Snowboarden

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1619 woorden
  • 24 november 2003
  • 693 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
693 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Ik hou mijn spreekbeurt over snowboarden. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het zelf erg leuk vind.

Ik ga het hebben over - de geschiedenis van het snowboarden - soorten wedstrijden - boarden - hoe sta je op je board - over de bindingen - de lengte van je board - regels als je aan het snowboarden bent - hoe onderhoud je een snowboard - kleding en bril

De geschiedenis

De geschiedenis van snowboarden Snowboarden is een populaire sport met een cool en trendy imago en is ontstaan uit de wens om over sneeuw te kunnen glijden. De eerste 2 snowboards waren nauwelijks te besturen en alleen geschikt voor diepe sneeuw. Snowboarders werden door de skiwereld als zonderling gezien. De skiliften waren niet toegankelijk voor snowboarders zij moesten dus omhoog lopen en klimmen om in het diepe sneeuw voor de kick van die ene afdaling te gaan. In 1965 maakte een vader voor zijn dochter 2 skietjes aan elkaar vast. Dat werd een snurfer ( snow + snurfer) genoemd. Een snurfer kon alleen rechtdoor. Bochten maken, springen en zelfs remmen waren erg moeilijk. Daarna werden vele snurfers verkocht. In 1968 werd de eerste snurfer wedstrijd gehouden. Deelnemers namen een aanloop en sprongen op hun board om meer snelheid te maken. Het parcours liep recht naar beneden. Vele deelnemerscrashte na de finish om tot stilstand te komen. Langzaam werden door verschillende personen steeds betere modellen gebouwd en veranderde de naam in snowboarding. Na 1977 werden snowboarders ook in de skilift toegelaten. In de jaren die volgden kwam de snowboard productie op gang. In 1986 werden er in Europa de eerste snowboard wedstrijden georganiseerd. De media begon steeds meer interesse te krijgen voor de sport. Wereldwijd ontstonden snowboard verenigingen.

Soorten wedstrijden

Er zijn 4 soorten wedstrijden: freestyle, alpine, freeride en boardercross. De parallelle reuzenslalom en de half pipe zijn ook onderdeel van de Olympische spelen geweest van 2002 in Salt Lake City (VS).

Freestyle De deelnemers voeren trucs uit tussen speciale sneeuwhellingen die half-pipes worden genoemd.

Alpine Alpinesnowboarden lijkt op de afdaling bij skiën. Het bestaat uit wedstrijden slalom, reuzenslalom en parallelle slalom. Snowboarders moeten zo snel mogelijk gaan.

Freeride Freeride wedstrijden worden buiten de baan gehouden zodat deelnemers hun stijl aan de omgeving moeten aanpassen.

Boardercross Deelnemers starten in groepen van vier of zes op een baan met heuvels, verhoogde bochten en sprongen.

Half-pipe Tijdens een wedstrijd half-pipe wordt de deelnemer begeleidt door muziek en moet hij trucs (sprongen, draaien en bewegingen in de lucht) uitvoeren terwijl hij van de ene kant naar de andere kant van de half-pipe glijdt.

Reuzenslalom De snowboarder moet een parcours afleggen langs driehoekige poortjes zonder er een te missen. Als hij er een mist wordt hij automatisch gediskwalificeerd. Het gaat erom om de beste tijd neer te zetten. Daarvoor moeten onnodige bewegingen en ruime bochten voorkomen worden. Vallen is toegestaan. Het kost alleen een boel tijd.

Boarden

Er zijn verschillende soorten boarden. De boarden zijn een enorme ontwikkeling ondergaan sinds de jaren 80. Tegenwoordig vallen snowboards op door hun wendbaarheid en hun gebruiksmogelijkheden zowel binnen als buiten de paden, op vaste sneeuw en poedersneeuw. Hoe smaller het board hoe sneller het kan en hoe stabieler het is in de bochten. Het is belangrijk om een snowboard te kopen dat bij je past. Gewicht en lengte speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe zwaarder en groter je bent, des te langer en breder moet het board zijn waarmee je gaat snowboarden. De snowboard moet niet boven je kin uitkomen. Een lang en breed snowboard kan over allerlei soorten sneeuw en is voor elk terrein geschikt. Een heel kort en smal snowboard is een stuk wendbaarder maar zal sneller met de neus in de sneeuw duiken. De tenen mogen de sneeuw niet raken. Dan is het board te smal.

Staan op je board

Dit wil je ook lezen:

Hoe sta je op je board. Er zijn twee manieren om op je board te staan. Regular stand betekend dat je met je linkervoet in de voorste binding staat. Goofy is net andersom. Een bekend truckje om er achter te komen op welke manier je het beste op je board kan staan is door je op een onverwacht moment in de rug te laten duwen. Het been waar je mee naar voren stapt is het been dat in de voorste binding komt.

Stand tussen je bindingen een makkelijke manier om de afstand tussen je bindingen te weten is de volgende: Meet de afstand van de grond tot aan je knieholte. Houdt deze maat aan als afstand tussen je bindingen.

De hoek van je bindingen Het afstellen van je bindingen is een serieuze zaak. Als beginner begin je meestel met een grote hoek: front binding 45° en back binding 35°. Wordt je in de loop van de tijd een echte freestyler dan zal je steeds rechter gaan staan (richting 0° dus).

De lengte van je board

De lengte van je board is een van de belangrijkste zaken voor goed en lekker snowboarden. Ook hier geldt weer dat voor freestylen meestal een kort board wordt gebruikt en voor carven weer een langere.

Regels

GEDRAGDREGELS VOOR SNOWBOARDERS
om veilig te kunnen skieen of snowboarden zijn er net als in het verkeer een aantal regels waar je je aan moet te houden. Lees ze maar eens door.

Hoe onderhoud je een board

SNOWBOARDONDERHOUD

Om veel plezier te hebben van het snowboarden is het belangrijk je materiaal in conditie te houden.Hier zijn wat tips voor het juiste onderhoud van je snowboard.

Check regelmatig de schroeven op je bindingen. Vooral bij nieuwe snowboards kunnen de schroeven door frictie los raken. Het is daarom soms verstandig een schroevedraaier mee de piste op te nemen. In de meeste skigebieden vindt je bij de liften schroevendraaiers voor reparaties.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Check regelmatig de schroeven op je bindingen. Vooral bij nieuwe snowboards kunnen de schroeven door frictie los raken. Het is daarom soms verstandig een schroevedraaier mee de piste op te nemen. In de meeste skigebieden vindt je bij de liften schroevendraaiers voor reparaties.

Een schone en gewaxte onderkant zorgt ervoor dat je relaxt de berg afglijdt. Het is daarom verstandig je snowboard om de drie dagen te waxen - als je natuurlijk dagelijks die berg op gaat.

Onderkant schoon en glad maken.

Schoonmaken - Voordat je begint met waxen of repareren van de onderkant van je board moet eerst de oude wax verwijderd worden. In elke snowboard/ski-shop is wax remover verkrijgbaar. Wat ook goed werkt is een beetje aceton of tinner. Met een oude lap is zo de oude wax goed te verwijderen.

Repareren - Nu is pas goed de schade (krassen, deuken, etc.) te zien. Soms kunnen er kleine steentjes of zand in je glij-laag vast zitten. Verwijder deze voorzichtig met een schuurpapiertje of een mesje. Let op: Doe dit voorzichtig. Hak er niet op in! De diepe krassen vul je op met nieuw plastic dat verkrijgbaar is bij de professionele snowboard/ski-shop. Hoe breng je wax aan
Nou dat is simpel
Je verwarmt het blok wax wat te koop is in een goede ski of snowboardshop
Met een strijkijzer en laat het op dat putje of krasje vallen
Daarna werk je het af met een plastic schraper zodat het weer mooi glad word
Nu kan de echte lol van je board beginnen. Met een goed aangebrachte wax laag glijdt je board beter en geniet je nog meer van het snowboarden.

Kleding en bril

Het soort ski-bril Een belangrijk ding dat vaak vergeten wordt is de ski-bril. Elk weertype heeft z’n eigen kleur lens. Bij het zonnigste weer kun je het beste met een zonnebril met donkerbruine lenzen snowboarden. Maar als de zon weg gaat dan heb je een probleem. Je ziet een stuk minder. Een skibril met oranje lenzen is de bril die zowel met zon blokkeert als met bewolking reflecteert. De gele lens is de enige oplossing als je in dikke mist of zware sneeuw-stormen zit.

Snowboard kleding Belangrijk bij het uitkiezen van kleding is dat het verdamping van lichaamsvocht toelaat. Vele mensen denken dat kleding warm moet zijn, maar dat is niet helemaal waar Als je warme kleding aantrekt dan ga je heel erg zweten en dat blijft in je kleding hangen. Dit kan ongemak en zelfs onderkoeling veroorzaken. Vochtdoorlatende kleding is erg duur omdat het niet alleen van binnen vocht moet kunnen doorlaten maar ook warm van buitenmoet zijn.Een idee is dan ook meerdere lagen over elkaar. Het voordeel is dat je de mogelijkheid hebt een laag uit te doen als je het warm krijgt.

Nou dit was mijn spreekbeurt. Ik heb nog wat plaatjes die laat ik ook nog wel rondgaan.

De regels.

1. Op anderen letten
Iedere snowboarder moet zich op de piste zo gedragen, dat hij geen andere mensen op de piste in gevaar brengt of beschadigt.

2. Beheersing van bewegingen en snelheid
Iedere snowboarder moet op zicht boarden. Hij moet zijn bewegingen en snelheid aanpassen aan de gebieds-, sneeuw- en weercondities en aan de verkeersdrukte.

3. Keuze van afdaling
De van achter komende snowboarder moet zijn afdaling zo aanpassen, dat hij de voor hem afdalende snowboarders niet in gevaar brengt.

4. Inhalen
Inhalen mag van boven en onder, van rechts en links, maar altijd met voldoende afstand door de inhalende snowboarder, zodat er genoeg ruimte is voor de ander.

5. Afdalen en starten
Iedere snowboarder die een afdaling doet of na een stop weer verder gaat, moet naar boven en onder kijken, om te kijken of dat zonder gevaar voor hemzelf of anderen kan.

6. Starten
Iedere snowboarder moet vermijden, zich op smalle of onoverzichtelijke plaatsen van een afdaling op te houden. Een gevallen snowboarder moet deze plaats zo snel mogelijk vrij maken.

7. Uitstappen en stijgen
Een snowboarder, die uitstapt of te voet naar boven gaat, moet de rand van de piste benutten.

8. Ken de tekens
Iedere snowboarder moet de markering en signalering op en rond de piste in overweging nemen.

9. Hulp bij ongevallen
Bij ongevallen is iedere snowboarder verplicht hulpverlening te bieden.

10. Identiteitsplicht
Iedere snowboarder, getuige of deelnemer, of verantwoordelijke en niet verantwoordelijke, moet in geval van een ongeval zijn persoonsgegevens opgeven.

REACTIES

A.

A.

Ik vind het een erg leerzame site!

Xjs

12 jaar geleden

Z.

Z.

lange tekst
kan korter

10 jaar geleden

B.

B.

goeie website veel informatie gekregen dank jullie wel veel plezier met jullie site!!!

5 jaar geleden

M.

M.

goede dingen ik moet ook een spreekbeurt doen

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.