Ik doe mijn spreekbeurt over de wereldwinkel.Ik heb 8 hoofdstukken.Hoofdstuk 1 producten / spullenIk ken iemand die als vrijwilligster in een wereldwinkel werkt, hier verkopen ze spullen of producten uit ontwikkkelings dat zijn landen die nog niet zijn ontwikkelt dat zijn deze landen: Oost Europa zoals Polen, Roemenie en Rusland ook landen in Zuid Afrika en Zuid Amerika. Dat zijn geen rijke landen. Nog altijd kopen rijke landen deze grondstoffen voor weinig geld in de derde wereld. Zo worden rijke landen alleen maar rijker en arme landen alleen maar armer. Wij vinden dat niet eerlijk zeggen de wereld winkels wij doen er wat aan en ze betalen 2x zo veel aan hun verkopers Er zijn meer als vierhonderd wereldwinkels en ze hebben twintig tot dertig vrijwilligers die krijgen geen salaris maar een van de vrijwilligers wel dat is de coördinator die houdt de boekhouding bij, de administratie en verzorgt de inkoop. De spullen of producten komen rechtstreeks uit ontwikkelingslanden. Een voorbeeld koffie, koffie wordt gemaakt van koffie bonen die worden gedroogd gebrand en gemalen tot koffie als je een andere soort koffie boon hebt heb je ook andere koffie nog een voorbeeld cacao bonen is de grondstof voor chocola, hagelslag, pasta, bonbons enz., ze verkopen ook andere levens middelen: thee noten en bedenk het zelf maar. Dat zijn allemaal levens middelen maar ze hebben ook kleren zoals korte broeken, lange broeken, rokken, T-shirts en blouses soms met print allemaal echt in Afrika gemaakt dus als je iets aparts zoekt!

Ook hebben ze sieraden, BV kettingen van steentjes, zilver en hout. Ze hebben ook kralen en er liggen heel veel armbanden handgemaakt in India. Ook hangen er oorhangers of oorbellen soms wel 15cm lang! Natuurlijk hebben ze ook aardewerk, BV potten, kruiken, borden, bekers en nog veel meer. Deze worden onder andere in Pakistan gemaakt. Muziekinstrumenten uit Ghana, Zuid-Amerikaanse kaarsen, kleden en doeken uit Bangladesh.

Hoofdstuk 2 kinderenKinderen hebben een slecht leven in de derde wereld zo als in krottenwijken. In de derde wereld landen komt veel kinderarbeid voor miljoenen kinderen werken op het land of proberen op straat aan de kost te komen. Of ze maken lange dagen in werkplaatsen, weverijen of kledingateliers het is daar vaak stoffig en bedompt een dagje vrij krijgen ze maar zelden en naar school kunnen ze nooit dus maar goed dat je in een rijk land woont.Hoofdstuk 3 koloniënDe meeste landen van de derde wereld waren vroeger koloniën van rijke landen in Europa. Landen gebruikten hun koloniën om er aan te verdienen. Ze verdienen vooral aan de grondstoffen die ze

Daar vandaan haalden een grondstof is materiaal dat nog bewerkt moet worden.Hoofdstuk 4 Stichting Max. HavelaarIn 1988 is Stichting Max Havelaar opgericht. Het idee was ontstaan nadat Mexicaanse boeren hadden laten weten dat ze geen hulp meer wilden, maar handel. En de tussen handelaren die er met winst vandoor gingen, moesten uitgeschakeld worden al in de 1986 waren plannen uitgewerkt om een keurmerk op te zetten.2 jaar later was het zover. Wat doet de stichting Max Havelaar? De Stichting maakt zelf geen producten dat doen een aantal Nederlandse bedrijven die rechtstreeks inkopen bij kleine boeren die bedrijven moeten ze aan deze regels houden: 1 de spullen moeten rechtstreeks van de kleine boeren komen 2 een gegarandeerde prijs die prijs moet altijd hoger liggen dan de wereldmarkt prijs. 3 zij krijgen ook nog een toeslag dat is een extra bedrag. Zij kunnen dit geld gebruiken om bijvoorbeeld de kinderen naar school laten gaan en op de plantages moeten de arbeiders samen met de baas kunnen beslissen wat er met dat extra geld gebeurt.4 boeren organisaties kunnen een deel van de prijs van hun product van tevoren al ontvangen. Zij zijn dan niet noodgedwongen om uitgebrek zaken met tussen handelaren te doen.Hoofdstuk 5 SinaasappelcrisisWe drinken allemaal wel eens sinaasappelsap en vinden het meestal hartstikke lekker! Maar met de boeren die de sinaasappels telen, gaat het niet zo lekker. Momenteel zitten de sinaasappelboeren in Brazilië in de problemen ze hebben veel schulden daarom zijn er al tussen1995 en 1997 meer dan 2.500 boeren met de sinaasappel teelt gestopt. Het gevolg is, dat een groot deel van de sinaasappelbomen aan zijn lot is over gelaten, maar deze bomen zijn erg gevoelig voor ziektes en daar door heerst er nu citruskanker op de sinaasappelplantages. Citruskanker is een ernstige boomziekte. De boeren moeten nog meer geld uitgeven, om te voorkomen dat deze ziekte op de eigen plantages overslaat. Uiteindelijk gaat het ten koste van de lonen van de arbeiders plukkers op de plantage. Risico s voor een arbeider /plukker. Elk jaar zijn er in Brazilië zo n 60.000 arbeiders /plukkers nodig, die van oogst naar oogst trekken Het loon wat ze krijgen is erg laag. Daarbij is het werk zwaar, niet prettig en zeer risicovol. Een plukker versjouwt per dag bijna tweeduizend kilo sinaasappelen er gebeuren ook regelmatig ongelukken mensen vallen van hoge ladders, worden gebeten door ongedierte of lopen door takken beschadigingen aan gezicht of zelfs ogen bedenk je zelf eens als je daar woont! Zo kan ik over: bananen Cacao, koffie, thee en honing vertellen maar dat doe ik niet want ik wil ook nog iets vertellen over:

Hoofdstuk 6 Max Havelaar uit BelgiëBij onze zuiderburen is een heuse opmars Max Havelaar is daar opgericht in 1991 De stichting is gevestigd in Brussel en heeft inmiddels 7 medewerkers. Vandaag de dag zijn er meer dan dertig verschillende koffiesoorten te koop, samen goed voor een distributie in het detail handel van ruim 60% procent. De Max Havelaar-koffie in België ondergaat momenteel een heuse opmars: na een mediacampagne eind 1999 is de verkoop met 30% procent gestegen. Dit terwijl de totale Belgische koffiemarkt licht daalt. Naast de koffie introduceerde Max Havelaar bananen met keurmerk in 1997.Hoofdstuk 7 Arabieren verantwoordelijk voor onze koffie verslavingKoffie is in de 17de eeuw vanuit Arabie via Turkije in Europa geïntroduceerd dat was in 1615 in 1645 wordt het eerste Europese koffie huis in Venetië geopend Oxford, Londen, Den Haag, Marseille en andere wereldsteden volgen. Oorspronkelijk komen de koffiebonen uit Arabië, waar het koffiedrinken aan het eind van de 15 eeuw een dagelijks ritueel vormt. De eerste koffie drinkers waren dan ook Arabieren. Ontdekkingsreizigers komen aan het eind van de 15 eeuw en 16e eeuw in het Midden-Oosten terecht en bezoeken daar de koffiehuizen Er wordt gesproken over een warme drank die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook helpt tegen slaperigheid en vermoeidheid.Hoofdstuk 8: Fair TradeFair Trade is ook een organisatie, net als de wereldwinkel. Ze verkopen ook producten uit Derde wereldlanden. Er zijn meer dan honderd Fair Trade winkels in Nederland. Ze zitten meestal in de stad en de medewerkers worden er wel betaald. Fair Trade is ook een keurmerk, dat wil zeggen dat een product waarop het Fair Trade logo staat, een product is dat uit een Derde Wereldland komt en waarvoor een goede prijs is betaald. Het keurmerk vind je op alle producten, kijk maar op de thee en koffie verpakking.Dit was mijn spreekbeurt!


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Je hebt weinig HOOFDLETTERS en punten gebruikt!!!

Ook weinig Alinea's dat is hartstikke slordig.
En niks over hoe de Wereldwinkel is begonnen.
En wat heeft Max Havelaar nou weer met de Wereld Winkel te maken?

Nou prachtig werkstuk nog.

13 jaar geleden

F.

F.

beetje vaag

6 jaar geleden

G.

G.

wat een mooie spreekbeurt

6 jaar geleden