Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Olympische spelen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas aso | 480 woorden
  • 18 november 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Spreekbeurt: Olympische Spelen


De geschiedenis
De eerste Olympische Spelen werden bij de Oude Grieken gehouden. Zij hadden ieder jaar een atletiekfestival. Eens in de vier jaar waren dat Olympische Spelen.

De eerste Olympische Spelen duurden maar een dag met maar een wedstrijd, namelijk hardlopen over een stadium (192,27 meter).

De volgende Olympische Spelen duurden twee dagen omdat er twee wedstrijden waren, namelijk hardlopen over een stadie op de eerste dag en hardlopen over twee stadiums op de tweede dag. Toen kwamen er steeds meer wedstrijden bij, zodat in 692 voor Christus de Olympische Spelen vijf dagen duurden.

De Grieken
De Olympische Spelen zijn waarschijnlijk ontstaan uit offerplechtigheden die de Oude Grieken uitvoerden om hun Goden gunstig te stemmen. De Spelen ontstonden dus rond de verering van een God of Godin. Wedstrijden waren een manier om de Goden te bedanken voor hun overwinning.

Het Organisatie
Bij de Olympische Spelen moeten er een heleboel dingen georganiseerd worden. Zoals: de mensen uitnodigen. De reis verzorgen. De kamers regelen. En op de plaats waar de Spelen gehouden worden moeten er stadions worden gebouwd.

Voordat de Olympische Spelen beginnen moet er nog heel veel gebeuren en 1 ding daarvan is het Olympisch vuur. De fakkel moet vanuit Athene naar de plaats worden gedragen waar de Olympische Spelen worden gehouden. Dat gebeurt via allerlei vervoer middelen., bijv: een vliegtuig, of te voet, ook gebeurt het wel eens onder water. Het ligt er maar aan waar de Spelen dat jaar worden gehouden.

Het olympische spelen
Het Olympische vlag bestaat uit vijf ringen. Drie boven (blauw, zwart en rood) en twee onder (geel en groen). De kleuren zijn gekozen omdat in alle landenvlaggen van het wereld één van deze kleuren voorkomt.

De Olympische vlag is ontworpen door Pierre De Coubertin. De vlag werd voor het eerst gebruikt in 1920 in Antwerpen.

• Blauw is het symbool voor Europa.
• Zwart is het symbool voor Afrika.
• Rood is het symbool voor Amerika.
• Geel is het symbool voor Azië.
• Groen is het symbool voor Australië.

De Zomerspelen
Je hebt twee soorten Olympische Spelen. De Zomerspelen en de Winterspelen. Één keer in de twee jaar is één van deze aan de beurt. De eerste zomerspelen werden gehouden in Athene in 1896. Er waren toen 9 sporten en er deden alleen maar mannen mee uit 13 verschillende landen. De laatste zomerspelen werden gehouden in Sydney in 2000. Toen waren er 28 sporten er deden 6582 mannen en 4069 vrouwen uit 199 verschillende landen mee.

Sommige sporten van de zomerspelen zijn: Atletiek, Basketbal, Badminton, Boksen, Boogschieten, Gewichtheffen, Gymnastiek en nog veel meer.

De Winterspelen
De tweede soort is de Winterspelen. De winterspelen worden meestal gehouden in februari. De eerste keer dat de Winterspelen zijn gehouden is in 1924 in Chamonix. Iedere 4 jaar worden de Winterspelen gehouden. De laatste spelen zijn in het jaar (2002) gehouden in Salt Lake City. De sporten die daar beoefend werden zijn: alpine skiën, curling, bobsleeën, rodelen, Freestyle skiën, kunstschaatsen, ijshockey, Snowboarden, schansspringen, schaatsen en nog een paar anderen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.