Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

World Trade Center

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 1066 woorden
  • 9 februari 2009
  • 266 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
266 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
World Trade Center

Ik doe mijn spreekbeurt over de twee torens van het WTC. Ik zeg alles in de verleden tijd omdat ze op 11 september 2001 zijn ingestort door twee vliegtuigen. Maar daar vertel ik zo meteen meer over.

*algemene informatie
*de architect van de torens
*de bouw

Algemene informatie

De twee torens van het WTC waar ik mijn spreekbeurt over doe stonden in New York.Het World Trade Center in New York bestond uit 7 gebouwen. New York ligt in de VS.
De twee torens werden ook wel de Twin Towers genoemd. Dat betekent in het Nederlands tweeling torens. Ze werden zo genoemd omdat ze heel erg op elkaar leken.

De architect heet Minoru Yamasaki. Over hem vertel ik zo meer. De torens stonden in het zuiden van New York op Manhattan. De torens waren 410 meter hoog. Elke toren had 23 computer gestuurde liften.vanaf de begane grond naar de top met de lift ging al binnen 1 minuut. De torens werden ook bekend door speelfilms die in het WTC afspeelde of bij het WTC zoals de verfilming van Spider Man. In de twee torens werkten ongeveer 50.000 mensen verdeelt over 1200 bedrijven uit 60 verschillende landen.80.000 mensen brengen elke werkdag voor zaken een bezoek aan de torens. Op de 107de verdieping van toren twee, de zuid toren was een glas omsloten uitzicht platform. In het glas stond gegraveerd/geschreven waar je naar keek. De enige plek in Manhattan waar je uitzicht had op de Open Zee was op het uitzicht platform. De torens waren zo hoog dat op natte en winderige dagen de torens op sommige plekken waren afgesloten. In de torens waren 22 restaurants, café´s en snackbars. De kosten als je met de lift wou was voor volwassenen: 12 Amerikaanse dollars en voor kinderen 6 Amerikaanse dollars. De torens waren niet de hoogste gebouwen van de hele wereld.want de tweeling torens van Kuala Lumpur, dat ligt in Maleisië.en de Sears building die staat in Chicago waren groter.

De architect

Minoru Yamasaki is zoals jullie al weten de architect van de Twin Towers. Minoru Yamasaki was geboren op 1 december 1912 in Seatle.Minoru Yamasaki was een Amerikaanse architect die beroemd werd in de vijftiger jaren en later met de World Trade Center, die de skyline van NY in één keer veranderde.
Hij had architectuur gestudeerd op de Universiteit Van Washington, de hoofdstad van de VS. Minoru Yamasaki was afgestudeerd in 1934, tijdens de Grote Depressie, het ging op dat moment heel slecht met de economie van de Verenigde Staten. Veel mensen pleegden zelfmoord omdat hun aandelen ineens niets waard waren. Er was haast geen werk. Dus ging Yamasaki naar New York om geld te verdienen.
New York wilde een mooi groot gebouw neerzetten op Manhatten. Er werd een ontwerpwedstrijd gehouden, de enige eisen waren: zoveel mogelijk kantoorruimte op een heel klein stuk grond, er moest een metrostation komen en het mocht niet meer kosten dan 500 miljoen dollar. Als je heel veel kantoortjes op een klein stukje grond moet bouwen dan moet de lucht in. Yamasaki won de wedstrijd, zijn ontwerp zou maar 350 miljoen dollar kosten. In guldens heeft de WTC 1,8 miljard gekost.

De bouw

De bouw van de Twin Towers begon in augustus 1966 en duurde tot 1973.
Eigenlijk zijn de Twin Towers twee 410 meter hoge vierkante buizen met gaten en in het midden een grote en brede stalen kern. In de stalen kern zijn de trappenhuizen en de liftschachten van de torens. Het liefst hadden de constructeurs een dichte gevel gebouwd (constructeurs zijn de mensen die het in elkaar zetten of bedenken en een gevel bedoel ik mee de zijkanten van de Twin Towers. Maar er moesten ook mensen in gaan werken en die kunnen niet in een gebouw werken met een dichte gevel. Dus kwamen er gaten in voor de ramen. Er werden in totaal 43.600 ramen gebruikt. De buitenwanden van de torens zijn de buizen. Elke buis bestond uit allemaal losse stukjes die met bouten aan elkaar werden gekoppeld. Tussen de kern en de buitenkant hingen 110 verdiepingen. Die verdiepingen waren 10 centimeter dikke betonnen platen.

Elke stalen balk kreeg zijn eigen nummer. En op elke lasnaad stond een soort handtekening van de lasser. Dat maakte het zoeken naar de oorzaak van de instorting veel makkelijker.


De Twin Towers werden zo ontworpen dat ze een botsing met een vliegtuig konden doorstaan, dus dat ze niet gingen instorten als er een vliegtuig in of tegenaan vloog. Maar de Twin Towers zijn toch ingestort door 2 vliegtuigen. Hoe kon dat?
Bij het ontwerpen hadden ze rekening gehouden met het grootste vliegtuig uit die tijd, dat was de boeing 707. Maar op 11 september vloog er een boeing 767 in. De boeing 767 is 2,4 keer zo groot dan de boeing 707. De klap waarmee de vliegtuigen tegen torens opknalde was niet de oorzaak dat ze instortte. De gebouwen bleven niet staan door gigantische hoge temperatuur van de brandende kerosine. Geschat wordt dat de duizenden liter kerosine een temperatuur van 1.000 tot 1.500 Celsius opleverde en dat had grote gevolgen voor de sterkte van de draagconstructies. Dus door de gigantische hitte had de stalen draagconstructie van de kern het begeven. Bij een temperatuur boven de 800 Celsius daalt de sterkte van staal onder de 10 procent van wat het normaal is.

Op 11 september was het 2de vliegtuig beter gemikt in een van de torens dan het eerste vliegtuig. Het was namelijk iets lager in het gebouw, waardoor er meer druk op de draag constructie kwam te staan, door al het puin dat naar beneden kwam. Daarom stortte toren 1 ,dat was de toren die het eerst geraakt was ook later in dan toren 2.

Een expert zegt dat er wel iets aan gedaan kan worden om een hoog gebouw tegen dit soort rampen te beschermen: door er een soort 2de schil van staal en beton omheen te zetten. Daarmee had bij het WTC voorkomen kunnen worden dat de liters kerosine in het gebouw terecht waren gekomen.

Cees Bal (een NLs bouwkundig ingenieur) denkt dat het bouwen van wolkenkrabbers gewoon door zal gaan en hij zegt: ”ze geven steden een gezicht, het zijn landmarks (dingen die een stad skyline geven) en vooral prestige objecten (gebouwen die erg opvallen, veel geld kosten en die iets bijzonders hebben, in het geval van de WTC de hoogste torens van de wereld toen.

Bij de bouw werkten 3500 mensen. Er zijn gelukkig geen doden gevallen tijdens de bouw.
De opzichter (iemand die toezicht houdt, iemand die kijkt of de bouwvakkers goed werken) ging iedere dag in de kerk bidden.

REACTIES

H.

H.

goede spreekbeurt!

12 jaar geleden

M.

M.

leuk ik doe er zelf ook een spreekbeurt over

12 jaar geleden

J.

J.

ik doe ook mijn spreekbeurt er over

9 jaar geleden

H.

H.

ik had er veel aan

11 jaar geleden

H.

H.

cool

11 jaar geleden

S.

S.

Super

11 jaar geleden

Y.

Y.

goed te begrijpen!
ik had er veel aan,
thanks

11 jaar geleden

?.

?.

Wat had Osama bin Laden tegen de VS ?

10 jaar geleden

S.

S.

thnx ik had dit echt nodig voor mijn werkstuk ook al is het een spreekbeurt

8 jaar geleden

H.

H.

Leuk thanks dat kan ik goed gebruiken

7 jaar geleden

M.

M.

dit is echt een super handige site want ik heb een super goed cijfer gehaalt namelijk een 10

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.