Racisme1. Wat is racisme?2. Wanneer is racisme ontstaan?3. Racisme vroeger4. Racisme nu5. Voorbeelden van racisme6. Eminem7. Even realistisch denken8. Wat kun je er tegen doen1. Wat is racisme?Racisme is niet gemakkelijk te omschrijven, zoals het woordenboek wel doet, omdat het veel verschillende vormen kent en geen duidelijke betekenis heeft. Racisme heeft de opvatting dat de ene mens beter is dan de andere. Racisten verkiezen hun eigen ‘ras’ boven dat van anderen op basis van lichamelijke groep, afstamming, godsdienst, huidskleur of maatschappelijke klasse. Ze behandelen andere etnische groepen minderwaardig, deze worden dan vaak het mikpunt van mishandeling, haat en discriminatie.Dat komt omdat veel mensen vooroordelen hebben. Dat wil zeggen dat we soms negatief denken over anderen, zonder daar een reden voor te hebben. Zo wordt er soms gezegd:

- Meisjes kunnen geen goede elektriciens zijn

- Dikke mensen zijn langzaam en lui

- Alle werklozen zijn profiteurs

- Alle Marokkanen zijn ruziemakers

- Nederlanders zijn gierigMaar zulke uitspraken kloppen niet. Dit zijn vooroordelen. Nu kan je natuurlijk niet alles weten en iedereen even goed kennen. Dan is het wel normaal dat je fouten maakt. Vooroordelen hebben meestal ook te maken met zaken die je eng, vreemd of gek vindt, omdat je ze niet kent of niet zo 'gewoon' vindt! Maar als je daarover meer en juistere informatie krijgt, dan moet je kunnen toegeven dat je een vergissing gemaakt hebt.

Negatieve vooroordelen zijn een probleem omdat die eigenlijk zeggen dat we ons een tikkeltje beter voelen dan 'die ander' die een beetje anders is.- Negatieve vooroordelen houden je tegen om 'die ander' beter te leren kennen en te leren waarderen.

- Ze bepalen je gedrag en je houding tegenover 'die ander' en dat is zeker niet prettig voor de personen of groepen waarover ze gaan. Uiteindelijk zijn we toch allemaal één grote familie, allemaal leden van eenzelfde ras: het mensenras.Veel mensen denken dat er alleen racisme onder de blanke mensen bestaat. Dat is niet zo. Want rassenhaat wil niet zeggen dat alleen blanken andere rassen haten. Het geldt net zo goed voor zwarten. Er zijn namelijk ook veel buitenlanders die racistische opvattingen hebben over de blanken. Dat merken de blanken vaak niet, want de buitenlanders zeggen dat vaak in hun moedertaal, en die verstaan wij natuurlijk niet.2. Wanneer is racisme ontstaan?Het racisme wat we nu kennen is ongeveer ontstaan rond eind 19e eeuw, begin 20e eeuw, toen de blanken veel macht hadden. Ze regeerden over het grootste deel van de wereld, hadden veel kolonies en veel rijkdom. Ze vonden zich daarom superieur ten opzichte van andere rassen, waardoor ze zich ook zo gingen gedragen. Ook probeerden de wetenschappers te verklaren waarom de blanken zoveel macht hadden. Darwin kwam toen met zijn evolutietheorie, waarin sprake was van ‘overleving van de sterksten’. Daardoor voelden de blanken zich nog meer boven de andere rassen verheven, waardoor ze discrimineerden en de andere rassen onderdrukten. Daaruit ontstond bijv. slavernij en nog meer kolonialisme.3. Racisme vroegerVroeger had je ook al racisme. Vanaf de veertiende eeuw ontdekten vooral blanke volkeren nieuwe gebieden. De mensen die daar woonden werden dikwijls bekeken als "onbeschaafde wilden", want dan hadden ze een goed excuus om die mensen te onderdrukken en de baas over hen te spelen.

Tussen de 15de en 19de eeuw had je de slavenhandel. Blanken gingen ervan uit dat zwarte mensen minderwaardig waren. Je kon een zwarte slaaf kopen en bezitten als eigendom. Zo zijn er vanuit Afrika 12 miljoen mensen weggehaald om ergens anders te werken en te leven als slaaf. Daarbij werden ze heel slecht behandeld.

De Aboriginals uit Australië werden vanaf de 16de eeuw door blanken in reservaten gezet en ook werden er veel gedood. Hetzelfde gebeurde in Amerika. Maar daar waren het geen Aboriginals, maar Indianen. Deze indianenstammen werden verdreven door blanken.

Nog zo'n 'slecht' voorbeeld was Hitler die tijdens de tweede wereldoorlog miljoenen joden liet vermoorden omdat hij vond dat ze een minderwaardig ras waren. Hij wilde namelijk een land waar alleen Duitsers in woonden. Andere volkeren waren niet welkom.4. Racisme nuDe blanke opvattingen over racisme zijn veranderd. Men heeft bijv. bijna helemaal geen probleem meer met een gemengd huwelijk. Er is ook minder rassenhaat. Maar nu dat er niet meer is, is men racistisch tegenover homo’s, ex-criminelen en politieke tegenstanders. Toch vinden veel zwarten toch nog dat ze in een racistische wereld leven, maar er wordt veel actie ondernomen voor buitenlandse mensen. Er worden namelijk campagnes gevoerd en er worden inburgeringcursussen gehouden. Dat is omdat veel landen nu een multicultureel land willen zijn, waaronder Nederland.

Toch is er nog steeds racisme. Want als er bijv. weer eens iemand is neergestoken, dan zeggen veel mensen: “Dat zal wel weer een buitenlander gedaan hebben”. En als dat dan zo is, krijgen de buitenlanders een steeds slechter imago.

Veel Nederlanders kregen namelijk een ander beeld van Marokkanen nadat in Den Haag een leraar was vermoord door een Marokkaanse jongen.5. Vormen en voorbeelden van racismeEnkele vormen van racisme zijn legitimering, dat is het uitbuiten van vluchtelingen en gastarbeiders, vijandigheid, discriminatie enz. Ook worden minderheidsgroepen vaak beschuldigd van criminaliteit, zoals je nu veel ziet bij Marokkanen en Turken. Een paar voorbeelden van racisme die bijna iedereen wel kent zijn: slavernij, het nazi-regime, maar ook kolonialisme, dat is het onderdrukken van ‘zwarten’. Vooral in de tijd van het

kolonialisme was er veel racisme, de blanken buitten de zwarten uit en namen de macht van hen over. De zwarten werden gezien als wilden. In 1900 ontstonden opstanden onder de zwarten, tegen de onafhankelijkheid van de koloniën. Na een lange periode werden de zwarten met meer respect behandeld, voorbeelden hiervan zijn Ghandi, een Indiase president, en Nelson Mandela. Een ander voorbeeld van racisme is de ku-klux-klan. Hierbij zaten mensen die tegen zwarten waren. Ze probeerden ze het land uit te krijgen. Als dat niet lukte, scholden ze de zwarten uit, mishandelden ze hen of vermoordden ze hen zelfs, dit deden ze wel met witte kappen op hun hoofd om niet herkend te worden, want er zaten allerlei soorten mensen in. Bijv. dokters of soms zelfs de burgemeester.6. EminemRapper Eminem werd beschuldigd van racisme, nadat een Amerikaans muziekblad 10 jaar oude opnamen heeft gevonden waarop Eminem zwarte vrouwen aanvalt.

Het blad zegt dat de opnamen stammen uit 1993, toen Eminem 21 jaar was. De zanger rapt over zijn slechte ervaring met een zwarte vriendin en waarschuwt voor de gevaren van een relatie met zwarte vrouwen.Eminem heeft toegegeven dat hij die teksten heeft geschreven, maar zegt dat de nummers in zijn tienertijd zijn opgenomen en dat hij daarbij dus niet nadacht. Hij had het net uitgemaakt met een vriendin, een Afro-Amerikaanse, en zei dat hij de opnamen gemaakt had uit kwaadheid, stomheid en frustratie toen hij een tiener was.7. Even realistisch denken…Het is eigenlijk best raar dat we mensen met een andere cultuur soms zo uit de hoogte behandelen. Denk maar eens even na…- De pizza die we lekker vinden is Italiaans

- Veel auto’s waarmee we rijden zijn Japans

- De cijfers die we elke dag schrijven zijn Arabisch

- De muziek die we leuk vinden is Amerikaans

- Veel fruit dat we hier kopen, komt uit verre, warme landen

- En veel bekende sporters worden aangemoedigd zonder onderscheid in kleur of ras. Kijk maar eens naar het Nederlands elftal!8. Wat kun je ertegen doenAls iemand uit je omgeving racistische opmerkingen maakt, dan moet je ze eigenlijk durven tegenspreken en zeggen dat ze verkeerd denken. Al is dat niet altijd even gemakkelijk. Maar het is toch niet omdat je één verkeerde ervaring had met bijv. een Marokkaans persoon, dat alle Marokkanen slecht zijn.

Over heel de wereld hebben mensen andere godsdiensten, andere gewoontes, andere behoeftes. Maar als iedereen wat rekening houdt met anderen, wat begrip heeft voor die andere gewoontes, dan is het perfect mogelijk om rustig naast elkaar te leven, te wonen, te werken, te spelen, te leren...

Voor als je zelf het slachtoffer bent van racisme, zijn er ook een aantal hulporganisaties. Bijv. de LBR. Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie. Het probeert rassendiscriminatie terug te dringen en geeft ook informatie. Je kunt er natuurlijk ook terecht voor hulp.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Heej,
supergoeie informatie!! ik heb er veel aan gehad! ik heb morgen een spreekbeurt en ik heb fijne informatie nu! dankjewel!

Groetjes Loes

15 jaar geleden

E.

E.

hanneke een heel goed werkstuk vind ik dat je gemaakt hebt maar kun je mij ook zeggen waar je die informatie allemaal vandaan hebt gehaalt maar egt goeie werkstuk hoor ...!!!!! :):):)

15 jaar geleden

P.

P.

goeie werkstuk ,ik heb er veel van geleerd,ik ben zelf ook zwart en ik ben blij dat je er respect voor andere rassen hebt
ga zo door!!!!!

9 jaar geleden

M.

M.

Duizendmaal dank!

9 jaar geleden

D.

D.

hey man.
thx voor je info.
ik heb dit werkstuk als inspiratie gebruikt voor mijn werkstuk.
P.S. ik heb 5 sterretjes gegeven. XD

9 jaar geleden

N.

N.

Ik vindt het heel erg goed hoor maar wie heeft het ontsaan
groetjes nora

9 jaar geleden

D.

D.

Weet je ook wie het heeft uitgevonden?

9 jaar geleden

H.

H.

Hei allemaal
dankjjewel voor jullie reacties
En nora&Dounja wie het heeft uitgevonden staaat in de tekst en iemand vroeg hoe oud ik nu ben nou...Ik ben nu 23 toen ik dit gestuurd had was ik16 lees maar verder allemaal
x hanneke

9 jaar geleden

N.

N.

Ik bindt dit allemaal onzin mensen hahaha xd

9 jaar geleden

L.

L.

Cool. Thnx voor dit werkstuk..

9 jaar geleden

H.

H.

ik moet dit alemaal in eige woorden doen kk moeilijk

8 jaar geleden

J.

J.

thanks voor dit coole werkstuk!!

8 jaar geleden

E.

E.

handig voor mijn werkstuk, thnxxx

8 jaar geleden

L.

L.

Ja hoor, gebruik maar weer Marokkanen als voorbeeld. Je hebt het over racisme en dat het afgeschaft moet worden, maar zelf heb je het wel steeds over Marokkanen. Marokkanen zijn ook mensen en ze verdienen respect!!

8 jaar geleden

A.

A.

het is een goed voorbeeld en zo krijg je juist meer respect het is gewoon goed gek mens

2 jaar geleden

N.

N.

Pff , Dat verstaan WIJ BLANKEN NIET , WANT DAN HEBBEN ZE HET IN HUN MOEDERTAAL . wat een onzin zeg . Je zegt in ene deel dat rasisme niet normaal is , en je andere deel vertelt dat het normaal is . Zwarten ( hebben gelijk dat ze zoveel haat tonen . Nederlanders zijn idd gierig , en ze hebben veel te veel vooroordelen . Dit werkstuk verdient een 1.0!!

7 jaar geleden

F.

F.

dankje

7 jaar geleden

D.

D.

Veel aangehad thnx :)

6 jaar geleden

E.

E.

Mooi verslag ik heb het zelf helemaal door gelezen en ik heb er zelf heel veel van geleerd.

6 jaar geleden

A.

A.

goeie spreekbeurt thanks man ik heb een 8,5 gekregen

3 jaar geleden

I.

I.

waarom heb je het de hele tijd over marokkanen ?

3 jaar geleden

J.

J.

pracht stuk,ik ben een marokaanse moslim en krijg soms ook rot reacties .maar waarom heb je het de hele tijd over marrokanen ? maar met hulp van dit werkstuk heb ik wel een 8 thanks daarvoor

3 jaar geleden

T.

T.

Bedankt

3 jaar geleden

I.

I.

geen leuke site

2 jaar geleden

S.

S.

heej, super goede presentatie ik vindt dit erg leuk gedaan en ik vind doit allemaal supper mooi

2 jaar geleden

M.

M.

bedankt voor de hulp met mijn verslag. mooie presentatie

2 jaar geleden

M.

M.

ik ben zelf ook bruin en word gediscrimineerd en ik vind dit echt goed ik hou ook een presentatie over Racisme echt top!

2 jaar geleden

J.M. van der Feen

J.M. van der Feen

Analyseer waarom mensen donker zijn : als afweer tegen teveel zonnestraling!!!
dat heeft toch niets te maken met meer of minder zijn????

1 jaar geleden