ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Mogen we ingrijpen?
Zoals iedereen weet is vrouwenbesnijdenis in Nederland verboden. Toch worden allochtone meisjes uit Nederland nog vaak besneden. Dit gebeurt dan in het land van herkomst. Toen we met Nederlands het documentatiemateriaal kregen voor ons opstel dat we moesten schrijven had ik mijn antwoord al klaar op de vraag mogen we ingrijpen? Ja, natuurlijk mogen we dat! Maar mogen we dat eigenlijk wel?

Ten eerste gebeurt het niet in Nederland, maar vooral in landen als Somalië, Guinee en Egypte. Sinds wanneer bepaald Nederland de wet in andere landen? Wie zijn wij om te zeggen dat vrouwenbesnijdenis in Somalië verboden moet worden? Wat zouden wij ervan vinden als Somalië zou zeggen dat vrouwenbesnijdenis in Nederland verplicht moet worden bij meisjes van Somalische afkomst? Hebben we dan niet allemaal zoiets van, dat maken we zelf wel uit?!

Aan de andere kant zijn het wel Nederlandse meisjes die besneden worden. Inwoners van ons land. Dus misschien hebben we er toch iets over te zeggen? Als het in Nederland verboden is, waarom zou het dan niet verboden kunnen zijn in andere landen als het gaat om inwoners van Nederland?

Maar hoe zit het met meisjes die er zelf om vragen. Allochtone meisjes die niet besneden zijn horen er vaak niet bij. Ze worden gezien als minderwaardig en hebben vaak minder kans uitgehuwelijkt te worden, wat in die landen als doodnormaal wordt gezien. Wij zien besnijdenis als verminking, hun zien het als een lichamelijke ontwikkeling. Mogen we iets verbieden, omdat we het zien als verminking terwijl meisjes er zelf om vragen?

Aan de andere kant weten de meisjes vaak niet beter. Ze zijn vaak pas zo jong (12/13) dat ze de gevolgen van besnijdenis niet kunnen overzien. Zo weten ze niet wat voor lichamelijke en psychische schade het met zich mee brengt. Als dit wel zouden weten, zouden ze het dan nog zelf willen?

In landen als Somalië wordt gezegd dat vrouwen onwetend zijn en zich dus makkelijk kunnen overgeven aan hun seksuele lusten. Dit wil zeggen dat vrouwen dus vreemd zouden kunnen gaan, wat wordt tegen gegaan met besnijdenis. De clitoris wordt dan namelijk weg gehaald waardoor de seksuele lust verdwijnt.

Maar zijn vrouwen wel onwetend? Laten vrouwen zich leiden door hun seksuele lusten en gaan ze zo vaak vreemd? Cijfers in Nederland tonen aan dat mannen vaker vreemdgaan dan vrouwen. Misschien zijn het dus de mannen in plaats van de vrouwen die als “onwetend” gezien moeten worden?

Het volgende argument dat tegen ingrijpen is, is dat mannen ook worden besneden. Waarom zouden vrouwen dan niet besneden mogen worden? Mannen worden besneden waardoor ze een “echte” man worden, vrouwen worden pas als “echte” vrouw gezien als ze besneden zijn. Waarom mag het bij de man wel en bij de vrouw niet?

Aan de andere kant brengt de vrouwenbesnijdenis veel meer gevolgen met zich mee. Ten eerste wordt bij de man de seksuele lust niet weg gehaald en ten tweede hebben mannen na de besnijdenis nergens meer last van. Vrouwen krijgen vaak bij elke menstruatie weer lichamelijke klachten. Ook als ze moeten bevallen is de wond van de besnijdenis een nachtmerrie. Deze moet eerst helemaal worden opengemaakt en na de bevalling weer opnieuw dicht worden genaaid. Een vrouwenbesnijdenis is dus eigenlijk niet te vergelijken met een mannenbesnijdenis.

Als laatste wil ik het hebben over het cultuur verschil. We weten dat besnijdenis geen verband heeft met een bepaalde religie, maar wel met een andere cultuur. Wat geeft ons het recht om te vertellen hoe ze in andere culturen met vrouwen om moeten gaan? Wie zijn wij om te moeten zeggen dat ze hun tradities niet voort mogen zetten, alleen omdat wij het er niet mee eens zijn. Nou is er niet echt iets wat je met een vrouwenbesnijdenis kunt vergelijken, maar wat redelijk in de buurt komt is een voorbeeld uit China. Daar is het namelijk heel lang de mode geweest om hele kleine voetjes te hebben. Dit werd gezien als echt schoonheid. Voeten werden hierdoor afgebonden zodat ze niet konden groeien. De pijn die dit met zich meebrengt is verschrikkelijk en ook zitten er nogal wat lichamelijke gevolgen aan. Voeten waren dan misschien wel klein maar werden vaak misvormd. Ook het lopen werd hierdoor alleen maar pijnlijker. Meisjes kozen er niet zelf voor om hun voeten af te laten binden, het gebeurde gewoon want zo hoorde het. Dit is lichamelijke verminking, ook al is het misschien niet zo extreem als een besnijdenis. Toch heeft het westen hier nooit bij ingegrepen. Want het was hun cultuur, hun traditie. Waarom zouden we dan nu wel ingrijpen bij vrouwenbesnijdenis?

Ik denk dus niet dat je zo even kunt zeggen, ja we mogen wel ingrijpen of nee dat mogen we niet. Het is een heel ingewikkeld probleem en ik ben eigenlijk wel blij dat ik de beslissing niet hoef te nemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.