Cosmetische chirurgie

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 5e klas havo | 872 woorden
  • 5 juli 2004
  • 284 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
284 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Cosmetische chirurgie, het lijkt dé hype van de laatste tijd te zijn. Programma’s als make me beautiful of extreme make-over laten zien hoe je van lelijk eendje in een mooie zwaan kunt veranderen. Het ideaalbeeld wordt op deze manier, maar ook door andere media overgebracht op het gewone volk. Na Amerika lijkt ook Nederland in de ban van de cosmetische chirurgie. Want in één keer blijken die kraaienpootjes of die scheve neus, wel heel erg lelijk te zijn. Vervolgens word er een afspraak gemaakt bij de chirurg en de persoon in kwestie ziet er gelijk weer tien jaar jonger uit. Maar is cosmetische chirurgie wel de normaalste zaak van de wereld? Is het niet gewoon onzin dat iedereen wil voldoen aan een bepaald ideaalbeeld wat door de jaren heen is gecreëerd? Ik persoonlijk denk van wel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme prijzen die er voor betaald moeten worden of de enorme risico’s die een ingreep met zich mee brengt. Maar ja, aan de andere kant, je bent baas over je eigen lichaam, dus waar bemoeit iedereen zich mee? Een moeilijke kwestie, daarom luidt de stelling vandaag dan ook: Cosmetische chirurgie moet afgeschaft worden. Laat ik wel meteen duidelijk maken dat we in deze discussie cosmetische chirurgie niet moeten verwarren met plastische chirurgie. Plastische chirurgie is een reconstructieve chirurgie waarbij bijvoorbeeld mensen die een ongeluk hebben gehad, zo goed mogelijk herstelt worden of mensen met een andere medische achtergrond. Bij cosmetische chirurgie gaat het enkel en alleen om het uiterlijk. Voordat ik deze discussie open, wil ik nog een paar dingen benadrukken, ik zou graag zo veel mogelijk mensen aan het woord zien, dus houd je argument kort maar krachtig. Misschien mag ik hierbij Suzanne en Hester speciaal noemen . Je moet je argument goed duidelijk kunnen maken, maar je argument vier keer herhalen heeft in mijn ogen geen zin. Ook zie ik liever niet dat er een heel verhaal om een argument wordt gehouden, terwijl het ook simpel in twee zinnen gezegd kan worden. Ik wil dus graag kort, maar krachtige argumenten horen! Dit waren mijn aanmerkingen voorlopig, hierbij open ik de discussie voor geopend!

De stelling: Cosmetische chirurgie moet afgeschaft worden.

Argumenten voor: -Het kost erg veel geld, dit geld kun je voor betere doeleinden gebruiken. -De cosmetische chirurgie branche neemt medici in beslag die beter gebruikt kunnen worden in bijv. ziekenhuizen, zodat de wachtlijsten korter worden. -Cosmetische ingrepen gaan ook vaak fout, het resultaat hiervan is vaak allesbehalve mooi. -Het kan verslavend gaan werken, eerst word er een neus recht gezet, vervolgens blijkt de boezem ook behoorlijk te hangen en zo gaat het maar door. -Iedereen gaat uiteindelijk op elkaar lijken, karakteristieke uiterlijke kenmerken zullen verdwijnen. Iedereen krijgt dezelfde soort opgeblazen lippen, strakke gezicht, kleine neus etc. -Waarom zou je dingen aan jezelf gaan veranderen, als andere mensen besloten hebben dat dat mooier is? -Cosmetische ingrepen doen erg veel pijn. -Waarom zou je van een gezond lichaam, in een ongezond lichaam willen veranderen? Je gaat snijden in een gezond lichaam. -Het blijft vaak niet bij het bedrag dat aan het begin van de operatie genoemd wordt. Bij 1 op de vijf operaties is gebleken dat er minimaal een tweede operatie moet volgen, om de schade van de eerste operatie te herstellen. In dit geval twee keer zoveel geld dus. -Het resultaat van een operatie kan ook tegenvallen, het blijkt dan helemaal niet zo mooi te zijn als van te voren werd gezegd, zoals blijvende littekens bijvoorbeeld. Weggegooid geld dus. -God heeft je lichaam nu eenmaal op deze manier geschapen, daar moet je vrede mee hebben. -Het zal voor een groter verschil zorgen tussen arm en rijk. Rijk zal in het vervolg knap door het leven gaan en arm, lelijk.

Argumenten tegen: -Het is je eigen lichaam, je moet zelf weten wat je er mee wil doen. -Het kan mensen een stuk meer zelfvertrouwen geven als ze bijvoorbeeld grotere borsten nemen. -Waarom zou je geen cosmetische chirurgie ondergaan als je ook make-up, kleding, sieraden of andere lichaamsversieringen gebruikt om er mooier/aantrekkelijker uit te zien? -Er zijn mensen die er op hun 30e uitzien alsof ze 50 zijn, voor hen is het erg prettig om door middel van cosmetische chirurgie het uiterlijk te krijgen wat bij hun leeftijd past. -Sommige mensen zijn gewoon echt lelijk, dat heeft echt niets met het heersende ideaalbeeld te maken. Ook al bestond het ideaalbeeld uit dik zijn en scheve tanden hebben, zelfs daarbij zouden ze nog lelijk zijn. -Je kunt er gewoon simpelweg gelukkiger van worden. -Met een mooi lichaam kun je veel meer bereiken in het leven, zo word je sneller aangenomen bij een sollicitatie of vind je sneller een partner. -Bij sommige beroepen is het bijna noodzakelijk om cosmetische chirurgie te ondergaan om in de ‘business’ te blijven. Kijk maar naar een acteur,presentator, zanger of een model. -Dunner worden gaat een stuk sneller met liposuctie (wegzuigen van vet), dan met lijnen. Het scheelt je veel moeite en tijd. -Als je faceliften, neuscorrecties of siliconen wilt afschaffen, moet je ook geen beugel nemen of je flaporen recht laten zetten. -Je moet zelf weten waaraan je je geld wilt uitgeven. -Je moet respect hebben voor elkaars keuzes.

REACTIES

E.

E.

wat zijn dit voor laffe argummenten man, dit gaat helemaal nergens over. Elk gemiddeld persoon zou met een zinnetje in precipe al je argumenten kunnen ontkrachten, dit is niet goed...

11 jaar geleden

N.

N.

ik vond het beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeest wel goed enzooo dus stel je niet aan met je "laffe' opmerkingen stomme doos xxx

11 jaar geleden

L.

L.

Ik ben het met Ewout eens, ik vind de argumenten een beetje zwak en makkelijk te ontkrachten

10 jaar geleden

J.

J.

sorry, maar volgens mij is het niet haar bedoeling om commentaar te krijgen op haar argumenten. haar doel is dat mensen over de voor- en nadelen van cosmetische chirurgie in discussie gaan.

10 jaar geleden

H.

H.

Ik zat ook eerder te denken aan brandwonden en transgenders bij de tegenargumenten.

9 jaar geleden

L.

L.

Interessante discussie. Op Kennislink.nl is momenteel net ook een discussie van start gegaan over de voors en tegens van cosmetische chirurgie, genaamd: Allemaal een mooie zwaan?

www.kennislink.nl/discussies/supermens/onderwerpen/291

Reacties welkom!!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.