Punten:
1. Wat zijn soa’s? 2. Verschillende soorten soa. 3. Hoe kan je een soa voorkomen? 4 Campagne´s. 5. Testen op soa. Ik ga jullie iets over soa vertellen omdat ik het een heel goed onderwerp vind en het toch ook wel een erg belangrijk onderwerp is. Ik begin met punt 1.
Wat zijn soa’s?
Soa is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Sommige soa hebben ernstige gevolgen, als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste soa gemakkelijk te genezen. Soa zijn besmettelijk. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een soa (ongemerkt) doorgeven. Hoe loop je het op? Soa worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, penis, de vagina en de mond. De meeste soa worden opgelopen bij onveilig vrijen. Onveilig vrijen is: · Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom; · Anale geslachtsgemeenschap zonder extra sterk condoom; · Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje. Een aantal soa is ook overdraagbaar via bloed. Je kunt ze oplopen als gevolg van een onhygiënische tatoeage of piercing. Of als je bij drugsgebruik naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Hiv, hepatitis B en syfilis kunnen tijdens de zwangerschap worden overgedragen van moeder op kind. Hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een soa krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Verschillende soorten soa.
Er zijn erg veel verschillende soa´s ik ga jullie vertellen wat de meest voorkomende soa´s zijn en ik vertel dan ook iets over die soa. - Chlamydia. Chlamydia is de meest voorkomende soa per jaar lopen 60.000 mensen het op door o.a. onveilig vrijen. Chlamydia is erg besmettelijk maar eenvoudig te genezen als je er op tijd bij bent. Chlamydia zorgt voor ontsteking van de plasbuis, anus en bij vrouwen de baarmoedermond. Mannen hebben vaker last van Chlamydia dan vrouwen. - Wratten. Per jaar lopen er gemiddeld 22.000 mensen deze soa op. Ook deze soa loop je op door onveilig vrijen. Wratten doen geen pijn maar jeuken heel erg. Het begint met een paar kleine wratjes die die groter worden en zich uitzaaien. De wratten zitten meestal rond de geslachtsdelen en de anus. En het is ook erg besmettelijk - Herpes. Per jaar lopen er 12.000 mensen deze soa op. Herpes wordt overgedragen door in aanraking te komen met de uitslag op de huid, of met het slijmvlies van de mond, penis, anus of vagina van iemand die herpes heeft. Herpes is zeer besmettelijk. Vooral op het moment dat iemand wondjes of blaasjes heeft. - Gonorroe. Gonorroe (druiper) is een soa die vaak voorkomt. Als een man gonorroe heeft, merkt hij dat enkele dagen tot twee weken na het onveilig seksuele contact. Hij kan dan last hebben van geelgroene of waterige afscheiding uit de plasbuis. Plassen kan pijn doen. Vrouwen merken vaak niets. Soms is er iets meer afscheiding dan normaal. Ook als je niets van de gonorroe merkt, kan de infectie ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld ontstekingen van de eileiders (bij vrouwen) of de bijbal (bij mannen). - Hepatits B. Hepatitis B is een ernstige infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dit virus dringt de levercellen binnen en veroorzaakt daar een ontsteking. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking treden meer of minder klachten op. Klachten kunnen ook ontbreken. - Schaamluis (platjes) is een vervelende, maar ongevaarlijke aandoening. Schaamluis kun je oplopen via seksueel contact, maar ook door gezamenlijk gebruik van kleding, slaapzakken of dicht tegen elkaar aan liggen. - Schurft wordt meestal door intiem lichamelijk contact overgebracht. Je kunt het ook krijgen door in een bed te slapen van iemand die schurft heeft of diens kleren te dragen. Schurft is te behandelen met een crème of gel. Ook beddengoed, handdoeken en kleren moeten worden gewassen. De dode schurftmijten kunnen enige tijd na behandeling nog jeuk veroorzaken. De jeuk kan enige weken aanhouden. Verder zijn er in totaal meer dan 500 verschillende soa´s!!
Hoe kan je een soa voorkomen?
Soa´s kan je voorkomen via verschillende manieren. Met een mannen of vrouwencondoom, een spiraatje en nog veel meer. Ik vertel jullie over alles wat.
Mannencondoom Het Mannencondoom word het meest als voorbehoedsmiddel gebruikt. Zo´n condoom is van latex oftewel rubber. Ze zijn er in verschillende soorten en maten ook zijn er verschillende smaakjes. Bij anale seks ontstaat wrijving dus heb je glijmiddel nodig anders scheurt het condoom al snel. Overigens mag je een condoom nooit langer als 15 minuten gebruiken, als je dat wel doet word de kans steeds groter dat het condoom scheurt. Tevens mogen er nooit 2 condooms over elkaar gedaan worden en gebruik een condoom niet na de datum die op de verpakking staat.
Vrouwencondoom
Het vrouwencodoom is een sinds korte tijd een nieuw voorbehoedmiddel. Dit condoom is een stuk groter dan een normaal condoom. Ook deze is gemaakt van latex. Het condoom heeft twee soepele ringen, een binnenring die tot in het achterste gedeelte van de vagina komt te zitten en een buitenring die buiten de schaamlippen blijft zitten. Het vrouwencondoom is een zeer goede bescherming tegen soa’s
. Voordelen van het vrouwencondoom:
· Het vrouwencondoom is sterker dan het mannencondoom
· De vrouw beslist in dit geval
Nadelen van het vrouwencondoom:
· Het vrouwencondoom is relatief duur
· Het inbrengen kan soms lastig zijn
· Niet alle standjes kunnen worden uitgevoerd
Koperspiraaltje Het spiraaltje is een betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Het is een klein plastic apparaatje omwonden met een dun koperdraadje, dat de arts in je baarmoeder plaatst. · Het remt de beweeglijkheid van zaadcellen en verandert het baarmoederslijmvlies zodanig dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Op die manier voorkomt het zwangerschap. · Helaas is het niet 100% betrouwbaar. Van de 100 vrouwen die een jaar lang een spiraaltje gebruiken, wordt er waarschijnlijk 1 toch nog zwanger.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
Sommige SOA gaan wel vanzelf over.
VB.
Hepatitis B (volgens verschillende sites)
14 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
een spiraaltje helpt tegen bevallen maar niet tegen Soa's !
17 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
weinig info wel goed
10 jaar geleden
Antwoorden