Suriname

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 6 | 1795 woorden
  • 15 juli 2008
  • 153 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
153 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
SPREEKBEURT OVER SURINAME
Dario

Ik zal vandaag mijn spreekbeurt houden over een land dat hier heel ver vandaan is. Dat land kun je pas bereiken na een vliegreis van wel 8 uren. Suriname, is de naam van het land en het ligt in het werelddeel zuid Amerika

Zelf ben ik er 2 keer met vakantie geweest en omdat ik steeds zo enorm heb kunnen genieten, en ook omdat mijn ouders daar zijn geboren, denk ik dat het een mooi onderwerp voor mijn spreekbeurt is.

Het woord Suriname komt van het woord waarschijnlijk van Surinen en dat is een indianenstam. De oorspronkelijke of de eerste bewoners van Suriname waren indianen. Nadat de Spanjaarden onder leiding van Columbus in 1492 Zuid Amerika per ongeluk ontdekten, verzetten de bewoners zich heftig tegen de Europese indringers, maar de speren en pijlen van de indianen konden niet op tegen de geweren van de Spanjaarden. Heel vroeger wisten de mensen niet dat de aarde een bol was. Daarom dacht Columbus dat hij in India was aangekomen en noemde hij de bewoners Indianen. De naam indianen is dus eigenlijk een vergissing.


Heel veel indiaanse bewoners vonden bij de gevechten tegen de Spanjaarden de dood en het land werd geplunderd. De overgebleven indianen werden tot slaven gemaakt om op plantages onder heel slechte omstandigheden en met zweepslagen te werken. De winsten werden door de Spanjaarden naar Europa meegenomen. Voor de indianen begon toen dus heel ellendige de periode die ze nooit meer zouden vergeten. .

De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Het is afgeleid van het indianendorp Parmurbo dat er vroeger stond.

Ze hebben in Suriname geen provincies maar districten. In totaal zijn dat er 9. Ze hebben er ook plaatsnamen die we ook in Nederland tegenkomen. Bijvoorbeeld Groningen, Amsterdam, Alkmaar. Suriname 4 keer groter dan Nederland, maar is minder bevolkt dan Nederland. Je komt er dus zeer veel puur natuur gebieden tegen.

De ergste tijd in de Surinaamse geschiedenis is de periode van de slavernij. Toen hebben de Nederlanders duizenden mensen uit Afrika gehaald om als slaven op het land te werken. Heel veel Afrikanen stierven reeds bij de vreselijke overtocht per boot waarbij ze als beesten aan kettingen werden vervoerd. In Suriname wachtte hen ook een beestachtig slavenleven waar ze met een gloeiend heet ijzeren stempel in de huid werden gebrandmerkt. Het was in de z.g. V.O.C. periode. Wie in opstand kwam werd met een ijzeren haak aan de ribben in bomen opgehangen of door paarden uiteengetrokken.
Ook hakten de Hollandse slavenmeesters handen en voeten als straf af en lieten ze opstandige slaven levend verbranden. De woekerwinsten van de slavenarbeid werden naar Europa gebracht. Elk jaar word in Suriname nog steeds 1 juli als vrije dag herdacht als "dag van de afschaffing van de slavernij".

De buurlanden van Suriname zijn:
Frans Guyana (in het oosten).
Aan het zuiden aan Brazilië.
Guyana (in het westen)
Brazilie (in het zuiden)

Suriname is multicultureel d.w.z. dat je heel erg veel culturen tegenkomt, soms min of meer tot elkaar versmolten. In Suriname spreken ze officieel Nederlands, alle kranten, scholen enz. zijn dus in het Nederlands, en als tweede het Surinaams of sranang tongo. Daarnaast spreken de diverse bevolkingsgroepen wiens voorouders lang geleden als immigranten naar Suriname kwamen vaak nog een Surinaamse versie van taal van de voorouders.
Opvallend is dat in Suriname de verschillende geloofsovertuigingen zoals Rooms Katholieken, Moslims, Protestanten, hindoes, bhoeddisten enz. heel goed en in vrede met elkaar omgaan alsof ze een familie zijn. Ook de verschillende bevolkingsgroepen leven in vrede en met respect met elkaar.

Van de diverse nationale feestdagen die er in Suriname zijn valt ook op dat alle bevolkingsgroepen en geloofsovertuigingen de feestdagen keurig over het jaar verdeeld hebben. Zo heeft elke groep zijn feestdag die dan door iedereen gevierd wordt. Verder valt op dat in Paramaribo een Christelijke kerk, een Joodse synagoge en een moslim moskee broederlijk naast elkaar staan, en dat heeft nog nimmer voor problemen gezorgd. Dat zou je dus een voorbeeld voor de wereld kunnen noemen.

De internationale luchthaven heet : "Johan Adolf Pengel International Airport ". Dat is vernoemd naar een overleden politieke leider: Johan Adolf Pengel.

Suriname heeft een tropisch klimaat. Ze kennen geen seizoenen zoals lente, zomer, herfst of winter maar wel de droge tijd, en de regentijd. De temperatuur in Suriname is van 23 graden Celsius tot 32 graden Celsius. Het tijdverschil is 4 uur vroeger. Dus als het hier twaalf uur is dan is het in Suriname acht uur.

Suriname heeft als hoofd van het land een president en is daarom dus een republiek. Die president van Suriname is Ronald Venetiaan. Het is een republiek geworden doordat Suriname op 25 november 1975 onafhankelijk is geworden van Nederland. Voorheen was het een kolonie van Nederland. Toen het nog een kolonie van Nederland was behoorde het tot het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is dus de reden waarom de mensen Nederlands spreken en schrijven. Na de onafhankelijkheid heeft Suriname heel moeilijke tijden doorgemaakt en vond in 1980 zelfs een militaire staatsgreep plaats. Toen was er een periode waar het land met de harde hand door militairen werd geregeerd. Het werd revolutie periode genoemd. Maar na deze moeilijke tijd hebben de Surinamers samen hard gewerkt om het land op te bouwen, en met succes. Het land maakt nu als derde wereldland een enorme ontwikkeling door en het gaat steeds beter.

In het wapen van Suriname zie je de oorspronkelijke bewoners terug. De tekst op het wapen," Justitia, Pietas, Fides" betekent: Gerechtheid, liefde en trouw.  De vlag van Suriname is rood, wit en groen met in het midden een gele ster. De gele ster op de vlag symboliseert eenheid, opoffering, eensgezindheid en gerichtheid op een gouden toekomst. Het groen symboliseert: vrijheid. En rood symboliseert: vernieuwing, liefde en progressiviteit. Voor 1959 had Suriname geen eigen de nationale vlag, de vlag had toen de kleuren van de Nederlandse drie kleur rood, wit en blauw. De meeste Surinamers geloven in God. Dat merk je ook in de tekst van het volkslied.

Het volkslied heeft 2 coupletten een in het Nederlands en een in het surinaams (het sranan tongo). De eerste twee regels van het volkslied zijn:
God zij met ons Suriname ,
hij verheft ons heerlijk land.

Het sranan tongo of het Surinaams is een taal die is ontstaan uit verschillende invloeden o.a. het Engels en diverse West Afrikaanse talen. Suriname was vroeger ook tijdje een kolonie van Engeland. Dat zie je nu nog terug in het verkeer. Het verkeer is daar links.
Heel veel mensen, ongeveer 450.000, uit Suriname zijn in de loop der jaren naar Nederland gekomen om er te wonen, studeren en te werken. Over het algemeen is het een groep die zich heel goed in de Nederlandse samenleving heeft kunnen aanpassen en zij en hun nakomelingen zijn in bijna alle beroepen terug te vinden van laag tot zeer hoog opgeleid. Vele Surinaamse Nederlanders zie je ook steeds meer kleine bedrijfjes als restaurants en toko's opzetten. Ook in de sportwereld en de muziekwereld doen ze het enorm goed in Nederland, denk maar aan Rayen Babel, Seedorf, Frank Rijkaard, damesbokskampioen Ilonka Elmont, Edgar Davids, Emanuelson, Ruud Gullit enz. enz.

De goede aanpassing tussen de Surinaamse Nederlanders en de autochtonen zie je ook terug in de vele in Nederland goed geslaagde Surinaamse gerechten zoals roti, pom, pastei, bami nasie goreng enz.enz. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld bij de Nederlandse jeugd een trend om woorden uit het Surinaams te gebruiken in de straattaal. Bijvoorbeeld Doekoe, matie, skotoe, smaatje, bigie, tamara enz.


In Suriname hebben ze als betaalmiddel de Surinaamse dollar SRD.
De mensen in Suriname zijn over het algemeen heel gastvrij. Je word altijd gevraagd mee te eten.
Suriname heeft veel uitgaansgelegenheden in de natuur. Colakreek is er een van. Ze noemen die kreek, waar je heerlijk in kan zwemmen, zo omdat het zeer schone water op cola lijkt. Het water krijgt die kleur doordat er dorre bladeren in het water vallen en die bladeren geven het water een theewater kleur.
Ook hebben ze in Suriname een grote wandeltuin, de palmentuin. De palmentuin is een tuin vol met palmen en licht achter het paleis van de president.
In het jaar 2000 is een belangrijk project uit de geschiedenis van Suriname, brug over de Suriname Rivier, voltooid. De naam van deze brug is: "De Jules Wijdenbosch brug. De brug is vernoemd naar de president van toen, die op eigen Surinaamse kracht en met geloof in eigen kunnen deze 1,5 kilometer lange brug heeft laten bouwen. Door deze brug is het eenvoudiger geworden om de diverse plaatsen in Suriname te bereiken.

Suriname is geen rijk land, en wordt daarom een ontwikkelingsland genoemd. Maar het land is wel erg vruchtbaar en er groeit bijna alles en er zit veel goud, aardolie en grondstof voor aluminium in de grond. Ook de visserij doet het tegenwoordig goed. Uit de landbouw zijn rijst en bananen de belangrijkste producten. Een ander bekend Surinaams product in Holland is de Surinaamse frisdrank; Fernandes limonade.

In Suriname ben je meer buiten dan binnen, omdat het klimaat warm is en de meeste mensen hebben rondom hun vrijstaande woning een zeer grote tuin. Uitgaan doen de mensen met de bus, de taxi de bromfiets of de eigen auto. De meeste bussen zijn een stuk kleiner dan de Nederlandse.

De mensen in Suriname weten meestal wel veel van Nederland omdat de meeste schoolboeken uit Nederland komen en veel Nederlandse TV programma's en het journaal komen daar ook op de televisie. Ook heeft vrijwel iedereen in Suriname familie en vrienden in Holland.
Voor de rest trekken ze kleding aan ongeveer als onze zomerkleding hier in Nederland.

De school begint om 8 uur en gaat om 1 uur uit. Op school dragen alle kinderen een uniform. De Grote vakantie is van de laatste week van augustus en de school begint altijd 1 oktober. In Suriname spreken de kinderen op school met 2 woorden en ze zullen de leerkracht mag je uit respect, nooit bij de voornaam noemen. Veel Nederlandse feestdagen heb je ook in Suriname. Het Sinterklaasfeest is in Suriname officieel afgeschaft na 1975, omdat velen vonden dat de Sint en de Zwarte Piet als knecht teveel herinnert aan de verschrikkelijke slavernijperiode van witte slavenmeester en zwarte slaaf. Sommige mensen vieren het feest wel in het klein. In de plaats van Sinterklaas hebben ze een kinderdag met een Goedoe pa (= rijke vader) figuur.

Als nationale klederdracht hebben ze de "koto misie". De sarong en sari worden bij speciale gelegenheden aangetrokken.


Het leukste in Suriname vond ik het vissen. Daar heb je geen visvergunning nodig en ga je in natuurgebieden vissen. Het water is niet vervuild en de vis mag je meenemen voor in de pan. Heerlijk is dat. Vissen in het water teruggooien kennen ze niet. Ik hoop er nog eens naartoe te gaan, maar dat word wel flink sparen, want de reis ernaartoe is peperduur.

Dit was mijn spreekbeurt, zijn er vragen?

Dario
groep 6
De kameleon basisschool

REACTIES

N.

N.

ik heb wel meer info nodig voor dit spreekbeurt

13 jaar geleden

L.

L.

heel leuk en heel leer zaam maar zer er wel hoofdstukken bij aub doei

11 jaar geleden

E.

E.

weet iemand een spreekbeurt met een stukje over eten

10 jaar geleden

S.

S.

Ik heb voor dit spreekbeurt een 9,8 gehad echt leuk!

7 jaar geleden

M.

M.

ik vind een hele leuke en goede spreekbeurt ga het zeker gebruiken voor mijn eigen spreekbeurt!!!!!!! : )

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.