Olympische spelen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas aso | 569 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
11 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Olympische spelen

Ik wilde jullie een beetje meer vertellen over de Olympische Spelen. De eerste Olympische Spelen werden reeds gehouden in 776 vC, dus de Spelen bestaan al heel lang. Ze hebben hun naam te danken aan de Griekse stad Olympia, waar de Olympische Spelen voor het eerst werden gehouden.

De Grieken vereerden vele goden, en ter ere van hen werden er feesten gehouden, die soms dagenlang duurden. Alleen Grieken mochten eraan deelnemen.
De eerste Spelen hadden nog niet veel met sport te maken; er was maar 1 sport: de stadiumloop, of 192 meter lopen. De rest ging over feest vieren. De sportwedstrijd zelf duurde maar 1 dag, maar het feesten ging dagenlang door.

De winnaar van de loopwedstrijd kreeg een olijfkrans en werd door de inwoners van zijn dorp vereerd. In de loop der tijden namen de Spelen grote uitbreiding.
De winnaars bleven niet tevreden met een bescheiden olijfkroon als beloning. Zij eisten prijzen waarvan de waarde in stijgende lijn bleef gaan: bronzen bekers en vazen, kleren, wapens, muilezels, runderen, paarden, ja zelfs slaven. Tenslotte wilden ze met geld beloond worden. De beroepssport was ontstaan.

Alles ging goed met de Spelen en er werd steeds meer aan sport gedaan, tot keizer Theodosius I in 393 nC besliste dat de Spelen afgeschaft moesten worden. Hij was christen en geloofde helemaal niet in de natuur goden van de Grieken. De Spelen bestonden niet meer.

Gedurende bijna vijftien eeuwen werden de Olympische Spelen afgeschaft.het was de jonge Franse edelman, baron Pierre de Coubertin die op 25 november 1892 iedereen verbaasde met zijn uitspraak,"De sport moet internationaal worden". Men moet opnieuw Olympische Spelen organiseren. Er was toen heel weinig belangstelling in sport in Frankrijk, dus hij zocht steun in Amerika. Daar vonden ze dat hij gelijk had en in 1986 werden voor het eerst de Moderne Olympische Spelen gehouden

Sinds 1986 worden de Olympische Spelen om de 4 jaar gehouden, elke 4 jaar in een ander werelddeel. Dat de Spelen om de vier jaar zouden plaats hebben was niet zo toevallig, maar heeft een historische achtergrond. Het heeft ongetwijfeld te maken met de natuurelementen .

De Olympische Spelen hebben vele veranderingen ondergaan.
Sinds 1986 zijn er de medailles, goud, zilver en brons. Vroeger was dat een oljifkrans.
In 1920, toen de Spelen in Antwerpen werden gehouden, werd voor het eerst de Olympische eed afgelegd door een Belgische schermer en ook de Olympische vlag werd voor het eerst gehesen in Antwerpen. De vlag staat symbool voor alle werelddelen en alle landen in de wereld, want van elk land in de wereld kan je minstens 2 kleuren terugvinden in de vlag. Rood staat voor Amerika, blauw voor Europa, zwart voor Afrika, Geel voor Azië en groen voor Oceanië.

De Olympische vlam werd voor het eerst aangestoken in Amsterdam, in 1928. De vlam brandt van het eerste tot het laatste uur en wordt door fakkeldragers gedragen.


Er komen ook steeds meer sporten bij. In 1896 waren er 10 sporten, nu zijn dat er 28.
Sinds 1924 zijn er ook de Winterspelen. Deelnemers doen aan schaatsen, skieën, ijshockey,…
Sinds 1960 zijn er ook de Paralympics, de Spelen voor gehandicapten. Zwemmen is bij hen de meest populaire sport.

De Spelen van Sydney zijn de meest recente Spelen. Ze waren de duurste en de best georganiseerde Spelen ooit.
In 2004 werden de Spelen in de Griekse hoofdstad Athene gehouden. Mensen zeggen dat de Olympische Spelen in 2008 in Peking wordt gehouden. Dat is het ongeveer over de Olympische Spelen, ik hoop dat jullie nu iets meer weten over de Spelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.