Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.


ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

Spreekbeurt van Josefien van Alphen

Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf op circus zit.

Geschiedenis                                                             
In 1770 was er in Londen een man (Phillip Astley) die een paardenrijschool had. Hij had in het leger gezeten en kon zo goed paardrijden, dat hij shows ging geven en dat hij er geld mee ging verdienen. Voor de shows bedacht hij een ronde piste van ongeveer dertien meter doorsnede. Nog steeds wordt de piste in alle circussen gebruikt. later kwamen er ook andere acts bij. Deze acts waren niet nieuw, maar waren er voordat het circus bestond ook al. Dan waren ze vooral te zien op kermissen en jaarmarkten. Al deze acts bij elkaar, vormen de basis van het huidige circus.

 

Beroemde circussen                                               
Er zijn een aantal beroemde circussen zoals Cirque du soleil, het Russisch staatscircus, het Chinees staatscircus,  het circus van Monaco (dit is altijd met nieuwjaar op TV) en circus Renz. De meeste circussen trekken rond met een grote tent. Mensen die in het circus werken, wonen in woonwagens of caravans. De dieren verblijven in wagens.

Circuskinderen                                                      
Kinderen in het circus zijn altijd op reis, maar moeten natuurlijk ook naar school. Daarom krijgen ze les in een wagen van de Rijdende School. Als het circus in het buitenland rondreist is er contact met de school via internet.       
Kinderen die naar de middelbare school gaan, gaan vaak naar een internaat of wonen bij familie. Het artiestenvak leren kinderen van hun ouders of van andere circusartiesten. Ook bestaat er tegenwoordig een speciale circusschool.

 

De bekendste circusacts 

Acrobatiek                                                                
De bekendste soort is de vliegende trapeze. Acrobaten ‘vliegen’ aan een soort rekstok hoog in de tent. Er bestaat ook vloer-acrobatiek. Daarbij klimmen de acrobaten allemaal op elkaar als een soort piramide.                                                 

Jongleren                                                          
Jongleren is het opgooien, opvangen en hooghouden allerlei kleine voorwerpen. Soms zijn het er een heleboel tegelijk.

Koordlopen                                                                 
Dat is over een koord lopen hoog in de lucht.

Bal-lopen                                                                    
Bal-lopen loop je op een grote  ronde bal, waarbij je je evenwicht zo goed mogelijk probeert te bewaren.

 

Goochelen                                                                 
In de  meeste circussen zijn goede goochelaars aanwezig.                                                

Clowns                                                                   
Clowns zijn de grappenmakers van het circus.  Als er in de piste iets omgebouwd moet worden tussen twee acts, vermaken de clowns publiek met hun grappen.

Acts met dieren                                                         
Hoewel circussen dieren op verschillende manieren gebruiken in hun voorstelling, komen tijgers, leeuwen, olifanten, paarden, zeeleeuwen, apen en beren het meeste voor.

Vanaf 15 september 2015 komt er een verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in circussen in Nederland. De staatssecretaris heeft het verboden omdat ze vindt dat een circus geen goede plek is voor dieren. De circusdirecteuren zijn hier erg boos over.

 

Jeugdcircus Reinardi

Op het moment zijn er 5 jeugdcircussen in Nederland en daar is jeugdcircus Reinardi uit Hulst er een van. Jeugdcircus Reinardi heeft ongeveer 35 leden, en heeft 12  verschillende acts. Echte dieren worden er niet gebruikt.  In 2016 bestaat het circus 50 jaar.

 

Acts en voorwerpen van het kindercircus Tenslotte ga ik een paar acts en voorwerpen laten zien die we bij Reinardi gebruiken;

Chinese bordjes, dit zijn bordjes die je ronddraait tot ze op het midden van het stokje blijven draaien.

Diabolo, bij een diabolo horen twee stokjes bij die met een touw zijn verbonden. Hiermee kan de diabolo aan het tollen worden gebracht, zodat hij in balans blijft, en in de lucht kan worden gegooid en opgevangen. Met een diabolo zijn veel trucs mogelijk.

Rolletje plankje,  zoals je ziet is er een rol en een plank. Als je de plank op de rol legt moet je er op gaan staan en je evenwicht proberen te bewaren.

Eenwieler, zoals de naam al zegt, is een fiets met 1 wiel. Je kunt er ook kunstjes mee doen zoals balanceren.

 

Bronvermelding

http://www.volkscultuur.nl

Nl.wikipedia.org/wiki

www.reinardi.nl

http://www.facebook.com/pages/jeugdcircus-reinardi

www.circus-expert.nl

Boek: kindercircus junior informatie N104

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

edeen

edeen

ik vindt dat jullie hele toffe en leuk werkstukken (presentaties of wat dan ook) voeren. ik gebruik meestal ook deze info voor mijn werkstuk. jullie doen het echt goed ga zo door.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast