Te vroeg seks

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 5e klas vwo | 1552 woorden
  • 4 mei 2009
  • 162 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
162 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Te vroeg seks?
Wanneer heb je voor het eerst sex gehad? Was een vraag die ik heb gesteld aan meer dan 1000 mensen.
Ruim 200 mensen waren jonger dan 14 jaar toen ze voor het eerst sex hadden. Dit is zo’n 20%. Toch best veel naar mijn mening.

Ik denk dat je op je 11e,12e en 13e nog niet klaar bent voor sex.

Wanneer willen we seks
Een kind is nog bezig met spelen en zit in een leerfase. Wanneer het kind in de puberteit raakt, en dus hormonen aanmaakt en het lichaam verandert zal het zich van zijn seksualiteit bewust zijn. Pas dan is er behoefte aan seks. Die begint dus wanneer men in de puberteit raakt. De leeftijd wanneer dat gebeurt verschilt. Dat mensen vroeg aan seks beginnen komt dus omdat ze vroeger in de puberteit zijn en de behoefte aan seks ontwikkelen. (Dit betekent niet dat je het ook uit moet voeren!).

Wanneer komt men in de puberteit / is men geslachtsrijp
Man: Gedurende de kinderjaren zijn de zaadballen in rust en vormen geen hormonen en geen zaadcellen. Rond het 14e levensjaar, beginnen ze te werken onder invloed van een hormoon, afgescheiden door de hypofyse. De zaadballen maken nu testosteron, waardoor een jongen uitgroeit tot man. Tegelijk met het mannelijk hormoon beginnen de zaadballen zaadcellen te vormen. De man is nu geslachtsrijp. Dit is dus rond zijn 14e.

Vrouw: Een vrouw heeft zo’n 400 000 ovocyten opgeslagen in de eierstokken (onrijpe eitjes). Rond het 13e levensjaar zullen ze na een periode van rijping, eicellen worden. Als ze rijp zijn komen ze in de eileiders. Dit gebeurt om de 28 dagen. De ongesteldheidscyclus. Rond haar 13e is de vrouw dus geslachtsrijp.

Mensen komen steeds vroeger in de puberteit. Dit komt voornamelijk omdat de maatschappij op het gebied van erotiek een stuk vrijer is geworden. In kranten, boeken en tijdschriften vindt men steeds meer suggestieve en gedurfde afbeeldingen van naakt. Jonge mensen die gewend zijn aan erotiek beginnen ook vroeger met het uitvoeren ervan, omdat het niet als raar bestempeld wordt.

Wanneer mogen we seks
Seks kun je eigenlijk pas hebben als het aan de volgende twee voorwaarden voldoet.
1. Seks mag niet gevolgd worden door een gevoel van schuld, angst of een minderwaardigheidsgevoel. Als dat gebeurt is men nog niet klaar voor seks.
2. Men moet verantwoordelijkheid kunnen dragen voor twee dingen. Men moet op de hoogte zijn van anticonceptie en soa’s en ten tweede moet hij door zijn houding en gedrag begrip tonen als zijn partner, om welke reden dan ook, weigert.

Waarom beginnen mensen zo vroeg aan seks
* vroeg in de puberteit zijn

Kinderen zijn tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit. Ze zijn dus steeds vroeger bezig met seks. Dit komt ook door de ‘ontwikkelde’ maatschappij. Overal is bloot te zien en niets is raar. Zo worden kinderen dus al vroeg bekend met seksualiteit.

* bevrediging van nieuwsgierigheid

Je zit net in de puberteit en alles aan je lichaam begint te groeien. Ook hebben de meeste wel eens uitgeprobeerd hoe het is om te masturberen en klaar te komen. Dat heb je nu wel gezien. Je bent nieuwsgierig naar hoe het is met een partner. Iedereen om je heen vertelt erover en nu wil je het wel eens zelf meemaken.

* volwassen te doen

In onze samenleving is ‘peer pressure’ een groot begrip. Al je vrienden hebben al seks gehad en nu blijf jij achter. Als maagd zijnde hoor je er niet bij. Dus ga je maar seks hebben omdat je anders buiten de groep valt.
Ook kun je seks hebben om cool te zijn. Zo kun je opscheppen tegen al je vrienden dat jij geen maagd meer bent. Dat is blijkbaar erg stoer.

* een vriend of vriendin een plezier te doen

Je vriend, ik ga in dit geval uit van een vriend, omdat het meestal jongens zijn die dit doen, manipuleert je. Hij vindt dat hij recht heeft op seks. Dit kan verschillende redenen hebben. Hij heeft al 6 weken gewacht, hij houdt zoveel van je en zegt dat je niet echt van hem houdt als jullie geen seks hebben, of hij vindt dat hij wel wat terug mag krijgen voor alle dingen die hij gedaan heeft.
Veel meisjes laten zich zo ompraten. Dit laat ook zien dat ze geestelijk nog niet sterk in hun schoenen staan en eigenlijk helemaal niet klaar zijn voor seks.

* een daad van onafhankelijkheid te stellen tegenover thuis

Thuis laten zien dat je het allemaal wel beter weet. Dat je zelfstandig genoeg bent. Dit is gewoon jezelf afzetten tegen je ouders. Geen goede onderbouwde reden voor seks.

* een daad van eenzaamheid

Je voelt je eenzaam en vindt dat je te weinig aandacht krijgt. Dan heb je er behoefte aan om te laten zien dat je iemand kunt bevredigen. Zo bedel je eigenlijk om genegenheid in ruil voor jouw lichaam.

Waarom is het slecht om seks te hebben als je er nog niet klaar voor bent
Als je tot de ontdekking komt dat je voor je partner alleen maar een voorwerp van genot bent, leidt dat tot een grote teleurstelling en ongelukkigheid en eventueel walging van jezelf.
Ook ruzie met ouders kan voorkomen. En de angst voor zwangerschap.
Kortom, je zult er erg ongelukkig van worden en er misschien wel last van houden voor een lange periode in je leven.

Argumenten: Waarom je geen seks kunt hebben op je 11e.
Ik denk dat je op je 11e nog geen seks kunt hebben, omdat je er nog niet klaar voor bent. Je kunt dan wel geslachtsrijp zijn, maar op je 11e ben je nog echt niet psychologisch gerijpt. Je staat nog niet stevig in je schoenen en hebt nog maar weinig benul van de wereld om je heen.

Je hebt dan nog geen idee hoe seks nou in elkaar zit. Als je al niet eens weet hoe je jezelf kunt beschermen tegen zwangerschap en SOA’s, hoe kun je dan klaar zijn voor seks? Gezien het feit dat de tienerabortussen en tienermoeders toenemen in west-europa, denk ik dat kinderen nog geen weet hebben van anticonceptie, en dan dus niet aan seks moeten beginnen.

Ook kunnen kinderen nog geen verantwoordelijkheid nemen voor geslachtsziekten en zwangerschap. Als je op je 18e zwanger raakt, zijn de meesten volwassen genoeg om voor het kind te zorgen. Als jij 11 bent, kun je nog geen kind opvoeden, omdat je zelf nog kind bent. Naar mijn mening ben je dan nog niet klaar voor seks. Je bent er pas klaar voor als je ook de verantwoordelijkheid voor de gevolgen kunt nemen.

In de wet is het vastgelegd dat het strafbaar is om gemeenschap te hebben als je jonger bent dan 16. Dat houdt dus in, seks met leeftijdsgenoten, maar ook seks met iemand van 18 en iemand onder de 16. Het gaat nog iets verder. Als je jonger bent dan 12 en je hebt seks gehad dan word je vervolgd. Wanneer je tussen de 12 en 16 bent word je pas vervolgd als iemand een klacht indient.
Het is niet voor niets vastgelegd in de wet, dat het strafbaar is om seks te hebben onder de leeftijd van 12 en 16.

Als je seks hebt op je 11e, en je er nog niet klaar voor was, zit je met een probleem in de toekomst. Of je hebt er spijt van dat je zo vroeg begonnen bent, of je hebt traumatische ervaringen opgelopen, die altijd een litteken zullen achterlaten.
Zoals met alles geldt in het leven: je moet pas iets doen als je er 100% achter staat en je er echt geestelijk klaar voor bent.


Argumenten: Waarom je wel seks kunt hebben op je 11e.
Sommige kinderen zijn gewoon eerder volwassen. Klopt. Maar ik denk niet dat jij op je 11e al zo volwassen kunt zijn. Zeker niet om zo’n grote beslissing te nemen wat seks betreft. Sowieso is het illegaal om onder je 12e seks te hebben. Dit is niet voor niets. Dit is voor de veiligheid van kinderen. Onder de 12 ben je dus nog een kind. Hoe volwassen je dan ook mag zijn: ik denk dat je dan nog niet klaar bent voor seks en de gevolgen daarvan.

Ik ben geslachtsrijp dus mag ik aan seks doen. Nee. Geslachtsrijp ben je misschien wel, maar geestelijk ben je er nog niet klaar voor. Het is niet erg om als je geslachtsrijp bent nog een paar jaar te wachten. Er is nog zoveel meer dat je kan doen behalve seks. Met een vriendin of vriend kun je ook alleen zoenen en je handen gebruiken. Voordat je verder gaat moet je elkaar eerst goed kennen en ook eerst jezelf goed kennen!

Wat er aan gedaan kan worden
Niet echt veel. Mensen blijven toch wel de behoefte tot seks houden en zullen dus toch wel aan seks gaan doen.
Het belangrijkste wat je dan kunt doen is voorlichten. Voor de kinderen die er aan toe zijn kun je op 11 jarige leeftijd al uitgebreide seksuele voorlichting geven. Dat áls ze aan seks gaan doen, dat ze in ieder geval weten waar ze mee bezig zijn, en zich kunnen beschermen tegen zwangerschap en SOA’s.
Laat ze ook de negatieve kanten zien. Dat je dus geen seks moet hebben om redenen die ik al eerder hebt genoemd.
Voorlichting geven is dus het enige wat je kunt doen. Zo krijgen jongeren informatie om hun eigen keuze te maken. Misschien wachten ze dan nog een paar jaar. En zo niet, dan zijn ze toch goed geinformeerd!

REACTIES

A.

A.

wrm beginnen mensen zo vroeg aan seks simpel omdat ze het lekker vinden zeker

12 jaar geleden

L.

L.

klopt

3 jaar geleden

L.

L.

idd anoniempieee mijn nicht deed ook aan seks toen ze 16 was!!!

10 jaar geleden

A.

A.

Ik ben 13 (meisje), niet geslachtsrijp, ik masturbeer niet en ik vind seks maar vies... Ben ik raar? Loop ik een eind achter?

9 jaar geleden

A.

A.

Tuurlijk niet.

Je bepaald zelf wanneer je dat soort dingen wilt.

Als je het niet wilt dan moet je het niet doen.

Het is joun lichaam. Jij beslist er over.

9 jaar geleden

S.

S.

je bent raar ja (love you ;) )

4 jaar geleden

S.

S.

Dit betoog is zo onwijs slecht geschreven. Begrijp me niet verkeerd, het is vast met de goede bedoelingen geschreven, maar je argumentatie klopt echt niet. Verschillende aannames die je maakt zonder onderbouwingen. Veronderstellingen zoals "je vriend (...) want het zijn meestal jongens die dit doen" zonder dan ook bewijs te geven. Zou hier echt een onvoldoende voor krijgen op mijn school.

8 jaar geleden

T.

T.

Ik heb een micro penis wat moet ik doen?

4 jaar geleden

L.

L.

als je seks wilt dan moet je dat gewoon doen

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.