Taekwon-do

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 770 woorden
  • 12 februari 2009
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
61 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Taekwon-do
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het niet zo`n bekende sport is en ik zou jullie een beetje willen introduceren met deze sport. Ik heb er zelf ook op heb gezeten.

Doel van de sport
Taekwon-do is een vorm van ongewapend gevecht. Letterlijk vertaald betekent: “Tae” voet, “kwon” hand of vuist en “Do” de manier of de weg.
Taekwon-do is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging.

Voor de serieuze Taekwon-Doka is het niet alleen het gebruik van de hand en de voet, maar een manier van denken, een manier van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen. Taekwondo is vergelijkbaar met de Japanse vechtsport Karate. Het verschil is dat in Taekwondo de nadruk ligt op de beentechnieken

Door training ontwikkelt een student zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en zelfverdediging. Taekwon-do wordt gezien al een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor de sterken onder ons, maar juist ook voor de zwakkeren, jong of oud, man of vrouw, groot of klein.

Bevordering:
Als je op taekwondo gaat krijg je de witte band, dit is de eerste band en betekent dat je een beginner bent. Je kunt met examens een hogere band halen, dit begint bij geel, groen, blauw en rood op je eigen sportschool, daarna moet je landelijk op voor de zwarte band, of voor de kinderen onder de 16 de Poom ( de Poom kan op 16 jarige leeftijd ingewisseld worden voor de officiële zwarte band). De zwarte band is Gelijk aan de 1e dan. Een dan is een niveau op hogere klasse. Er zijn 9 dannen te behalen, de eerste 6 kunnen op Dezelfde manier als de 1e dan gehaald worden. Als je de 7e 8e en 9e dan wilt halen moet je een hoop doen voor de bond en de WTF ( World taekwondo Federation) van taekwondo. Er zijn maar een paar mensen in de wereld die de 9e dan hebben behaald. Er zijn speciale betekenissen bij elke band

Betekenis van de kleuren van de band:
WIT: Staat voor onschuldigheid
GEEL: Staat voor de aarde vanwaar de plant uitschiet en zorgt voor een goede basis.
GROEN: Staat voor het groeiproces
BLAUW: Staat voor de hemel
ROOD: Staat voor gevaar
ZWART: Dat is de tegenovergestelde kleur van wit en daarom staat het voor volwassenheid en bedrevenheid in het Taekwon-do. Het geeft ook te kennen dat de drager zich heeft verbeterd ten opzichte van donkerte en angst.

Geschiedenis van het Taekwon-do:
De naam Taekwon-do is afgeleid van Tae-Kyon. Taekyon was een vorm van zelfverdediging die al meer dan 1300 jaar geleden bestond.

Het Tae-Kyon kwam al voor in oude Indiase legendes, die eeuwenlang van vader op zoon werden verteld.
In die legendes overwonnen de helden hun tegenstanders vaak met behulp van Tae-kyon, dikwijls in bloedige gevechten. In die legendes gaat een rijke prins zich interesseren voor het ongewapende gevecht, en hij bestudeert dan de anatomie van mens en dier, om daardoor de sterke en zwakke punten van het `menselijk` lichaam te leren kennen.

Een praktische beoefenaar van zelfverdediging was de Indiase monnik Daruma Taeske. Hij wilde het Boeddhisme in China verspreiden, maar hij kende de gevaren van het trekken door de afgelegen streken. Hij oefende zich in het Tae-kyon. Vaak werden de reizigers door rovers overvallen, maar deze monnik stond zijn mannetje.
Mede dankzij zijn geoefendheid in Tae-kyon, slaagde hij in zijn missies.
Toen gingen ook andere Boedistische monniken de noodzaak van de kennis van zelfverdediging inzien. Zodoende verspreiden zij niet alleen hun godsdienst, maar ook de techniek van het ongewapende gevecht. In de 4e eeuw na Chr. bereikte zij met hun boodschap de noordelijke Koreaanse provincies.

Wedstrijden:
Bij taekwon-do worden ook wedstrijden gehouden.
Er zijn 3 verschillende soorten wedstrijden maar de meest bekende en beoefende is toch wel het `vol`contact sparren (vechten).
Hierbij krijg je een pantser, een hoofdbeschermer en voor de mannen een tok om. Ook krijg je been en arm beschermers om omdat anders het afweren TE pijnlijk zal zijn.
De regels zijn simpel: je staat tegen over elkaar en er wordt geroepen si-chaque, Dit betekent beginnen. Nu mag er geschopt worden op het hoofd en op het pantser.
Er mag nooit in de rug geschopt worden. Ook kun je stoten, het is de bedoeling dat je dit op het pantser doet of op de bovenkant van het hoofd, op de voorkant zit namelijk geen beschermlaag. Wie het meeste punten scoort, wint dit gevecht. Dit klinkt vrij simpel maar is echter zeer moeilijk vanwege dat de snelheid de kracht en de timing van het schoppen en/of stoten perfect moet zijn.

REACTIES

L.

L.

lol wat is dit voor een spreekbeurt.

7 jaar geleden

S.

S.

Dit is niet waar

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.