SARS

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 921 woorden
  • 7 november 2003
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inleiding: Beste leerkracht en klasgenoten, we gaan het hebben over SARS, dit betekent Severe Acute Respiratory Syndrome, in het Nederlands betekenen deze woorden een ernstige acute ademhalingsziekte. Om te beginnen zullen we het hebben over wat SARS nu eigenlijk is, wat de symptonen zijn, wie er gevaar kan lopen, hoe je besmet kan worden, hoe je het het beste kan vermijden en hoe je het kunt laten behandelen.

Wat is SARS nu eigenlijk? Tussen november 2002 tot februari 2003 is de onbekende ziekte opgedoken in China en werd stilaan verspreid over bijna de hele wereld. SARS is een nieuwe, besmettelijke longziekte. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking, maar dat kan er wel bijkomen.

Eerst dachten de artsen dat SARS door mensen werd doorgegeven via speeksel, bijvoorbeeld door zoenen, hoesten of niezen. Maar toen vermoedde ze dat het virus zich ook verspreidde via de lucht of de riolering, omdat in een korte tijd heel veel mensen werden besmet. SARS hoeft niet dodelijk te zijn. Slechts 3 tot 4 procent van alle besmettingen heeft een dodelijke afloop. Dat is net zoveel als bij een gewoon griepje. Valt op zich dus nog wel mee. Bij de mensen die eraan stierven, kwam dat meestal doordat er een dusdanige longontsteking bijkwam dat de longfunctie helemaal uitviel.

Hoe SARS eigenlijk nu is ontstaan, dat is iets waar de artsen nog niet helemaal over uit zijn. In het lichaam van patiënten die besmet zijn met het SARS-virus worden namelijk twee verschillende virussen gevonden en het is niet duidelijk welk van die twee nu eigenlijk de longziekte SARS veroorzaakt.

Waarschijnlijk is het SARS-virus een nieuwe variant van het coronavirus. Het coronavirus is een virus dat vaak voor verkoudheden zorgt. Het andere virus dat men verdenkt is een virus dat nog maar kort geleden is ontdekt: hMPV-virus. Normaal is het een onschuldig virus. Het zou kunnen dat de combinatie van die twee virussen ervoor zorgt dat SARS ontstaat. Maar het kan ook zijn dat slechts één van de twee de oorzaak is van SARS.

Wat zijn de symptomen van SARS? De ziekte die begint met dezelfde symptomen als griep: koorts en spierpijn. Andere kenmerken kunnen zijn: last van droge hoest, keelpijn, diarree en kortademigheid. Vervolgens kan er ook een longontsteking ontstaan.

Wie loopt er gevaar? Degenen die gevaar lopen, zijn mensen die gedurende de laatste 1 tot 2 weken in de landen zijn geweest waar de ziekte zich verspreidt. Dit geldt alleen voor mensen die in deze gebieden in nauw contact zijn geweest met SARS-patiënten (bijvoorbeeld in ziekenhuizen). Voor mensen, die in die landen niet zijn geweest, is de kans zéér klein dat ze de ziekte kunnen krijgen. Hetzelfde geldt voor mensen die wel in één van die landen zijn geweest, maar geen contact met SARS-patiënten hebben gehad.

Hoe kun je besmet geraken? Het is nog niet duidelijk hoe besmettelijk het SARS-virus is. Artsen denken verschillende dingen. Aan de ene kant denken ze dat het niet zo heel erg besmettelijk is. SARS zou alleen kunnen worden overgedragen wanneer je heel lang met iemand omgaat die het virus heeft. Dus bijvoorbeeld wanneer een familielid het SARS-virus heeft. Het overbrengen zou gebeuren wanneer je de adem van iemand met SARS inademt, handen aanraakt, in aanraking komt met speeksel enzovoort.

Toch zijn er ook artsen die denken dat het virus veel besmettelijker is. Zo bleek dat een heleboel mensen die in hetzelfde appartementencomplex woonden, SARS kregen. Na onderzoek bleek dat veel heeft te maken met kakkerlakken die het complex ook 'bewoonden'. Elders raakten een aantal mensen, die in eenzelfde hotel logeerden allen besmet, terwijl ze geen contact met elkaar hadden gehad buiten het op dezelfde afdeling logeren. Dat zou dus via de lucht zijn overgebracht.

Hoe kun je het proberen te voorkomen? In de Aziatische landen waar al veel SARS-besmettingen geweest zijn, probeert men zich te beschermen met mondkapjes. Het is alleen nog niet bewezen of dat ook echt helpt. De tijd tussen de besmetting en de eerste verschijnselen van de ziekte is twee tot zeven dagen. Men noemt dat 'incubatietijd'. Om ervoor te zorgen dat het virus zich moeilijker kan verspreiden vinden sommige regeringen en organisaties dat ernstig getroffen gebieden op slot moeten. Niemand mag er dan in of uit. Omdat er niemand weet hoe je je tegen deze ziekte moet beschermen, nemen veel mensen zelf maatregelen. In Hongkong bijvoorbeeld, waar veel mensen de ziekte hadden opgelopen, bleef iedereen zoveel mogelijk thuis en mochten kinderen niet meer buiten spelen. Op straat draagt bijna iedereen een wit mondkapje. SARS wordt daar ook wel de white terror (de witte plaag) genoemd. Intussen waren ook alle scholen in Hongkong gesloten. De leerlingen kregen huiswerkpakketten, zodat ze toch konden bijleren.

Hoe kun je SARS behandelen? Er zijn op dit moment nog altijd geen medicijnen tegen het SARS-virus. Er zijn wel middelen die het lichaam kunnen helpen om een virus in het algemeen te bestrijden of die een longontsteking kunnen verhelpen, maar er is geen middel dat ervoor zorgt dat je in ieder geval geneest. Of het virus weggaat, heeft meestal te maken met of het lichaam sterk genoeg is om het te bevechten.

Het is nu dus wachten tot er een vaccin is tegen SARS. En dat kan nog wel even duren. Het ontwikkelen daarvan kan namelijk wel vijf tot vijftien jaar duren. Soms duurt het zelfs nog wel langer. Vandaar dat men op dit moment patiënten probeert te helpen door het inspuiten van anti-stoffen. Voorlopig zal er dus nog geen 'perfect' geneesmiddel zijn voor SARS.

Hopelijk hebben jullie iets bijgeleerd en bedankt voor jullie aandacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.