LED Verlichting

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 402 woorden
  • 17 december 2020
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

Conclsuear Spreekbeurt LED verlichting


LED verlichting is de toekomst zeggen ze wel eens. En dit is ook waar. Sterker nog, wist je dat de overheid het maken van ouderwetse halogeen en spaarlampen heeft verboden sinds 2019? Ze worden nog wel verkocht, maar mogen niet meer gemaakt worden door bedrijven.


In deze spreekbeurt gaan we het hebben over LED verlichting. We gaan de volgende punten behandelen.


Wat is LED verlichting?
Hoe werkt LED verlichting?
Waar wordt LED verlichting in gebruikt?
Toekomst LED verlichting


Wat is LED verlichting?


LED verlichting is super belangrijk geworden in de licht wereld. Vroeger had je echten gloeidraden die heet werden. Dit werkt bij LED anders. LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een onderdeel wat licht uitstraalt. Dit zijn over het algemeen altijd gele elementen. Ook wel de LED chip genoemd.De kleur die LED uitstraalt heeft te maken met het materiaal en de hoeveelheid stroom die er door de chip heen gaat. Het voordeel aan LED verlichting is dat het heel lang mee gaat. Dit kan wel tot 50.000 branduren! 


Hoe werkt LED verlichting?


Zoals hierboven al genoemd is het dus niets meer dan LED chip wat stroom krijgt en daardoor licht geeft. De meeste LED spotjes hebben dus een LED chip, een reflector (wat het licht versterkt), en een driver. De driver is heel belangrijk. Je kunt een LED chip niet direct op 230Volt zetten. De driver zet dus het stroom om in wat de chip nodig heeft.


Waar wordt LED verlichting gebruikt?


LED verlichting zie je tegenwoordig overal. In auto's, fietsen, huizen, winkels, en zelfs in je telefoon. Dit komt doordat LED veel zuiniger en goedkoper is. En het gaat langer mee.


In huis gebruiken mensen LED verlichting vooral in de vorm van spotjes. Tegenwoordig zijn zwarte spotjes heel populair. Maar je hebt ook spots in de kleuren wit en metaalkleurig.Toekomst LED verlichting


LED verlichting heeft nu al een flinke sprong gemaakt in de mogelijkheden. Tegenwoordig is slimme verlichting heel populair. Dit zijn lampen en spotjes die je met een telefoon of afstandsbediening kunt bedienen. Ze hebben ook het voordeel dat ze vaak in meerdere kleuren kunnen. Denk aan het populaire Philips Hue.


 Conclusie


LED verlichting is dus een nieuwe techniek in de lichtwereld en het is tegenwoordig de standaard geworden. Je ziet het overal en in de toekomst verwachten veel mensen dat alles om slimme verlichting gaat draaien.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.