Tandenborstels en Tandenpoetsen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 471 woorden
  • 23 februari 2009
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
23 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Tandenborstels en Tandenpoetsen

Het verschil met een gewone tandenborstel
Elektrisch of niet elektrisch poetsen, een goede poetstechniek is belangrijker dan wat voor tandenborstel je gebruikt. Zeker twee minuten poetsen, niet te hard, met de borstel loodrecht op het tandvlak, en geen plekken vergeten. De meeste mensen poetsen te kort, en ook met een elektrische borstel betekent dat dat er tandplak achterblijft. Wel poets je met een elektrische borstel iets schoner dan met de hand. Dat is dan ook de reden dat het soms wordt aangeraden door tandartsen.

Kinderen en poetsen
Bij het doorbreken van de eerste tandjes moet je eigenlijk al beginnen met tandenpoetsen. Voor kinderen van 0 tot 1 jaar is één keer per dag poetsen voldoende. Kinderen vanaf 2 jaar moeten twee keer per dag poetsen.
Fluortabletjes zijn in principe niet nodig, omdat peutertandpasta tegenwoordig een hogere concentratie fluor bevat. Dat moet je blijven gebruiken totdat het kind 5 jaar oud is. Alleen kinderen met een slecht gebit moeten fluortabletten slikken, maar uitsluitend op advies van de tandarts.

De juiste tandenborstel
Goed poetsen begint met de juiste tandenborstel. De borstel moet een kleine borstelkop hebben zodat ieder plekje in de mond goed bereikbaar is. De borstelharen mogen niet te hard zijn en rond zijn afgewerkt, zodat het tandvlees niet wordt beschadigd.

Vernieuw je tandenborstel iedere drie maanden voor de beste verzorging.

Een elektrische tandenborstel reinigt het gebit effectiever dan een gewone tandenborstel.

Als je liever elektrisch poetst, heb je het voordeel dat de borstel de juiste beweging maakt om de tanden en kiezen (en ook de ruimte tussen de tanden) goed te reinigen. De borstelkop moet ook om de drie maanden worden vervangen.

Poetsmethode
Door op de juiste manier te poetsen verwijder je etensresten en tandplak. Het is aanbevolen minstens één keer per dag je tanden grondig te poetsen. Vaker poetsen op een dag is altijd beter en strekt tot de aanbeveling.

Je kunt je tanden op verschillende manieren poetsen.

Vaak wordt er geadviseerd te denken aan de 3 B’s; binnenkant, buitenkant en bovenop. Je begint aan de binnenkant en werkt van de één naar de andere kant alle tanden en kiezen af. Vervolgens poets je alle tanden en kiezen aan de buitenkant. Tot slot poets je de bovenkanten.

Het is belangrijk je borstel een beetje schuin te houden in een hoek van 45 graden, zodat de tanden en kiezen onder het tandvlees ook goed gereinigd worden. Maak hierbij korte, heen en weergaande bewegingen. Poets niet te zacht, want dan kan tandplak achterblijven. Poets ook niet te hard, want dat kan het tandglazuur aantasten. Je kunt ook de tanden en kiezen poetsen door kleine, cirkelvormige bewegingen te maken. Zorg ervoor dat ook het tandvlees wordt mee gepoetst.

Met een elektrische tandenborstel hoeft u niet te letten op de poetsbeweging. Wel is het belangrijk dat je minstens twee minuten poetst en natuurlijk dat je alle tanden en kiezen poetst.
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.