Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe groot is jouw klas? Stelling: Klassen op de middelbare school zouden maximaal uit twintig leerlingen mogen bestaan.

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 4e klas vwo | 882 woorden
  • 5 juni 2020
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
26 keer beoordeeld

Hoe groot is jouw klas?

Stelling: Klassen op de middelbare school zouden maximaal uit twintig leerlingen mogen bestaan.

Inleiding:

Lekker knus met zijn 30e in een klas maar is dat dan wel goed voor de leerprestaties want de leraar heeft wel zijn handen vol aan 30 leerlingen en niet iedereen kan tegen zo een grote benauwde klas en drukte. is het dan niet beter om de klassen kleiner te maken? ik vind dan ook dat Klassen op de middelbare school maximaal uit twintig leerlingen zouden mogen bestaan.

1e argument

De ervaring van leraren

als eerst moeten we weten wat de directe partijen hier van vinden dus wat de leraren en de leerlingen hier van vinden

Uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond onder leraren kwam naar voren dat volgens hen de ideale groepsgrootte op de middelbare school 22 is (Enquête Meesterlijk Onderwijs, AOb). De meeste klassen hebben nu echter gemiddeld 28 leerlingen. Op de havo bij de verplichte vakken als Nederlands en Engels zijn de klassen het grootst. Een veel gehoord kritiekpunt van leraren op deze ‘monsterklassen’ is dat het in zo’n klas onmogelijk is om goed les te geven. Zeker aan leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben. Daarnaast veroorzaken grote klassen ook nog eens meer en hogere werkdruk voor docenten. 

De ervaringen van leerlingen

We weten nu hoe leraren grote groepen ervaren, maar hoe zit dat nou bij leerlingen? Veel leerlingen die in een grote klas zitten hebben het gevoel dat ze niet genoeg individuele aandacht van hun leraar krijgen en ze geven aan snel afgeleid te zijn. Ook worden ze niet goed geholpen als ze een onvoldoende staan, vertragen zwakke leerlingen de lessen en kennen leraren de leerlingen amper persoonlijk. Er zijn zelfs docenten die niet eens de naam weten van de kinderen in hun klas. Uit een enquête onder scholieren blijkt dat onder leerlingen weinig positieve geluiden te vinden zijn over grote klassen. (enquête)

2e argument:

Effect van kleinere klassen

Er is veel buitenlands onderzoek dat positieve effecten van kleinere klassen aantoont. Een Amerikaanse studie vergeleek bijvoorbeeld drie jaar lang de prestaties van klassen van 16 leerlingen met klassen van 24 leerlingen. De kinderen van kleinere klassen presteerden na drie jaar in alle opzichten beter. Dit gold vooral kinderen van laagopgeleide ouders.

in een kleiner klas kan een leraar beter les geven omdat hij meer persoonlijke aandacht kan geven en de kinderen minder worden afgeleid. Daarnaast kunnen kinderen van laagopgeleide ook beter ontwikkelen door de persoonlijke aandacht.

3e argument:

Kwaliteit van het leven

Kleinere klassen zijn prettiger voor leerlingen en docenten. Ik vind die reden op zich al genoeg om klassen te verkleinen. Leerlingen en leraren brengen het grootste deel van hun tijd door op school. Meer kwaliteit van leven voor miljoenen Nederlanders door kleinere klassen, is dat niet geweldig? 

4e argument: De kloof tussen een klein gezin en een grote klas

Niet mee kunnen komen of je vervelen is niet meer van deze tijd. “Iedereen heeft nu recht op individuele aandacht, een eigen leerweg en een eigen leerplan. Thuis krijgen kinderen al steeds meer aandacht, in kleinere gezinnen. De kloof tussen het kleine gezin en de grote klas is te groot. Ook daarom moeten de klassen kleiner

 1e Tegenargument:

Kwaliteit van het onderwijs

Hoewel er dus verschillende nadelen zitten aan grote klassen, is volgens de overheid gebleken dat op veel scholen de kwaliteit van het onderwijs niet in gevaar komt. Scholen mogen zelf bepalen hoe groot de klassen zijn en mogen ook bepalen welke docenten ze voor de klas zetten. Een ervaren leerkracht met een gemotiveerde groep leerlingen kan beter een grote klas aan dan een beginnende docent met een chaotische groep. Uit onderzoek van de overheid blijkt dat scholen over het algemeen verantwoorde keuzes maken, die de kwaliteit van het onderwijs niet in het gevaar brengen. Voordelen van grote klassen lijken er echter niet te zijn voor docenten en leerlingen.

weerlegging:

Kwaliteit van het leven

 Door de lerarentekort in nederland zullen de scholen in problemen komen omdat ze dan ook niet ervaren leraren voor grote klassen moeten zetten. dan zouden we uiteindelijk toch beter de slechtere leraren voor een kleinere klas zetten

2e tegenargument:

Lerarentekort

Kleine klassen (ceteris paribus) zijn beter dan grote klassen. Maar het is geen ceteris paribus verhaal…

Als je kleinere klassen wilt (en het aantal lessen per leerling en per leraar gelijk wil houden), dan heb je meer leraren nodig. Bij relatief kleinere klassen heb je ook dus relatief meer leraren nodig. De gemiddelde kwaliteit van leraren zal dan dalen. Leerlingen krijgen dan wel les in kleinere klassen, maar van slechtere docenten. De vraag is wat dan de doorslag geeft: de kleinere klas (beter) of de slechtere leraar (slechter).

Conclusie/Weerlegging:

Lerarentekort

ik denk persoonlijk dat als je alle voordelen tegenover de verlies van kwaliteit in leraren tegenover elkaar zet. is de voordeligste gedeelte veel groter dan de enige nadeel dat de kwaliteit van de leraren zal gaan dalen.

Bronnen:https://decorrespondent.nl/5882/waarom-kleine-klassen-beter-zijn/467342546-d19da3b5

http://stopdeovervolleklassen.nl/brief.html

https://www.onderwijsvanmorgen.nl/kleinere-klassen-of-betere-leraren/

De stelling gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

https://www.onderwijsvanmorgen.nl/kleinere-klassen-of-betere-leraren/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kleinere-klassen~bb008a34/

https://www.beteronderwijsnederland.nl/forum/kleine-klassen-dat-zou-de-standaard-moeten-zijn/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kleinere-klassen-2-~b6dceb4b/

https://www.nationaleonderwijsgids.nl/columns/julliete-maltha/21929-grote-klassen-op-de-middelbare-school.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.