Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Werkgrenzen voor buitenlanders open

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 740 woorden
  • 17 juli 2006
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 29 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Werkgrenzen open voor buitenlanders

Vanaf het jaar 2007 worden de grenzen voor werknemers uit Polen en uit nog zeven andere landen uit het Oost blok geopend. Om een oneerlijke concurrentie en onderbetaling tegen te gaan maakt de overheid nog wel maatregelen. De desbetreffende landen zijn: Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Op dit moment zijn er regels voor landen in Midden – en Oost Europa, werknemers uit deze streken mogen alleen in Nederland werken wanneer zij een werkvergunning hebben. Het kabinet moet voor 1 mei 2006 beslissen of ze deze regeling verlengen, dit is uiterlijk te verlengen tot 1 mei 2009. Uiteindelijk is het vrije verkeer van werknemers tussen de landen in de E.U. onontkoombaar, vandaar wordt er naar een nieuwe oplossing gezocht.

Over deze regeling lopen de meningen uiteen, hier bespreek ik de voordelen en de nadelen van, te beginnen met de voordelen:

Een van de voordelen is dat het nationaal inkomen van Nederland een stuk hoger wordt, de gastarbeiders verdienen ook geld en dit wordt bij het Nederlandse nationaal inkomen gerekend. Dit is een pluspunt voor de Nederlandse economie omdat zij ook producten voortbrengen.
Verder wordt de vraag naar seizoenarbeiders opgelost, in de zomer hebben wij in Nederland veel meer werk dan dat wij in de winter hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan kassenwerk. Dus wij kunnen mensen uit het buitenland vragen wanneer wij willen, dus hebben we nooit last van een tekort aan arbeiders. In voorgaande jaren hebben wij in Nederland geen arbeiders tekorten maar veel mensen zien het kassenwerk niet als een hoog gewaardeerde baan. Dus om deze reden zullen zij het ook niet doen.
Ook wanneer de grenzen open gaan komen er meer specialisten naar Nederland, dit is bijvoorbeeld in de gezondheid zorg, in Nederland hebben wij niet veel doorgestudeerde hersenchirurgen. Wanneer er meer van deze mensen naar Nederland komen kunnen ook de wachtlijsten in de gezondheidszorg korter worden. Een ander voorbeeld van specialisten zijn docenten, dit is weer goed voor het opleidingsniveau van de Nederlandse leerlingen.

Er zullen ook een aantal negatieve gevolgen komen door het openen van de Nederlandse grenzen voor Oost Europeanen.
Hoogst waarschijnlijk zal er meer werkloosheid in Nederland komen, er zullen een aantal arbeiders komen om hier te wonen en dus hier een baan zoeken, dit gaat ten koste van de Nederlandse arbeiders, en dus komen er meer mensen en het aantal banen blijft gelijk dit betekend dat er meer werkloosheid komt.
Zoals ik al eerder heb verteld, zal het kabinet maatregelen nemen om oneerlijke concurrentie en onderbetaling te voorkomen. Dit betekent dat de buitenlandse werknemers niet voor een lager loon dan de Nederlanders mogen werken. Hierdoor zal het minder aantrekkelijk zijn voor werkgevers om goedkopere buitenlanders te zoeken, deze zullen er namelijk niet zijn. Maar zoals al duidelijk is zullen sommige buitenlandse arbeiders toch minder verdienen, dit zal dan illegaal gebeuren, hier schieten we in Nederland niets mee op. Alleen de desbetreffende werkgever en de werknemer schieten hiermee op. Zoals in de Rotterdamse havens ook gebeurde zal er illegaal gewerkt gaan worden en er zal fraude gaan worden gepleegd. Hiermee loopt de Nederlandse overheid veel geld mis.
Een ander nadeel is dat de kwaliteit van producten en misschien ook diensten achteruit zullen gaan, zoals uit cijfers is gebleken hebben Nederlanders een betere gemiddelde opleiding dan arbeiders uit Oost Europa. Hoe breder mensen geschoold zijn hoe beter de kwaliteit van hun werk zal zijn.


Moeten de grenzen voor werknemers uit Oost Europa nu wél of niet open? Iedereen heeft hier wel een mening over maar het gaat natuurlijk om wat het beste is voor Nederland. Er zijn een aantal voordelen als de grenzen open gaan, namelijk we zullen een hoger nationaal inkomen krijgen, de vraag naar seizoen arbeiders wordt opgelost en er komen verschillende specialisten naar Nederland. Daarentegen zijn er ook nadelen, er komen meer arbeiders en het aantal banen blijft gelijk dus er ontstaat meer werkloosheid, er zal onderbetaling en een oneerlijke concurrentie plaats gaan vinden en de kwaliteit van het resultaat van het de arbeid gaat achteruit. Kortom moeten de grenzen nu wel of niet open voor buitenlandse arbeiders?
Ik denk dat dit niet moet gebeuren, wij Nederlanders moeten onze eigen problemen oplossen en Nederland niet nog drukker maken door buitenlandse mensen aan te trekken. We moeten in Nederland mensen opleiden die in bepaalde sectoren gaan werken waar veel open banen en vacatures zijn, op deze manier lossen wij ook de werkloosheid op, en hebben wij geen buitenlandse arbeiders nodig.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.