MKZ

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 563 woorden
  • 18 januari 2002
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
23 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Mond- en klauwzeer Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke en ernstige ziekte die kan voorkomen bij evenhoevige dieren zoals: runderen, varkens, schapen, geiten maar ook wilde zwijnen, herten en reeën. Voor de mens is MKZ niet gevaarlijk.Er is voor de mens wel een ziekte die op MKZ lijkt namelijk Hand-, voet- en mondziekte. De ziekte komt vooral voor bij kinderen en jonge mensen.

Kenmerken van MKZ zijn: koorts, een zieke indruk maken, minder eten en er treden blaren op o.a. aan de rand tussen de huid en de klauw en op de tong. Bij varkens en runderen kun je bijna altijd al zien dat ze MKZ hebben. Bij geiten en schapen is dit minder goed te zien. Ongeveer 5% van de volwassen, besmette dieren sterft aan de ziekte. Bij jonge dieren ligt dit percentage hoger.

Het MKZ-virus verspreidt zich razendsnel over een veestapel. Dit kan door zowel directe contacten(dier-dier) als indirecte contacten (dier-mens-dier, via dierlijke producten en via vervoersmiddelen). Het virus kan ook via de lucht over een zeer grote afstand verspreid worden. Als er op een bedrijf MKZ is uitgebroken wordt dat bedrijf zo snel mogelijk geruimd. Het voer, de melk en de andere aanwezige zaken krijgen een speciale behandeling die het virus doodt. In een straal van 2 kilometer rond het besmette bedrijf worden alle bedrijven met MKZ gevoelige dieren geruimd. De kans dat die bedrijven ook besmet zijn is groot. In een straal van 10 kilometer van het bedrijf wordt alles heel erg in de gaten gehouden.

Van de gedode dieren die meestal helemaal geen MKZ hebben wordt wel een bloedmonster genomen, zodat men achteraf kan vaststellen of het dier MKZ had.

Als er een epidemie is worden de dieren in een straal van 2 kilometer rond het besmette bedrijf gevaccineerd(noodvaccinatie). Dat is ervoor dat het virus zich niet kan verspreiden. De gevaccineerde dieren worden na de vaccinatie alsnog gedood.

Niet alleen in het gebied rond een besmet bedrijf worden maatregelen genomen. Ook de rest van het land krijgt te maken met maatregelen. Zo wordt er direct na de eerste uitbraak voor het hele land een standstil afgekondigd voor 72 uur. Al het vervoer van en naar veebedrijven wordt daarbij stilgelegd.(niet alleen diertransporten maar ook transsporten van voer, melk, mest e.d.).

In het verleden werd er gevaccineerd tegen MKZ in de Europese Unie. Toen er een jaar of 10 geleden de ziekte in de EU helemaal was uitgeroeid is er besloten om de veestapel niet meer te vaccineren.Sindsdien moet de ziekte bestreden worden zonder het gebruik van vaccins. Als een land toch zijn dieren vaccineert kan voor een lange tijd(minimaal een jaar)geen dieren en dierproducten exporteren.Dat is, omdat de anti-lichamen die het virus veroorzaakt niet onderscheiden kunnen worden van de anti-lichamen die tegen de ziekte worden aangemaakt. Met andere woorden:je kunt niet zien of een dier ziek is of alleen maar gevaccineerd is. Omdat besmette dieren zo niet meer te herkennen zijn, vertrouwen andere landen de importen uit een vaccinerend land niet meer en stoppen ze daar dus mee.

In Nederland zijn er 26 gevallen van MKZ ontdekt.o.a. in Olst, Wapenveld, Oene, Oosterwolde en Kootwijkerbroek. In Groot-Brittannië zijn er zo rond de 2030 gevallen ontdekt. In Frankrijk zijn dat 2 gevallen en in Ierland 3.

Ik vind toch dat ze de MKZ-gevoelige dieren moeten vaccineren want dan kunnen ze ook geen mond- en klauwzeer krijgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.