Racisme

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 629 woorden
  • 9 februari 2009
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
34 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Racisme

Inleiding


Beste leerlingen,
Het onderwerp dat wij gekozen hebben is racisme.


1 Wat is racisme nu precies?


Racisme is niet makkelijk te omschrijven, omdat het veel verschillende vormen heeft en geen duidelijke betekenis heeft. Racisme betekent dat de ene mens beter is dan de andere. Racisten vinden hun eigen ‘ras’ beter dan dat van anderen. Ze kijken dan naar hun godsdienst en huidskleur. Ze behandelen andere groepen slecht, deze worden dan vaak mishandeld, gehaat en gediscrimineerd.
Ook als er nieuws en informatie in de krant, op het journaal gegeven wordt over migranten, dan is dat dikwijls negatief nieuws. De informatie die verspreid wordt door mensen, groepen of politieke strekkingen zijn mensen die heel racistisch denken.

2 Hoelang bestaat racisme?


Racisme bestaat vanaf de 14e eeuw. Vanaf de 14e eeuw ontdekten vooral blanke volkoren nieuwe gebieden bijv. India, de mensen die daar woonden werden vaak bekeken als ‘onbeschaafde wilden’. Dan hadden ze een goed excuus om die mensen te onderdrukken en de baas over hen te spelen. Tussen de 15e en de 19e eeuw had je de slavenhandel. Blanken gingen ervan uit dat zwarte mensen minderwaardig waren! Je kon een zwarte slaaf kopen en bezitten als eigendom. Zo zijn er vanuit Afrika 12 miljoen mensen weggehaald om ergens anders te werken en leven als slaaf! Daarbij werden ze heel slecht behandeld.

3 Is er verschil tussen racisme van nu en vroeger?


Vroeger betekende racisme vooral dat ze gediscrimineerd werden op ‘ras en bloed’, zoals de slavernij. Nu kan dat niet meer. Racisme betekent nu dat het gaat om verschillen in huidskleur, godsdienst enzovoort. Ook bestaat er veel racisme tegen vluchtelingen. Dus als vluchtelingen naar een ander land vluchten zijn er altijd mensen die daar tegen zijn.

4 Hoe is het nu?

De blanke meningen over racisme zijn heel erg veranderd. Men heeft bijna helemaal geen probleem meer met een gemend huwelijk, dat betekent dat bijv. een Turk en een Marokkaan met elkaar trouwen. Er is ook minder rassenhaat. Maar men is nu racistisch tegenover homo’s en ex-criminelen. Toch vinden veel zwarten nog dat ze in een racistische wereld leven. Veel landen willen nu een multicultureel land zijn.
Nelson Mandala (dat is een man die veel tegen racisme heeft gedaan) noemde zijn land met verschillende rassen het land ‘volk van de regenboog’. Hij hoopt tot vrede met verschillende mensen te komen. Maar dat is nog niet gelukt.

5. Even realistisch denken…


Het is eigenlijk best raar dat we mensen met een andere cultuur soms anders behandelen.
Denk maar eens even na…
- De pizza die we lekker vinden is Italiaans
- Veel auto’s waarmee we rijden zijn Japans
- De muziek die we leuk vinden is Amerikaans
- Veel fruit dat we hier kopen, komt uit verre, warme landen
- En veel bekende sporters worden aangemoedigd zonder onderscheid in kleur of ras.

6. Enkele vormen en voorbeelden van racisme:


Enkele vormen van racisme zijn legitimering, dat is het uitbuiten van vluchtelingen en gastarbeiders, vijandigheid, discriminatie enz. Ook worden minderheidsgroepen vaak beschuldigd van criminaliteit, zoals je nu veel ziet bij Marokkanen en Turken. Een paar voorbeelden van racisme die bijna iedereen wel kent zijn: slavernij, het nazi-regime,enz

7 Wat kun je tegen racisme doen?


Als iemand uit je omgeving racistische opmerkingen maakt, dan moet je ze eigenlijk durven tegenspreken en zeggen dat ze verkeerd denken. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Maar het is toch niet omdat je één verkeerde situatie had met bijv. een Marokkaanse persoon, dat alle Marokkanen slecht zijn. Over heel de wereld hebben mensen andere godsdiensten, andere gewoontes, andere behoeftes. Maar als iedereen wat rekening houdt met anderen, wat begrip heeft voor die andere gewoontes, dan is het perfect mogelijk om rustig naast elkaar te leven.

Zo we hopen dat jullie nu iets meer bijgeleerd hebben over racisme. En bedankt voor jullie aandacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.