New York City

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1889 woorden
  • 19 november 2001
  • 452 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
452 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Inleiding: In het jaar 1492 werd door Columbus Amerika ontdekt. Bij toeval, want Columbus wilde zo snel mogelijk naar India varen. Hij dacht: “Ik ga niet via Afrika maar via het westen, dat is volgens mij sneller”. Na een paar maanden varen, was er land in zicht. Hij dacht in India aangekomen te zijn. Hij noemde de bewoners indianen. Na een paar maanden keerde hij terug naar Spanje. Hij had niet alleen nieuw land ontdekt maar had ook bewezen dat de aarde rond was! Ruim 100 jaar later kwam de Nederlander Peter Minuit in Amerika en kocht een langwerpig eiland voor de oostkust van het “nieuwe land” dat inmiddels de naam Amerika gekregen had. Minuit kocht het eiland van een stam Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij hadden het eiland de naam Manahatin gegeven, dat zoiets betekent als “het eiland met de heuvels”. Peter Minuit had het stukje land voor goederen ter waarde van $24 gekocht, ongeveer €25! Nu bijna 400 jaar later is dat onvoorstelbaar voor dat bedrag, zou je nu nog niet eens een stukje bouwgrond in New York ter grote van een postzegel kunnen kopen! Manhattan is het centrum van de wereld stad New York geworden. Het begin van New York: Peter Minuit en andere Nederlanders bouwden al snel een dorp op het zuid punt van Manhattan. Zijn noemden het dorp Nieuw Amsterdam. De stad “Nieuw Amsterdam” werd later naar het noorden uitgebreid. 40 jaar later, in 1664 namen de Engelsen het eiland over en veranderden de naam in New York. Niet erg origineel want ook “York” is een stad in Engeland. Weer 100 jaar later hadden de bewoners van New York genoeg van de Europese overheersers en riepen in 1776 de onafhankelijke staat “New York” uit. Zo werd New York een van de 13 Verenigde Staten. New York kwam tot bloei vanaf 1825. Toen kwam het Eriekanaal gereed. Dit is een 548 km lang kanaal wat de verbinding vormt tussen de Hudson River en het Eriemeer gelegen op de grens met Canada. Dat was belangrijk want nu kon men doorvaren naar grote steden als Detroit en Chicago dit was natuurlijk erg belangrijk voor de handel. In 1790 woonden er in New York al 30.000 mensen! Nu is New York een miljoenen stad en telt ruim 7 miljoen inwoners. In 1811 neemt het stadsbestuur een plan aan: De stad wordt in noordelijke richting uitgebreid. Het leuke is dat het in keurige rechte lijnen gebeurd. Alle nieuwe straten vormen een wegennet dat nog het meeste lijkt op een dambord. Hoe ging het verder met New York? New York is ontstaan vanuit het oorspronkelijke Manhattan, maar bestaat uit nog
veel meer delen. De stad New York is ingedeeld in 5 stadsdelen. Districten worden zij genoemd. Deze zijn: Manhattan, Staten Island, The Bronx, Queens, en Brooklyn. Deze districten zijn weer onderverdeelding verschillende wijken met hun eigen kenmerken. In de ene wijk wonen 150.000 chinezen, “Chinatown”genaamd, in een andere wijk speelt het zakelijke leven zich af, het “Financial District”genaamd. Het Financial District is het zakelijke hart van NY, daar vind je gebouwen als het Empire State Building en het voormalige WTC. Hier is ook Wallstreet gevestigd, de beurs van NY, HET geldcentrum van de wereld. Twee maanden geleden, om precies te zijn op 11 september, is er een terroristische aanslag gepleegd op het WTC. Twee verkeersvliegtuigen zijn door terroristen gekaapt. En vervolgens door de twee torens van het WTC gevlogen. Ongeveer 5000 mensen hebben hierbij het leven verloren. Als je een plattegrond van NY bekijkt springen de volgende wijken, rivieren en park het meest in het oog:

1. Harlem
2. Central Park
3. Hudson River
4. Midtown
5. Broadway
6. Soho
7. Greenwich Village
8. Little Italy
9. Chinatown
10.Financial District
11.East River
12.Brooklyn
13.Queens
14. Bronx
15.Manhattan

De wijken van New York. In New York Heb je verschillende wijken het zijn er in totaal 15! Dat is erg weinig voor zo’n stad maar het zijn hele grote wijken alles loopt loodrecht. Behalve Broadway. Hier zijn de wijken.

1. Harlem
2. Central Park
3. Hudson River
4. Midtown
5. Broadway
6. Soho
7. Greenwich Village
8. Little Italy
9. China Town
10. Financial District
11. East River
12. Brooklyn
13. Queens
14. The Bronx
15. Manhattan

1.Harlem:

Deze wijk dankt zijn naam aan de stichters van NY, de Nederlanders. Harlem is natuurlijk afgeleid van de Nederlandse stad Haarlem. Hier wonen veel migranten, mensen die uit hun vaderland vertrokken zijn om in een ander land een nieuw bestaan op te bouwen. Hier zijn dit negers en mensen uit Puerto Rico.

2.Central Park:

Tussen al die enorme flats van beton en staal moet een grootpark liggen. Anders zou je nauwelijks in de straten van Manhattan kunnen lopen. Je zou er duizelig worden van alle uitlaatgassen. De bomen in het park zorgen voor zuurstof. Het park werd in 1876 aangelegd en kreeg zijn naam door de centrale ligging midden op Manhattan. V.A het moment waarop de architect Central park ontwierp, had hij de bedoeling om van het park niet alleen “de groene long”: maar ook een ontmoetingsplaats te maken. Veel beroemde artiesten, popgroepen, zangers en zangeressen hebben hier concerten gegeven. Central Park lijkt wat ontwerp en opzet betreft precies op Manhattan. Het is 5 maal zo lang als breed, de paden lopen keurig recht (net als de straten en lanen/streets en avenues) en de vakken tussen de paden zijn verhoogd waardoor ze op de hoge gebouwen lijken.

3. Hudson River:

De Hudson is een rivier die door heel veel bruggen en tunnels wordt doorkruist. Vanuit de haven kun je met een veerbootnaar het vrijheidsbeeld varen, deze ligt op een eilandje in de Hudson River. Je kunt erom heen wandelen en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan. Skyline betekent de silhouet dat de wolkenkrabbers aftekenen tegen de horizon.

4. Midtown:

In Midtown liggen de belangrijkste bedrijven van Amerika.

5. Broadway:

In tegenstelling tot de overige straten van Manhattan loopt Broadway schuin. Hier vind je de wereldberoemde theaters van NY, zoals Radio City Music Hall. Hier is het 's avonds prachtig verlicht door alle reclameborden die opflitsen met reclames voor o.a. shows en musicals die je er kunt zien. Veel acteurs en actrices die wij nu in films zien hebben ooit op de planken gestaan in een van deze theaters.

6. Soho:

Dit is een kunstenaarswijk. Veelhippe figuren voelen zich hier thuis. Je vindt er veel muziekcafé’s en musea voor moderne kunst.

7. Greenwich Village:

Ook Greenwich Village is een kunstenaarswijk. Het grenst dan ook aan Soho.

8. Little Italy:

Veel migranten uit Italië hebben zich hier gevestigd. Hier vind je veel restaurants, eettentjes en winkels met de lekkerste pasta’s.

9. Chinatown: Meer dan 150.000 chinezen wonen hier. Een kleurrijk gedeelte van NY, veel Chinese winkeltjes, als je hier binnen loopt zie je vaak een boeddhabeeld en ruik je veel wierook. Ook etalages vol met chinees eten en rekken vol met gegrilde Peking ducks kom je tegen.

10. Financial District:

Het zakelijke hart van NY, met gebouwen als het Empire State Building en Wallstreet. Ook het WTC stond hier.

11. East River

De tweede rivier die om het eiland Manhattan stroomt.

12. Brooklyn

Oude industrie en arbeiders wijk. Ook Brooklyn heeft zijn naam aan Nederlanders te danken het is afgeleid van de naam Breukelen, een plaats in de buurt van Utrecht.

13. Queens

In dit stads deel wonen veel Jamaicanen

14. Bronx

Ook hier wonen veel immigranten uit Jamaica.

15. Manhattan

In het volgende hoofdstuk meer hier over. Manhattan: De straten van Manhattan lopen kaarsrecht, kruispunten zijn keurige kruisen, veel straten hebben nummers i.P.V namen, denk maar eens aan fifth avenue, fifth betekent 5e. In 1811 vond het stadsbestuur dat Manhattan moest uitbreiden. Er werden 155 straten aangelegd volgens een heel vast plan: “de streets” moesten strak van oost naar west lopen, ze moesten 20 of 23 m breed worden en op 60m afstand van elkaar liggen om er huizen tussen te kunnen bouwen. Tegelijk werden er 12 lanen aangelegd, ook via een vast plan, van noord naar zuid, 30m breed en 200 tot 280m van elkaar af. Alle streets en avenues kregen nummers. Dat was makkelijk voor alle Europeanen die heel slecht Engels spraken en lazen. Manhattan ligt tussen 2 rivieren en is door bruggen en tunnels met de rest van New York verbonden.

Manhattan bestaat uit 2 delen. Lower Manhattan en Upper Manhattan. In lower Manhattan is het zakelijke gedeelte gevestigd. In Upper Manhattan bevinden zich de meeste “woontorens”.

Ik heb een grafiek gemaakt om te kunnen zien hoe de stad gegroeid is sinds 1650:

Vanaf 1900 werd er voor het eerst hoogbouw gepleegd. Dit deed men in de 20ste eeuw steeds meer. Na 1950 ging het steeds beter met de economie en groeide de vraag naar kantoorruimte in Manhattan. Vooral in het Financial District en Lower Manhattan.

Wolkenkrabbers waarom zijn die er?

NY wordt “bigger and bigger”of te wel “groter en groter”. Vooral doordat Wallstreet hét geldcentrum van de wereld werd. Iedereen, alle belangrijke bedrijven van de
Wereld, willen een kantoor in de buurt van Wallstreet. Maar waar moeten al die kantoorpanden en bankgebouwen gebouwd worden? Het probleem was dat het centrum van NY niet veel ruimte meer had. Er waren maar 2 oplossingen: Of de lucht in met hele hoge gebouwen, of naar nieuw land buiten de stad. Men heeft dus voor de eerste oplossing gekozen, hoe hoger, hoe beter! Nieuwe technieken en materialen maakten het mogelijk wolkenkrabbers te bouwen. Staal werd een populair bouwmateriaal en de lift was natuurlijk ook een belangrijke uitvinding. Wie bouwden deze wolkenkrabbers? In het begin de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de indianen. Zij bleken helemaal niet bang om op grote hoogte te werken. Maar een nieuw probleem diende zich aan: Langzamerhand namen de hoge gebouwen licht weg . Op straat leek het altijd wel avond. Het stadsbestuur zag gelukkig op tijd in dat Manhattan licht en lucht moest hebben. Een nieuwe bouwwet bepaalde dat wolkenkrabbers naar boven toe smaller toe moesten lopen. Dat is de reden dat veel wolkenkrabbers in Manhattan zo spits toelopen. Als gebouwen recht omhoog lopen staan ze in een vrije ruimte. Bekende wolkenkrabbers zijn: Het voormalige WTC, Het Empire State Building
Chrysler Building
Trump Tower

Het WTC is in 1972 gebouwd, om te voldoen aan de grote vraag van kantoorruimte van bedrijven uit de hele wereld. Op 11 september is n.a.v. een terroristische aanslag het gehele gebouw ingestort. Het is nog onzeker of deze ooit opnieuw opgebouwd zal worden.

The Empire State Building is 382 meter hoog en heeft 102 verdiepingen. Voor de bouw van deze reus gebruikte men 60.000 ton staal, 10 miljoen bakstenen, 6500 ramen en 4580 km telefoonleiding. Het uitzicht vanaf de bovenste verdieping is fantastisch!

Chrysler Building is gebouwd in opdracht van een autogigant. Het gebouw is in 1930 gebouwd en heeft 77 etages.

De Trump Tower, een enorm gebouw, gebouwd door een van de rijkste Amerikanen Donald Trump.

Naast de wolkenkrabbers is NY ook beroemd om het “Vrijheidsbeeld”. Dit beeld ligt op een eilandje in de Hudson River en gemaakt door de Fransman Frederic Bartholdi. Het is een geschenk aan de VS t.g.v. het eeuwfeest van de Amerikaanse onafhankelijkheid.

Vragen Vraag 01: Door wie is Amerika Ontdekt? Columbus
Vraag 02: Door wie is Manhattan gekocht? Peter Minuit
Vraag 03: Voor hoeveel dollar is Manhattan Gekocht? $24
Vraag 04: Hoeveel “Stars” had de vlag van Amerika? 13
Vraag 05: Hoeveel rode “Stripes” heeft de vlag van Amerika? 7
Vraag 06: Hoe heet het Statue of Liberty in het NL? Het vrijheidsbeeld
Vraag 07: Door welk land is het vrijheidsbeeld geschonken? Frankrijk
Vraag 08: Door welke Fransman is het vrijheidsbeeld gemaakt? Frederic Bartholdi
Vraag 09: In welk jaartal is het WTC erbij gekomen? In 1972
Vraag 10: Welke bekende gebouwen heb ik opgenoemd in mijn spreekbeurt? Chrysler Building, Trump Building, WTC, Empire State Building

REACTIES

B.

B.

goede tekst

12 jaar geleden

J.

J.

cool hoor!!!!! New York ga er bijna heen!!!!!

8 jaar geleden

N.

N.

Echt super tof ik doe mijn werkstuk over New York, en ik kan hier veel informatie uithalen

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.