Gandhi

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 576 woorden
  • 22 maart 2001
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
86 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Stelling

A Voor

Geweldloosheid is het kernpunt van mijn levensbeschouwing. Het is het eerste en ook het laatste artikel van mijn geloofsbelijdenis.

We geven nu eerst een paar argumenten van Gandhi die over stelling A gaan.

Geweld lost niks op, dat zag je wel op dat plein waar vele mensen werden vermoord door Engelse soldaten, de man die opdracht gaf te schieten stond later terecht omdat hij zonder reden had geschoten, want het bestuur van Engeland was bang geworden dat alle aanhangers van Gandhi in opstand kwamen en veel onrust veroorzaakte zodat het bestuur van Engeland zou worden overgenomen door Gandhi’s aanhangers. Gandhi verzette zich tegen de Engelsen, maar hij deed dat altijd geweldloos, onder het motto van "liefde voor en steun aan alles wat leeft". Gandhi heeft met jarenlang constructief werk de massa's mensen op geweldloze ongehoorzaamheid tegen het Engelse gezag voor te bereiden. Gandhi had toch een dwangmiddel. Hij gebruikte dit bijvoorbeeld in 1924 toen de eenheid tussen Hindoes en Mohammedanen verder weg was dan ooit. In het hele land ontstaan rellen tussen de twee groepen. Gandhi gaat over tot een hongerstaking. Hij legt zichzelf 21 dagen vasten op en hij weet zo het volk tot bedaaring te brengen. Maar India heeft ook andere leiders gekend, zoals de grote wijsgeer en staatsman Aurobindo Ghose, die een boycot organiseerde van alle Engelse waren in de provincie Bengalenen. Hij is echter nooit belangrijk voor India geworden als Gandhi. Wat is dan het wezenlijke verschil tussen deze leider, en anderen die ook het vertrouwen van het volk hadden, en Gandhi? Ten eerste was Gandhi de eerste leider die inzag dat de mensen massa nodig is om de onafhankelijkheid te bereiken. Hij kreeg propageerde niet alleen de ongehoorzaamheid, maar ook de positieve hervormingen zoals de sluiting van de drankhuizen en de boycot op alle in Engeland geweven stoffen. Vooral dat laatste was erg belangrijk.

Nu geven we een paar argumenten wat wij er van vinden. - We zijn allemaal familie van elkaar - Geweld lost niks op - Zonder geweld is het een stuk veiliger - Geweld kan gewonden en doden veroorzaken

Stelling

D Tegen:

We geven nu eerst een paar argumenten van Gandhi die over stelling D gaan.

Eigenlijk is niemand een onaanraakbare iedereen is toch een mens. Gandhi deed iets wat nog geen andere leider had gedaan, de laagste volksmassa. Het kleedde zich niet allen als hen, leefde zonder fortuin, maar hij nodigde zelfs mensen uit de laagste klasse van het Indiase kastensysteem, de onaanraakbaren, uit om met hem te eten. Dit onderscheidde Gandhi van andere leiders. Ten slotte deed Gandhi iets wat geen andere politieke leider eerder had gedaan, zowel in India als in de hele wereld. Gandhi vestigde zijn politiek op het fundament van de godsdienst. Hij deed dat met absolute liefde voor de mens. Hij is de enige die op deze liefderijke manier het doel nastreefde de mensheid te bevrijden. Gandhi’s vrouw was iemand die uit een hoge kasten kwam, toen Gandhi zei dat zij de schijthokken moest schoonmaken deed zij dat onaanraakbare dat soort werkjes moesten doen. Toen zei Gandhi: dan ben jij mijn vrouw niet meer en stuurde haar weg, maar daarna deed ze het wel omdat zij veel van Gandhi hield.

Nu geven we een paar argumenten wat wij er van vinden. - Iedereen is een mens - We zijn allemaal familie van elkaar - Onaanraakbare kunnen er ook niks aan doen, dat zij geboren zijn in een lage kasten.

REACTIES

F.

F.

Helaas zo als op vele sites is jullie informatie incompleet. Gandhi werd gehaat door de Dalits (laagste in kaste) omdat hij in hongerstaking ging. Waarom? Hij was tegen stemrecht van de Dalits. Gandhi heeft de leves van honderduizenden hindoes op zijn geweten. Waarom? Omdat hij de islam veel toegang verschafte, door zijn pacifistische houden. De moslims hebben vervolgens complete dorpen uitgemoord met hindoes. Voordat je de vreedzaamheid van Gandhi progageert of deze als voorbeeld geeft, denkt u svp 2x na en leer onze kinderen geen flauwekul.

12 jaar geleden

A.

A.

slaat nergens op

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.