sms duim

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 1059 woorden
  • 9 februari 2009
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Inleiding:
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Op mobiele telefoontjes wordt veel ge-smst, zoveel dat er door sommige wel meer dan honderden smsjes worden verstuurd! Er is door dit vele smsen zelfs een nieuw kwaaltje ontstaan, namelijk: ‘RDS’, ook wel de ‘sms duim’ genoemd. RDS werd ontdekt door een ziekenhuis in Savona, dat ligt in Italië. Een veertienjarig meisje stuurde op één dag wel meer dan honderd smsjes en is daarom in het ziekenhuis opgenomen.

Mijn spreekbeurt gaat dus over ‘de sms duim’. Dit onderwerp heb ik gekozen omdat smsen tegenwoordig voor veel mensen een belangrijke manier van communicatie is. Ook wist ik voordat ik het artikel in de krant las, nog niet wat een ‘sms duim’ was.

1. Eerst wil ik jullie graag iets vertellen over wat een sms duim nou eigenlijk is en hoe het word veroorzaakt
2. Dan wil ik jullie vertellen wat je moet doen als je een sms duim hebt
3. Daarna vertel ik iets over het verloop van de kwaal
4. Vervolgens wil ik het hebben over RDS in Nederland
5. Tot slot heb ik een antwoord gezocht op de vraag ‘wat er nou zo verslavend is aan smsen’

1
Bij een sms duim gaat het om een peesontsteking aan je duim. Een peesontsteking ontstaat meestal door overbelasting, in dit geval kun je dus door te veel smsjes te versturen je pees overbelasten.
Een sms duim word vooral veroorzaakt door:
• Te veel smsen
• Een gsm met een klein toetsenbord waarbij de toetsjes te dicht op elkaar zitten
• Een sms duim kan ook veroorzaakt worden door bijv. te vaak videospelletjes te spelen, zappen op de tv of gitaar te spelen
Bij een peesontsteking beschermt het lichaam zich tegen een blessure of overmatig gebruik van de spieren. De pezen zwellen dan op en gaan ontsteken. Een peesontsteking kan overal ontstaan maar meestal ontstaat hij in je schouders of hielen.
Een andere oorzaak van het ontstaan van de sms duim is dat mensen denken dat ze gewoon door kunnen smsen totdat de doktor zegt dat je moet stoppen, dat is dus niet zo. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid.

2
Als je last hebt van een zeurderige, tintelende pijn in je duim moet je allereerst zorgen dat je minder gaat smsen en je duim een beetje rust geven. Je moet je duim echter niet té veel rust geven, want dan kan je hem als hij weer genezen is minder belasten. Als je erg veel pijn hebt kun je bij je huisarts lichte pijnstillers aanvragen of soms is het prettig om een duimspalk te dragen. Ook is het soms fijn om je duim te koelen met een ice-pack. Een enkele keer is het noodzakelijk om een peesontsteking operatief te verhelpen.
Je kunt natuurlijk ook gewoon van tevoren zorgen dat je geen sms duim krijgt!
Hier een paar tips voor een gezonde duim:
• Vitamines houden je duim gezond
• Vermijd stress
• Vocht houd je huid soepel
• Forceer je duim niet
• Neem regelmatig ontspanning
• Laat je duim masseren

3
*Het verloop van de kwaal begint met ‘de ontkenningsfase’. In deze fase wil je nog niet echt geloven dat er iets aan de hand is. Je gaat gewoon door met smsen omdat je bijv. bang bent om je vrienden te verliezen of je onmisbaar willen voelen. Je moet zoals ik al eerder heb gezegd, zelf weten wanneer je stopt.
*Na de ontkenningsfase kom je in de fase van ‘verzet’. In deze fase ben je vooral boos en gefrustreerd, je kunt niet meer om je klachten heen maar je hebt nog geen manier gevonden er evenwichtig mee om te gaan. Je voelt je machteloos omdat je niet meer kunt smsen.
*In de fase van ‘acceptatie’, leer je aardig om te gaan met je kwaal. Zolang je maar niet te veel smsjes verstuurt kun je best met je klachten leven. In deze fase is het heel belangrijk om rustig en voorzichtig op te bouwen en selectief te zijn met activiteiten.
*De laatste fase is die van ‘acceptatie’. Het is misschien niet leuk om een sms duim te hebben maar er komt echt een moment waarop je klachten gaan afnemen en je weer een positieve instelling kunt ontwikkelen. Je zoekt naar dingen die je wel kan doen zonder je duim te forceren en je richt je daar op. Sommige mensen ontdekken in deze fase nieuwe interesses en er ontstaat een betere balans tussen belasting en belastbaarheid.

4
In Nederland is de sms duim nog niet echt bekend. Eigenlijk komt de kwaal ook nog niet zo heel veel voor maar de regering in Nederland wil de jeugd er wel al voor waarschuwen.
In Groot-Brittanië komt de kwaal wel al voor. ‘Priory’, de privé kliniek in London behandelen alcohol-, drugs- en gok verslaafden maar nu is er een nieuwe groep bij gekomen, namelijk: de sms verslaafden. Die patiënten smsen soms maar liefst 7 uur per dag!

5
Wat maakt smsen nou zo verslavend? Regina van den Eijnden zocht óók een antwoord op deze vraag. Zij kwam tot de conclusie dat als je iemand belt je al bijna zeker weet dat je reactie krijgt. Bij smsen is dat een verrassing, soms krijg je wel een sms terug en soms niet. Dit zorgt ook voor een ‘sociale druk’. Ook werd er gezegd dat jongeren het gewoon leuk vinden om smsjes te sturen en de smsjes worden steeds goedkoper dus kun je veel meer versturen. Smsen is een snelle manier van communiceren en je kunt het bijna overal, je bent dus overal berijkbaar. Vooral onder de jongeren is smsen heel populair, daarom is voor hun de kans op een sms duim groter.
Regina van den Eijnden heeft vind ik wel gelijk, smsen gaat heel snel en makkelijk en mensen kunnen je overal bereiken. Het is ook gewoon spannend om te wachten op een smsje die je misschien terug krijgt.

Slot
Als het goed is weten jullie nu dus dat een sms duim een peesontsteking aan je duim is. De hoofdoorzaak van een sms duim is gewoon té veel smsen. Als je last hebt van een sms duim moet je meteen minder gaan smsen en je duim voornamelijk rust geven. Bij de meeste mensen is het zo dat ze er eerst heel erg mee zitten dat ze een sms duim hebben maar uiteindelijk blijkt het helemaal niet zo erg te zijn..
Zo zie je maar dat zelfs smsjes sturen slecht kan zijn voor je gezondheid!
**Zijn er nog vragen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.