Het salaris van ons koningshuis: 2 miljoen euro

In tegenstelling tot de rest van de bevolking hoeven Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix geen belasting te betalen. Dat voorrecht staat in onze grondwet. Particuliere hobby's(Particulier betekent dat iets niet als bedrijf of overheid is georganiseerd.), zoals de speedboot van acht ton, zijn voor rekening van Willem-Alexander zelf. Dat laatste geldt ook voor zijn villa’s in Wassenaar en Griekenland.

Dit krijgen onze Oranjes aan jaarsalaris:

  • 900.000 euro. Jaarsalaris koning Willem-Alexander
  • 343.000 euro. Jaarsalaris koningin Maxima
  • 490.000 euro. Jaarsalaris prinses Beatrix
  • 250.000 euro. Jaarsalaris prinses Amalia

koningin Máxima krijgt een vergoeding van 326.000 euro. Voor haar hofhouding en overige uitgaven die met het ambt te maken hebben, krijgt zij nog eens 585.000 euro.

Opmerkelijk genoeg krijgt de gewezen koningin Beatrix aanzienlijk meer dan haar schoondochter. Zij krijgt per jaar 465.000 euro, en heeft nog eens een extra 965.000 euro te besteden aan personeel en materiële uitgaven.

Uitgaven voor personeel, auto's, koetsen en vliegreizen: 28 miljoen euro

De grootste kostenpost van het koningshuis zijn de zogenoemde functionele uitgaven: bijna 28 miljoen voor komend jaar.

  • 18 miljoen euro: personeelskosten.
  • Voor ons koningshuis werken een boel mensen. Denk aan de chauffeurs, monteurs, koetsiers en het onderhoudspersoneel. Maar ook de mensen die werken voor de facilitaire dienst.
  • 8,2 miljoen euro: Onderhoud van auto's, koetsen en paleizen.
  • Om alle auto's, koetsen en paleizen in goede staat te houden is 8,2 miljoen vrijgemaakt. In dat bedrag zitten ook kosten van gas, water en licht verwerkt.
  • 300.000 euro: Onderhoud terreinen
  • Naast de zes boswachters die de Oranjes in dienst hebben, moeten ook de terreinen worden onderhouden. Denk aan het aanleggen van wegen, het onderhoud van en het aanleggen van wildroosters en bospaden.
  • 814.000 euro: vliegkosten.
  • De Oranjes vliegen heel wat af. Ze zijn er jaarlijks 814.000 euro voor kwijt. Daar zitten niet de reizen naar het Caribisch gebied bij.
  • 80.000 euro. Vliegkosten voor alleen vliegen naar Caribisch deel van het koninkrijk

Inzet regeringsvliegtuig en helikopters: 8 ton

Er zijn ook nog andere vliegkosten: de koninklijke familie heeft de beschikking over het eigen officiële regeringsvliegtuig. Ieder uur dat het wordt ingezet, kost dat 5.240 euro. Ook kunnen de Oranjes helikopters inzetten. In totaal kost de inzet van vliegtuigen jaarlijks ook nog eens ruim 8 ton.

Dit wil je ook lezen:

Uitgaven die samenhangen met koningshuis: 5,7 miljoen euro

De laatste grote kostenpost: kosten die andere ministeries maken in het belang van het koningshuis. Het gaat alles bij elkaar om 5,7 miljoen euro.

  • 1,5 miljoen euro: Rijksvoorlichtingsdienst. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verzorgt de communicatie van het koningshuis.
  • 1,8 miljoen euro: Het militair huis. Deze overheidsorganisatie organiseert evenementen en ceremonies rondom het koningshuis.
  • 2,4 miljoen euro: Kabinet van de Koning: 2,4 miljoen: Het Kabinet van de Koning ondersteunt als kleine, zelfstandige overheidsorganisatie de koning bij onder meer staatsbezoeken, ceremonies en lezingen.

Paleizen: 5 miljoen euro

De Oranjes gebruiken drie paleizen om te wonen en werken: Paleis Huis ten Bosch, het Koninklijk Paleis Amsterdam en het Paleis Noordeinde. Vanaf 2018 wordt er ieder jaar 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor het onderhoud van de paleizen.

Groene Draeck: 87.000 euro

De stelling gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De Oranjes gebruiken drie paleizen om te wonen en werken: Paleis Huis ten Bosch, het Koninklijk Paleis Amsterdam en het Paleis Noordeinde. Vanaf 2018 wordt er ieder jaar 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor het onderhoud van de paleizen.

Groene Draeck: 87.000 euro

Het jacht van prinses Beatrix moet ook worden betaald van ons geld. Elk jaar kost dat 87.000 euro.

Beveiligingskosten: niet bekend(meerdere miljoenen)

Deze kosten zitten niet in de jaarlijkse kosten van ons koningshuis. Het is niet duidelijk hoe groot de jaarlijkse beveiligingskosten zijn. Naar schatting gaat het om meerdere miljoenen per jaar.

mijn mening

 Het lijkt mij dan beter dat die kosten een stuk omlaag gaan bijvoorbeeld het jacht van prinses beatrix, de lonen. Dat geld kan beter worden besteed aan onderwijs en zorg. Ik denk daarbij ook aan medische onderzoeken om ziektes te kunnen uitbannen. Dat lijkt mij een beter doel.

als ik deze stelling met mijn vrienden bespreek geven ze meestal een argument 

dat hij de hoeveelheid geld waard is omdat hij nog veel meer voor nederland verdient.

het komt door de titel die hij met zich meedraagt. omdat er nog niet veel monarchies in de wereld over zijn is nederland een aantrekkelijke handelspartner met de koning heeft zijn titel geërfd en niet verdient. zijn werk is grotendeels op reis te gaan voor de nederlandse handel en kantoor werk. ik vind dit niet ter waarde staan aan de grote hoeveelheden bedragen die aan hem worden uitgegeven.de titel haalt het geld binnen niet hij.

Maar Nederland heeft al tijden een monarchie en daarom heb ik ook begrip voor de mensen die minder problemen hebben met de hoge kosten voor het koningshuis. Onze koning heeft zelf niet gekozen voor zijn achternaam en heeft zijn hoge salaris zelf ook niet verzonnen.

Hij heeft ook zijn plichten en blijft wel de koning, wat al jaren goed gaat in Nederland en waar Nederland ook niet echt minder van wordt. Wij moeten niet vergeten dat hij 24 uur per dag koning moet zijn. Zijn beroep is koning en de koning werkt elke dag. hij kan niet een weekje vrij van zijn koningschap nemen. Hij is wel degelijk belangrijk en vind ik wel dat hij iets moet verdienen maar niet zo belachelijk veel.

Conclusie

Dus om mijn mening over deze stelling (Koning Willem-Alexander zou minder moeten verdienen) even kort samen te vatten: ik ben voor deze stelling omdat hij zoals ik hierboven aangaf meer verdient dan de intensiteit die hij verricht in verhouding met rest werkend nederland . Daarbij komt ook nog dat hij niet veel nodigs met het salaris kan doen omdat ook nog eens alles wordt betaald voor hem. Het geld kan naar mijn mening dus veel beter aan andere goede doelen besteed worden.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.