Straattaal

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 473 woorden
  • 28 juni 2001
  • 129 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
129 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Check die merrie, paas een gila, ik ga das.

Dit zijn voorbeelden het taalgebruik van jongeren en dan vooral in grote steden. Het is een mengtaal met Nederlands als basis en daar doorheen woorden uit andere talen of nieuwe zelf- bedachte woorden. Dit wordt Straattaal genoemd en daar wil ik m’n presentatie ook over doen: Over de straattaal van jongeren.

Straattaal wordt zoals het woord al zegt vooral op straat gebruikt en het wordt vooral met vrienden/vriedinnen, en klasgenoten gesproken.

De vraag is ‘waarom ontwikkelen jongeren zo’n nieuwe vorm van taalgebruik?’ Veel jongeren zeggen omdat dat ze het alledaags Nederlands gewoon en saai vinden, en daarom verzinnen ze steeds nieuwe woorden. Er werd ook gezegd dat je het gewoon praat omdat niemand anders het gebruikt. Het is een manier om anders te zijn dan anderen En als iedereeen het gaat gebruiken, verzinnen ze weer andere woorden anders is het niet leuk meer. Het is dus een beetje spelen met taal.

In de media werd deze mabier van praten ook wel smurfentaal genoemd. Dat is omdat smurfen voor veel dingen geen woorden weten en daarom veel dingen aanduiden met smurfen. Bijv. ik smurf me een ongeluk.

De jongeren waren het hier absoluut niet mee eens, omdat ze straattaal juist zien als een verrijking van het nederlands. En dat is dus het tegenovergestelde van de beperkte simpele taalgebruik van de smurfen.

Straattaal is dus een mengtaal. De woorden komen voor meer dan de helft uit het surinaams. Er zijn ook heelveel engelse woorden gebruikt, en ook wat woorden uit het Arabisch en turks. Dat is wel wat minder. Voor de rest worden de nederlandse woorden verkort, Bijvoorbeeld een mercedes wordt dan een merrie genoemd.

Zoals ik al zei komen de meeste woorden uit het surinaams. Om erachter te komen waarom nou juist die taal, kunnen we even terug gaan naar de 17e eeuw: In de 17e eeuw waren er al veel wetenschappers die ontevreden waren met de bestaande talen. Die wetenschappers zou je kunnen vergelijken met de jongeren van nu. Ze vonden dat de woorden rommelig in elkaar staken en geen structuur hadden met de werkelijkheid. Daarom gingen ze nieuwe filosofische talen bedenken die makkelijk te leren zouden zijn. Ze stelden het CV stuctuur op. Dat betekend dat een medeklinker gevolgd wordt door een klinker. Veel Surinaamse woorden hebben ook deze structuur en daarom zijn ze ook aantrekkelijk. Kijk maar(bord). Er worden ook niet Surinaamse woorden vervormd in die klankstructuur. Bijvoorbijld een bacardi-cola wordt vervormd in baco.

Een andere reden dat er zoveel surinaamse woorden gebruikt worden, is omdat in grote steden surinamers toonaangevend zijn voor de jongeren cultuur, bijvoorbeeld in amsterdam. Maar bijvoorbeeld in Utrecht wonen er veel meer Marokkanen en Turken, dus daar worden meer arabische woorden gebruikt.

( laat een stukje horen DEF R bv en laat ze discusseren)

REACTIES

R.

R.

wat een flut werkstuk zeg!doos.!

21 jaar geleden

L.

L.

Ey je hebt wel weinig voorbeelden he. Dat was wel beter geweest, maar verder is ie wel rustig.

I'm out Loco

21 jaar geleden

A.

A.

heej, ik vonde je stukje echt super op scholieren. maar nu heb ik een vraagje wat heb jij precies op het bord geschreven?? want ik moet hier ook een presentatie over houden en het zou echt tof zijn als jij mij wat meer wil vertellen!! hoelang heeft jou presentatie geduurd??

xx Annemiek

19 jaar geleden

L.

L.

Heejj Leukk Onderwerp,, Ik doe daar misschien me werkstuk over, mr goeie info mang..
CIao

17 jaar geleden

E.

E.

halo,
mag ik weten wat het begin betekend?
die straat taal,, want ik hetb voorbeelden nodig voor mijn presentatie

11 jaar geleden

J.

J.

Super slecht!!!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.