Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

pizza

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vmbo | 404 woorden
  • 14 januari 2013
  • 73 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 73 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

De pizza


De pizza is een Italiaans gerecht


Het bestaat uit een boden van deeg, de pizzabodem. Daar kun je van alles opleggen, zoals kaas, tomaten, olijven, champignons, groente, ham of salami. Daarna wordt de pizza gebakken in de oven.


Oorspronkelijk komt de pizza uit het Middellandse Zee gebied. Duizenden jaren geleden werden er al ronde broden gebakken, die meteen als  (eetbare) borden werden gebruikt. Dat is de oorsprong van de pizza.


Pas in de 17e eeuw worden er pizza’s gemaakt, zoals wij die nu kennen. Bijvoorbeeld in Napels, een stad in Italië, waar het toen een echt boerengerecht was in de arme delen van de stad. De mensen die ze maakten werden “pizzaioli” genoemd. Dat is Italiaans voor “pizzamaker”.


In 1889 werd de beroemdste pizzamaker van Napels uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië en zijn vrouw Margaretha, om pizza’s te komen bakken in zijn paleis. De pizzamaker bedacht toen een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum,  dus met rood, wit en groen, de kleuren van de Italiaanse vlag. Deze pizza vond de koningin het lekkerste en de pizzabakker noemde deze pizza vanaf toen Pizza Margaritha. Deze pizza heet nog steeds zo!


Door de emigratie van Italianen naar Amerika werden daar ook steeds meer pizza’s gemaakt en gegeten, alleen maakten de Amerikanen er dikkere bodems voor, en deden ze er veel meer beleg op.


Ook in Nederland kun je overal pizza’s kopen, ze liggen bijvoorbeeld in de diepvries van elke supermarkt, maar natuurlijk ook bij de pizzeria, waar ze vers gemaakt worden. Mensen die pizza’s rondbrengen, meestal jongeren op een scooter, heten pizzakoeriers.Bekende  pizza’s zijn:


-Pizza Margaritha


-Pizza al Tonno (met tonijn, ui, mozzarella en tomaat)


-Pizza Pepperoni (met tomaat, mozzarella  pepperoni en salami)


-Pizza al Funghi (met champignons, tomaat en mozzarella)


Weetjes:


-In Iran is het sinds 2006 verboden om leenwoorden uit andere talen te gebruiken. Daarom mag het woord pizza niet meer gebruikt worden en het nu vertaald “elastisch brood”.


-In Amerika is de pizza zo succesvol, dat een groot deel van de Amerikaanse bevolking zeker meent te weten dat de pizza een Amerikaanse uitvinding is. Amerikaanse toeristen in Italië kunnen de Italianen dan ook erg beledigen als ze vragen “wat is het Italiaanse woord voor pizza?”


Dit was mijn spreekbeurt.


Smakelijk eten J

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Lekker!

3 jaar geleden