Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

1. Wat zijn vluchtelingen?Je hebt verschillende soorten vluchtelingen wat het meest voorkomt zijn oorlogsvluchtelingen dat zijn mensen die vluchten omdat er oorlog in hun eigen land oorlog is dus kunnen ze niet in hun eigen land blijven. Je hebt ook economische vluchtelingen dat zijn mensen die naar een rijker land verhuizen omdat ze in hun eigen land te weinig geld verdienen. In Nederland worden ze aak iet toegelaten omdat ze vaak zeggen dat ze politieke vluchtelingen zijn. Als laatste heb je ook nog politieke vluchtelingen dat zijn mensen die vluchten omdat ze het vaak niet eens zijn met de regering. Ze kunnen makkelijker een legaal verblijfsvergunning krijgen als ze zeggen dat ze politiek vluchtelingen zijn dan mogen ze blijven dan gaan ze verder onderzoeken of ze echt politie vluchtelingen zijn als het zo is krijgen ze een legaal verblijfsvergunning.2. Waarom vluchten vluchtelingen?Vluchtelingen vluchten omdat er in hun land oorlog,natuurrampen en branden zijn,maar je hebt ook politieke vluchtelingen maar die vluchten omdat ze het niet eens zijn met de regering dan heb je ook nog economische vluchtelingen die vluchten omdat ze niet rond kunnen komen in hun eigen land en dan vluchten ze naar een ander land om daar een nieuw leven op te bouwen.En slachtoffers die in hun eigen land gediscrimineerd worden in hun eigen land of vanwege hun ras,nationaliteit,godsdienst vluchten ook naar buurlanden en omliggende landen.Slachtoffers van aardbevingen en overstromingen vluchten mees tal naar naastliggende landen à buurlanden,vluchtelingen van oorlog vluchten naar een asiel in het verre buitenland.2.1 Uitgenodigde vluchtelingenOok heb je uitgenodigde vluchtelingen deze vluchtelingen komen niet uit zichzelf naar Nederland.

Nederland nodigt ieder jaar 500 vluchtelingen uit om ze te beschermen,dit wordt in werking gezet door de UNHCR,dit is een internationale vereniging/organisatie die proberen vluchtelingen over de hele wereld te helpen.

Nederland is dus ook aangesloten bij deze organisatie.

Vluchtelingen die worden uitgenodigd zitten in een noodsituatie V.BàIn 1980 werd een groot aantal Vietnamezen uitgenodigd,zij waren per boot gevlucht.

Daarom werden ze ook wel eens ‘’Vietnamese Bootvluchtelingen’’genoemd.3. Waarom komen vluchtelingen naar Nederland?De meeste redenen voor vluchtelingen om naar Nederland te komen zijn:

- Nederland is terughoudend in verlenen van verblijfsvergunningen, maar wel gastvrij voor echte vluchtelingen.-Nederland is multicultureel (er zijn veel verschillende culturen in Nederland: islam, moslims Hindoes, Afrikanen enz.)

- Nederland is een rijk land

- Nederland is een handelsnatie met open grenzen en vrij personenverkeer binnen Europese unie

- Voor sommige asielzoekers heeft Nederland naam als een gastvrij, democratisch en tolerant land

- Nederland, of beter Schiphol, is soms een plaats waar vluchtelingen na een vlucht uit het land van herkomst terechtkomen, terwijl ze eigenlijk onderweg waren naar bijvoorbeeld Canada of de VS.

Er wordt gesuggereerd dat echte vluchtelingen hier welkom zijn, maar in praktijk klopt dit niet altijd. Nederland heeft restrictief beleid, met name ten aanzien van economische vluchtelingen. Nederland is klein land, en kan in absolute zin dus minder vluchtelingen opvangen dan grotere landen. Bovendien zijn er veel vluchtelingen die zijn getraumatiseerd door hun ervaringen in hun herkomstland, waardoor ze die niet zo één-twee-drie willen en kunnen vertellen. Daardoor wordt het onduidelijk of iemand nu een echte vluchteling is of niet.3.1 Asielprocedure.Als een vluchteling in Nederland aankomt moet hij direct een asiel aanvragen.

Je moet dan eerst een hele procedure doorlopen voor je erkend word als vluchteling. Want pas als je als vluchteling erkend bent dan mag je voor bepaalde of onbepaalde tijd in Nederland blijven. Het proces begint bij het aanmeldingscentra, in heel Nederland zijn er maar 3 aanvraagcentra. Die zitten in Rijnsbergen, Zevenaar of op Schiphol. Men moet hier twee aanvragen doen. Een aanvraag voor toelating als vluchteling en een verzoek om een verblijfsvergunning. Als dit gedaan is dan wordt er een tolk geregeld en moet de asielzoeker tegenover een ambtenaar van het ministerie van Justitie verklaren waarom asielzoekers hij zou moeten toegelaten worden. Ook worden er vingerafdrukken en foto’s gemaakt om te kunnen achterhalen of de man/vrouw eerlijk is geweest. Als al deze stappen zijn doorlopen wordt er binnen 24 uur bepaald of de asielzoeker de verkorte of normale procedure mag doorlopen. Zo’n 15% van de aanvragers wordt direct teruggestuurd.

Een asielzoeker die in het Aanmeldcentrum geen negatieve beslissing heeft ontvangen (en die dus wordt toegelaten tot de procedure) gaat naar een Opvang- en onderzoekscentrum (OC) van het COA. Daar vindt de opvang plaats en krijgt de asielzoeker een medisch onderzoek en voorlichting. Daarna volgt overplaatsing naar een asielzoekerscentrum (AZC) of Aanvullende Opvangaccommodatie (AVO). De opvang hier is gericht op een langer verblijf.4.1 Hoe leven de mensen(oft:vluchtelingen) in een AsielZoekersCentrumVluchtelingen bereiden zich daar voor op een toekomst,of deze in het land van herkomst is of hier dat wordt overlegt met Justitie.

Tijdens het verblijf in het AZC kunnen de vluchtelingen allerlei activiteiten doen zoals;Nederlands leren,Maatschappij oriëntatie(kijk op wat er te doen is) en computerlessen.

Bewoners in het centrum of ergens anders vrijwilligers werk doen en onder bepaalde voorwaarden betaald werk.

Met het Zelf Zorg Arrangement mogen asielzoekers op vrijwillige basis zelf bij bijvoorbeeld bij familie of vrienden verblijven. In dat geval moeten vluchteling zich één keer per week bij een opvangcentrum melden. Vaak slapen en leven asielzoekers met vier of vijf personen in één kamer. Wanneer vluchtelingen worden opgevangen in een woning, geldt ook hier dat meerdere personen of gezinnen in één huis worden geplaatst.4.2 Wat gebeurt er na het AZCAls asielzoekers uit het AZC gaan, krijgen ze een ROA-woning (ROA: Regeling Opvang Asielzoekers) via het COA (COA: Centrale Opvang Asielzoekers.) Het COA huurt woningen voor de vluchtelingen, die vaak worden ingericht met tweedehands spullen. Het huis bevat alleen noodzakelijke dingen, maar bijvoorbeeld geen telefoon. De huur wordt door COA betaalt, samen met de rekeningen van gas, elektriciteit en verzekeringen.

Wanneer een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, noemen we hem een statushouder. Hij hoeft niet langer in de centrale opvang te blijven, maar kan zelfstandig gaan wonen. Iedere gemeente in Nederland moet jaarlijks een bepaald percentage van de woningen voor statushouders reserveren. Het kan echter enige tijd duren voordat een statushouder kan verhuizen naar een gemeentewoning. Nadat ze het AZC verlaten wordt er geen contact gehouden met de asielzoekers.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

ikind het zielig voor die mensen

8 jaar geleden

R.

R.

geweldig

5 jaar geleden

Dylan

Dylan

Goede info, alleen ik vraag mij altijd: waar haal je deze info weg?

4 jaar geleden

Dylan

Dylan

Ik vraag mijzelf altijd af*

4 jaar geleden

J.

J.

dude, na een komma komt een spatie en leer Nederlands man dit is echt heel slecht gemaakt.

4 jaar geleden

C.

C.

Dit is niet okey

4 jaar geleden

H.

H.

doe ff normaal met die reacties het is super erg wat er allemaal gebeurt hoor!!!!!
je zou zelf maar een vluchteling zijn dan praat je wel anders
en dan gaat het niet om de spelling!!!!!!!!!!!!

4 jaar geleden