Roken

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1122 woorden
  • 29 juli 2008
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Roken

Koolmonoxide:
Koolmonoxide is een kleur- en reukloos gas. Het ontstaat bij de verbranding van tabak met weinig zuurstof. Koolmonoxide zorgt ervoor dat de wanden van de bloedvaatjes ruw worden, zodat de vettige stoffen blijven hangen aan de wanden. Het bloed kan er steeds slechter doorheen.

Er is behalve Teer, Nicotine en Koolmonoxide ook nog andere gif. Er zitten zeker nog 40 andere giftige stoffen in de tabak. Bijna allemaal kankerverwekkend.

4. wat kan roken aanrichten ?
Roken maakt je niet alleen maar ongezonder het kan ook je dood zijn !
Door roken moet je hart extra hard werken, vooral als je aderen verstopt raken. Een roker heeft 3x zoveel kans om te sterven aan hartziekten, zoals een hartaanval, dan niet rokers. Als de aderen dichtgeslibd zijn, kunnen ze nog andere problemen veroorzaken. Het bloed kan net zo goed meer naar een deel van het lichaam gaan, waar het moet zijn. Soms lukt het om andere smalle aderen te vinden en die te gebruiken. Als het niet lukt om de smalle aderen te vinden, kan het zijn dat het lichaamsdeel afsterft. Meer dan driekwart van de gevallen van dood door longkanker wordt veroorzaakt door roken. De meeste artsen denken dat de teer in sigaretten de oorzaak van longkanker is. Roken veroorzaakt ook andere longziekten.
Maar als je in verwachting bent van een kind kan het grote schade aan het kind richten.
Kinderen van niet rokers hebben een beter hart. Kinderen van de moeders die in de zwangerschap gerookt hebben, blijven gemiddeld nog jaren naar hun geboorte achter in de groei. Baby ’s en jonge kinderen van rokende ouders hebben vaker meer last van aandoeningen in de luchtwegen : meer verkoudheid, meer middenoorontstekingen, meer bronchitis en meer longontstekening ! Daarom is het erg dom om te roken als je zwanger bent.

5. Wat kun je allemaal van roken krijgen?
Je kunt van alles van roken krijgen. Ik ga nu een paar dingen vertellen :

Bij de ogen:
- Meer tranen, prikkelende ogen.
- Je ziet steeds slechter, je krijgt een lui oog.

Bij de neus:

- Je krijgt een loop- of juist een verstopte neus.
- Je kunt steeds slechter ruiken.

De tanden:

- Je kunt bruin- geel gekleurde tanden krijgen.
- Meer plak aan de tanden.
- Vaker bloedend tandvlees en tandvleesziekten.
- Eerder losse tanden.
- Eerder een kunstgebit nodig.

Bij de mond en de keel:

- Je hebt minder smaak.
- Je adem stinkt naar rook.
- Je hebt een slechtere adem.
- Veel keelpijn.
- Lip, mond, keel en strottenhoofd kanker.

De huid:

- Rokers zien er ouder uit dan dat ze in werkelijkheid zijn.
- De huid is dunner en je krijgt op jonge leeftijd rimpels.
- Je kunt er eczeem erger mee maken.

6. Waarom beginnen mensen met roken ?
Sommigen beginnen met roken omdat ze het stoer en volwassen vinden staan. Maar iets doen dat je minder fit maakt en waaraan je dood kunt gaan is niet stoer. Het is pas cool als je niet rookt! Is je buitenkant belangrijker dan je binnenkant?De longen van een roker zien er niet bepaald goed uit.

Anderen roken omdat ze zich daardoor minder nerveus of gespannen voelen, maar roken is daarvoor niet de oplossing zodra de sigaret op is, voel je je weer net zo gespannen en nerveus. Veel mensen die beginnen met roken en die een of twee sigaretten per week gebruiken, merken al gauw dat ze dagelijks enkele sigaretten roken. Dit wordt veroorzaakt doordat de nicotine, een van de bestanddelen in sigaretten verslavend is. Als iemand eenmaal begonnen is met het gebruik van nicotine, wild het lichaam steeds meer. Als je lichaam steeds weer vraagt om een bepaalde stof en je kunt niet meer zonder leven, dan wordt dat verslaving genoemd.

Er zijn ook mensen die roken omdat ze denken dat ze er slanker van worden. Maar dat is helemaal niet zo er zijn ook dikkere mensen die roken. Er zijn ook mensen die niet roken en die slank zijn.

7. Stoppen met roken
Roken wordt al snel een gewoonte en een verslaving, toch kunnen mensen stoppen met roken. Stoppen met roken heeft veel voordelen. Mensen die gestopt zijn hebben een voordeel dat ze het geld niet meer aan sigaretten uit hoeven te geven. Meestal voelen de mensen zich ook al veel fitter. Ze hebben ook niet meer die vieze geur bij zich en het allerbelangrijkste is, dat als ze gestopt zijn de kans op een rokers ziekte verkleint.

Maar stoppen is niet altijd gemakkelijk. Sommige mensen denken dat het niet zo erg is als ze roken, omdat ze nog jong zijn en ze altijd nog kunnen stoppen als ze wat ouder zijn. Maar eenvoudig is dat niet. Het is voor de meeste mensen erg moeilijk om niet te roken op tijden en plaatsen waar ze altijd gerookt hebben. Hun lichaam is gewend geraakt aan de nicotine. Ze kunnen daarom naar een sigaret verlangen.

Sommigen kunnen het niet volhouden, zonder sigaret en beginnen dan maar opnieuw met roken. Anderen zetten door en kunnen dan ook zonder sigaret. Diegene die het zelfs heel moeilijk vinden om te stoppen, kunnen daar hulp bij krijgen. Er zijn heel veel dingen, om te stoppen met roken. Er zijn zelf cursussen. Er zijn bepaalde producten die via de huisarts verkrijgbaar zijn en die de nicotine bevatten. Door deze producten kunnen rokers hun lichaam rustig laten wennen aan het steeds minder gebruiken van nicotine in plaats van er plotseling mee te stoppen.

Als je niet zelf kunt stoppen zijn er ook nog andere mogelijkheden dit zijn er een paar:

Nicotine pleisters:

Met deze methode breng je een dosis nicotine in het bloed met behulp van pleisters op je lichaam. Nicotine die je normaal door de sigaretten binnen krijgt, krijg je nu door de pleisters. Er zijn verschillende sterktes in die pleisters. Je bouwt het langzaam af totdat het niet meer nodig is.

Nicotine kauwgom:

Naast de pleisters zijn er ook andere methoden om van roken af te komen. Bijvoorbeeld nicotine kauwgom. De kauwgom is eigenlijk het zelfde als een pleister. Het geeft ook de nicotinebehoefte door alleen door middel van een kauwgom. Deze kauwgom heeft ook verschillende smaken.

Nicotine zuigtabletten:

Dat zijn tabletten die de hoeveelheid nicotine in sigaretten vervangen.

Nicotine microtab

Dit zijn ook tabletten. Ze werken precies hetzelfde als nicotine zuigtabletten.
Deze vormen van nicotine vervangers kun je kopen bij de drogist of apotheek.

8. Vragenlijst

Ik heb nog een paar vragen gemaakt :
1. In welke landen in Europa was voor het eerst tabak ?
2. Noem twee van de drie belangrijkste stoffen die in een sigaret zitten ?
3. Waarom beginnen sommigen mensen aan Roken ?
4. Noem een hulpmiddel dat je gebruikt bij het stoppen met roken ?
5. Welke mensen gebruikten als eerste tabak ?

Ik hoop dat jullie mijn spreekbeurt leuk hebben gevonden. Tenslotte heb ik voor iedereen nog wat spulletjes

REACTIES

C.

C.

heej,
Ik doe een spreekbeurt over stoppen met roken en hier (op jouw pagina) heb ik echt suuuperveel informatie kunnen halen!
bedankt!
xje claudia uit belgiƫ

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.