Racisme

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 674 woorden
  • 23 juli 2008
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

INLEIDING

Als het woord racisme valt, denken de meeste mensen aan mensen met een andere huidskleur of aan mensen met een ander afkomst. Racisme wordt vaak verkeerdelijk verbonden aan het woord ‘rassenhaat’, terwijl racisme betekent dat men iemand die anders is niet aanvaard. Dit gaat dus veel breder dan enkel huidskleur en herkomst of nationaliteit, maar het gaat ook over de geaardheid van iemand, het uiterlijk, het beroep, etc.

RACISME IN BELGIË


Racisme wordt vandaag de dag niet langer getolereerd in de maatschappij. Toch komt het, bewust of onbewust, nog (veel te vaak) voor.

Enkele recente en opmerkelijke voorbeelden van racisme in het afgelopen jaar zijn bijvoorbeeld:
- 12 april 2006: Joe Van Holsbeeck wordt vermoordt door 2 Poolse jongeren (Roma-zigeuners) omdat hij zijn mp3 niet wilde afgeven. De moord gebeurde op klaarlichte dag tijdens het spitsuur terwijl hij op een tram stond te wachten. Dit leidde tot heel wat commotie in de media en in de samenleving (zie de vele optochten.)
- 6 mei 2006: In Brugge wordt een Afrikaan in coma geslagen door 3 skinheads, gewoon omdat hij zwart is.
- 11 mei 2006: Hans Van Themsche schiet op straat in Antwerpen een donkere Malinese vrouw. Deze was de oppas van een blanke peuter, die ook werd doodgeschoten. Daarna verwondde hij ook nog een Turkse vrouw. De reden die gegeven werd van deze schietpartij was dat hij vroeger door allochtonen jongeren werd gepest.
- 27 augustus 2006: Een Roma-zigeuner van Slowaakse afkomst wordt door een groep minderjarige skinheads aangevallen en dood achtergelaten, zonder enige duidelijke reden.

Je moet natuurlijk niet vergeten dat deze enkel de gebeurtenissen zijn die duidelijk in de media voorkwamen en veelvuldig herhaald werden. Naast deze gebeurtenissen hebben er dagelijks verschillende “kleinere” feiten van racisme plaats. Dit merk je gewoon al als je het openbaar vervoer in Brussel neemt.

Ook in de politiek is er racisme. Zo zien we het cordon sanitaire voor het Vlaams Belang. Dit verhindert het Vlaams Belang om in de regering te komen omwille van hun extreemrechtse standpunten. Het Vlaams Belang op zich is ook wel een racistische partij omdat ze eisen dat alle “vreemdelingen” uit België weg moeten gaan en terug naar hun land van oorsprong moeten verhuizen.

RACISME IN DE WERELD


Ik wilde het ook nog hebben over de cartoon van de Deense cartoonist die van de profeet Mohammed een spotprent publiceerde in een Deense krant. Deze cartoon beeldde de profeet af met op zijn hoofd een tulband in de vorm van een bom wekt de woede van alle moslims in het hele Midden-Oosten op. Dit wekte protesten op van de Westerse maatschappij die het recht op de vrije meningsuiting en persvrijheid hoog in de achting neemt. Men stelt dat je de kranten niet mag vertellen wat je moeten doen en laten.

VOLGENS DE WET


In België bestaat er een wet tegen racisme. Deze wet heet de “antiracismewet”. Hij werd opgesteld op 30 juli 1981 om bepaalde daden te kunnen bestraffen die veroorzaakt werden door racisme of xenofobie.

De definitie van racisme volgens de antiracismewet is: “elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur, die tot doel heeft of ten gevolge heeft of kan hebben dat de erkenning, het genot of de uitoefening op voet van gelijkheid van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein of op andere terreinen van het maatschappelijke leven, wordt teniet gedaan, aangetast of beperkt”.
Dit betekent dus eigenlijk in eigen woorden dat iedereen gelijke rechten en vrijheden heeft, en dat niemand het recht heeft om iemand te kwetsen of te beledigen omdat hij “anders” is.

Volgens deze wet zijn volgende zaken strafbaar:
- aanzetten tot discriminatie, haat of geweld ten opzichte van een persoon, groep, gemeenschap of de leden van een gemeenschap.
- Discrimineren bij het leveren van een dienst (vb. een verpleger op spoed die een Marokkaan laat langer wachten dan nodig).
- Een persoon geen baan aanbieden of net een persoon ontslagen omwille van ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming.
- …

Al deze daden leiden tot een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en/of een geldboete van 1€ tot 25€.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.